CookiesHDTV zenders in Nederland

23 juni 2008 07:15 door Hans Wind

HDTV zenders in NederlandEr zijn van die vragen die we als HDTV Nieuws bijna dagelijks krijgen. Zo’n vraag is bijvoorbeeld: Welke HD TV zenders zijn er nu eigenlijk op dit moment in Nederland.

Nu blijft zo’n antwoord natuurlijk altijd een moment opname maar het leek ons toch aardig om eens een overzichtje samen te stellen van de HDTV pakketten van de belangrijkste kabel- en satelliet-TV leveranciers. We hebben daarbij gekeken naar het HD aanbod van de kabelbedrijven CAIWAY, UPC en Ziggo en Canaldigitaal als leverancier van satelliet TV.

Voor de echte liefhebber zijn via de satelliet natuurlijk wel meer HD zenders te ontvangen (zoals de ongecodeerde kanalen BBC HD, ITV HD, Luxe TV HD op Astra 2) maar die hebben we buiten beschouwing gelaten omdat we uitgaan van CanalDigitaal gebruik met de DUO LNB voor Astra 1 en Astra 3.

CAIWAY voegde vorige week nog Voom HD toe aan haar HD pakket en die zender hebben we dus meteen maar even in het lijstje meegenomen.

Overzicht van HD zenders in HD pakketten

Zender CAIWAY UPC Ziggo CanalDigitaal
Arte HD v*     v*
Anixe HD       v
Astra HD 19,2 demo       v
Astra HD NL demo       v
Brava HDTV v   v v
Discovery Channel HD v v v v
Eurosport HD     v*  
EXQI v      
HD Demo v      
HD NL v   v  
The History Channel HD v v v  
National Geographic HD v v v v
Nederland 1 HD  v v v v
Rush HD v*       
Voom HD v v   v
         
Film 1 HD v v v  
Sport1 HD v v v  

We hebben bewust geen tellingen gemaakt van het aantal zenders omdat niet alle HD kanalen gelijkwaardig zijn aan elkaar, denk daarbij bijvoorbeeld aan demo kanalen.

Opmerkingen:
* Ziggo zou vanaf 25 mei Eurosport HD aanbieden maar door technische problemen is die zender nog steeds niet te ontvangen. Waarschijnlijk is een update van de Samsung DCB-H360R nodig.
* CAIWAY vermeldt Rush HD als “verwacht”. We konden helaas geen tijdstip vinden waarop deze zender ook daadwerkelijk beschikbaar zijn
* Nederland 1 HD is beschikbaar tot 24 augustus 2008
* Arte HD wordt vanaf 1 juli op CanalDigitaal aangeboden
* Film 1 HD en Sport1 HD zijn vaak in een extra te betalen pakket ondergebracht
* Het overzicht geeft de situatie weer op 22 juni 2008

Update 23 juni 2008 15.00 uur: Helaas bleek niet alle informatie op de websites van leveranciers te kloppen maar dankzij diverse reacties van oplettende lezers zoals David, Jan, Guido en Martijn hebben we inmiddels het overzicht kunnen completeren. Hartelijk dank daarvoor!