CookiesHDTV Videoconferentie systeem

30 juni 2006 08:47 door Hans Wind

Lifesize videoconderentie in HDIn de Benelux is GO Telecom door het Amerikaanse bedrijf Lifesize, producent van kwalitatief hoogwaardige videoconferentie systemen, aangesteld als exclusief distributeur van het gelijknamige product LifeSize, het eerste videoconferentie systeem op basis van HDTV (high-definition). Het haarscherpe beeld en de duidelijke geluidsweergave van dit systeem geven een nieuwe invulling aan het begrip teleconferentie.

Met minder bandbreedte dan benodigd bij traditionele videoconferentie apparatuur, is het nu mogelijk om HD-videoconferenties op te zetten. Participanten aan de conferentie ervaren videoconferencing alsof men live aanwezig is. De kleinste details komen duidelijk in beeld, zo is het mogelijk om elke kleurnuance en elke gezichtsuitdrukking nauwkeurig waar te nemen. Ook het geluid van LifeSize kent een nieuwe dimensie: de bijbehorende tafelmicrofoon is voorzien van 16 kleinere microfoons, zorgvuldig verpakt in een conferentietelefoonontwerp.


Vergaderen op afstand wordt mede hierdoor een realiteit, er is praktisch geen verschil te zien, noch te horen, tussen de participanten aan de ene kant van de vergadering en de andere kant. Door deze ontwikkeling wordt videoconferencing
een mogelijkheid bij toepassingen in segmenten waar tot nu toe enkel experimenten plaats vonden. Door het scherpe beeld, typisch te bewonderen op een groot plasmascherm, wordt deze toepassing realiteit in medische sectoren (o.a. operaties op afstand), hoger onderwijs, CAD-omgevingen, maar ook in de veeleisende boardroom van directies.