CookiesHDTV wordt nog maar weinig gebruikt als HD TV

24 december 2007 09:31 door Hans Wind

HDTV wordt nog maar weinig gebruikt als HD TVDe titel van dit artikeltje lijkt tegenstrijdig maar is toch wel dicht bij de realiteit. Bijna iedereen die momenteel een platte televisie koopt, of het nu gaat om LCD of Plasma, haalt in feite een HDTV in huis. Daarna wordt de fraaie nieuwe HDTV helaas in de meeste gevallen aangesloten op een signaal dat veel minder van kwaliteit is dan de nieuwe TV kan weergeven. Dat leidt dan vaak tot teleurstelling of de nodige extra investeringen om toch HD TV kwaliteit te kunnen bekijken en we krijgen hier dan ook dagelijks veel vragen over. Laten we eens naar een aantal aspecten kijken. Dat doen we op een wat gesimplificeerde manier om het hopelijk niet al te ingewikkeld te maken.

HD TV signaal
Een grote groep HDTV bezitters sluit de nieuwe aanwinst simpelweg aan op het klassieke, analoge kabel signaal. Dat signaal is absoluut geen High definition maar het oude bekende PAL signaal met een beeldkwaliteit van 720 x 576 zichtbare beeldpunten. Dat valt vaak behoorlijk tegen na een demonstratie in de winkel waarbij de TV was aangesloten op een digitaal, vaak HDTV kwaliteit, signaal.

High Definition signaal geeft 1.280 x 720 (720p) of 1.920 x 1080 (1080p) beeldpunten. Dat is dus respectievelijk 2,2x en 5x meer zichtbare beeldpunten dan bij PAL. Bovendien worden bij het PAL signaal ook nog niet eens alle beeldlijnen in één keer op het scherm gezet maar dat gebeurt in twee stappen (interlaced). Daar komt nog eens bij dat bij veel kabelbedrijven de beschikbare ruimte (bandbreedte) op het kabelnet steeds meer wordt toegewezen aan digitale televisie signalen waardoor de kwaliteit van de analoge zenders er bepaald niet beter op wordt.

Digitale televisie via de kabel levert in elk geval vaak al betere kwaliteit op maar daarvoor is wel de aanschaf noodzakelijk van een zogenaamde decoder; een extra kastje waarmee de digitale TV signalen kunnen worden ontvangen. Helaas ondersteunen de meeste kabelbedrijven nog niet de ingebouwde digitale TV ontvangers die in sommige HDTV’s al zijn ingebouwd. Bij een enkele HDTV, zoals de Humax LGB-32DRC, is dat al wel het geval maar een check met uw kabelbedrijf blijft van belang om zeker te stellen dat zij ondersteuning bieden voor deze HD TV.

Een aantal digitale TV decoders en ingebouwde ontvangers zijn in staat om het standaard TV signaal via zogenaamde “upscaling” te verbeteren naar een kwaliteit die tussen standaard en HDTV signaal in ligt. Dat geeft vaak al een redelijke verbetering. Als u echt HDTV wilt ontvangen dan is een decoder nodig die ook HD signaal aan kan, de Samsung DCB-H360R is zo’n apparaat en deze decoder heeft ook fraaie upscaling ingebouwd. Bij de meeste kabelaars zult u trouwens ook nog een extra abonnement moeten nemen voor de schaarse HD zenders die ze aanbieden maar dan kunt u wel genieten van een bijzonder fraai beeld.

Overigens is het wel van belang de decoder op de juiste wijze met de HDTV te verbinden. De voorheen veelgebruikte Scart aansluiting is niet in staat om het HD signaal door te geven. De simpelste verbinding voor HD beeld en geluid is de HDMI aansluiting die op elke moderne HDTV aanwezig is.

Een alternatief dat ook steeds meer wordt toegepast is HDTV via de satelliet waarvoor u dan ook weer een geschikte extra decoder en satellietschotel nodig heeft.

Voor de goede order: Digitenne daarentegen levert nog steeds maar een standaard TV signaal al is het wel digitaal. Via Digitenne ontvangt u dus zeker geen HD kwaliteit. HD TV via internet (IPTV) staat in ons land nog in de kinderschoenen maar begint in Duitsland al op gang te komen.

HD TV signaal via andere beeld bronnen
Gelukkig zijn we voor HD TV kwaliteit niet alleen afhankelijk van het beperkte aanbod aan TV zenders. Inmiddels zijn er al weer heel wat Blu-ray en HD DVD spelers op de markt die ook een prachtig HD signaal afgeven via de HDMI of component video verbinding.

Ook de zogenaamde game-consoles staan hun mannetje wat betreft HD. Zo heeft de Sony Playstation 3 standaard al een ingebouwde Blu-ray speler. Lange tijd was de Sony PS3 in feite de goedkoopste Blu-ray speler op de markt. De PS3 doet daarbij ook nog eens upscaling van gewone DVD’s, een optie die ook veel moderne Blu-ray en HD DVD spelers aan boord hebben.

De Microsoft XBOX kan ook in een HD speler worden omgetoverd via de apart aan te schaffen HD DVD speler. De populaire Nintendo WII levert helaas nog steeds geen HDTV kwaliteit.

Zoals gezegd is het ook voor al deze apparaten essentieel om ze op de juiste wijze aan te sluiten om niets van het hoogwaardige beeld en geluid verloren te laten gaan. HDMI en component aansluitingen zijn hiervoor een voorwaarde.

Samenvatting
Om echt te genieten van uw HDTV is het essentieel om goed te letten op de kwaliteit van het binnenkomende televisie signaal of de andere beeld- en geluidsbronnen. Analoog antenne signaal geeft nogal eens een matig beeld op uw nieuwe HD TV.

Vaak is in ons land helaas nog een losse decoder nodig om digitale televisie of HD televisie te ontvangen. Deze decoder moet op de juiste manier worden aangesloten om HD kwaliteit te behouden. Dat laatste geldt ook voor HD game-consoles en Blu-ray of HD DVD spelers.