CookiesStoring op TV – check uw bekabeling en verbindingen

7 juli 2016 07:45 door Hans Wind

Storing op TV - check uw bekabeling en verbindingenAl sinds de introductie van het HDTV signaal regent het bij ons klachten over storing en blokvorming op de HD TV zenders. Dat is in veel gevallen ook niet zo verwonderlijk wanneer we bedenken dat veel van de coax-bekabeling, verbindingsstekkers (connectoren), splitters en versterkers nog dateren uit het analoge tijdperk. Bij de aanleg van de oude bekabeling is door de aannemer of consument nogal eens beknibbeld op de kosten en daarmee ook op de kwaliteit.

Digitale televisie en HDTV vereist aanzienlijk betere kwaliteit verbindingen om een optimaal beeld op het scherm te brengen. Bij Interactieve digitale televisie komt daar nog eens een schepje bovenop. Bij gewone digitale televisie is sprake van eenrichtingverkeer van het kabelbedrijf naar ons huis. Interactieve TV vergt ook nog eens bekabeling en verbindingen die “retour-geschikt” zijn. Dat betekent dus geschikt voor tweerichtingsverkeer.

Laten we eens kijken waar we zoal aan moeten denken als u storing op uw TV heeft.

Rondom het AOP

Normaal gesproken komt het kabelsignaal het huis binnen met een groene kabel. Dat punt wordt door de kabelbedrijven aangeduid als de hoofdaansluiting of ook wel AOP (Abonnee Overname Punt). De infrastructuur achter dit punt valt onder uw eigen verantwoordelijkheid.

Het kan incidenteel voorkomen dat slechte beeldkwaliteit wordt veroorzaakt door een slecht signaal van het kabelbedrijf. In de meeste gevallen liggen de problemen echter binnenshuis. Om te zien of het probleem in uw eigen bekabeling ligt kan de TV rechtstreeks worden aangesloten op het AOP. Dit is helaas niet altijd simpel met de grootte van de huidige HDTV’s.

Waar mogelijk is het natuurlijk verstandig om de afstand tussen AOP en de HD TV of decoder zo kort mogelijk te houden. Indien mogelijk dan ook met zo min mogelijk onderbrekingen, maar helaas kan dat niet altijd.

In veel woningen vinden we dichtbij het AOP al het eerste fikse probleem. Daar zit vaak al een splitter of versterker die in feite niet geschikt is voor digitale televisie. Op deze eerste splitter of versterker worden dan elders in huis opnieuw splitters aangesloten, Daardoor wordt het antenne signaal steeds slechter en dat geeft zeker storing op uw TV. Ook een slechte versterker kan voor veel problemen zorgen. Ook over-versterking kan grote problemen in de ontvangst kan veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om het AOP en een de antenneversterker goed te aarden.

Splitters, versterkers en bekabeling

Essentieel voor alle elementen in de keten van AOP tot de HDTV of HD decoder antenne aansluiting is een goede afscherming. Wanneer u bijvoorbeeld Hischmann Koka 799 coaxkabel gebruikt is die afscherming van de kabel in orde. Er zijn natuurlijk meer onderdelen van de installatie die extra aandacht verdienen.

De connectoren moeten goed afgeschermd zijn. De coaxstekkers uit de bouwmarkt met plastic kapjes zijn dan ook uit den boze. Voor nauwelijks meer geld heeft u al een goede kwaliteit connector met een metalen behuizing. Daarmee wordt het signaal goed afgeschermd van de omgeving. Hetzelfde verhaal geldt voor de wanddozen waarmee uw antennesignaal uit de muur komt.

In plaats van een reeks splitters achter elkaar is een zogenaamde Multitap een goede optie. Hiermee wordt vanaf het AOP direct een zogenaamd ster-netwerk opgebouwd. Daarmee ontvangt elke aansluiting direct het signaal van de Multitap. Wanneer u een splitter gebruikt geldt opnieuw dat deze een metalen kap moet hebben. Met retourgeschikte producten van Hirschmann en Tratec zit u meestal wel goed.

Er zijn versterkers in de handel met uitgangen met meerdere uitgangen met elk een verschillende versterking. In dat geval is de versterking aan te passen aan de lengte van de betreffende kabel. Ook zijn er versterkers waarvan de versterking traploos te regelen is. Het versterken van een slecht signaal zal de problemen niet oplossen maar zelfs kunnen versterken.

Naarmate er meer zenders op het kabelnet komen neemt het belang van bovenstaande punten toe. Aanvankelijk gebruikte Ziggo bijvoorbeeld geen frequenties waarop veel storing van andere apparaten of netwerken te verwachten was. Met de uitbreiding van zenders zijn die echter wel in gebruik genomen.

Overige bronnen

Gezien de doelgroep van onze website willen we niet al te diep in de techniek duiken. Hopelijk geeft dit artikeltje u wat meer achtergrond om eventuele problemen op te lossen. Voor de echte liefhebbers is op het forum van tweakers.net veel meer technische informatie te vinden.

Kabel Keurmerk logoEr bestaat overigens een Kabel Keurmerk voor producten als splitters, versterkers e.d. maar helaas is dat keurmerk nog niet in alle gevallen eenvoudig op producten of in winkels te herkennen. Kabel Keur is een initiatief van NLkabel en alle bij NLkabel aangesloten kabelbedrijven.