CookiesHelft van huishoudens heeft HDTV

19 december 2008 12:52 door Hans Wind

Helft van huishoudens heeft HDTVDe snelle opmars van digitale televisie heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, nu aan het eind van het derde kwartaal meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens een aansluiting op digitale televisie heeft. Ook heeft inmiddels bijna 50% van de huishoudens een HDTV. Dat blijkt uit de zesde editie van de monitor Digitale televisie van de Expertgroep Digitale Televisie.

De groei van digitale televisie blijft aanhouden met opnieuw 200.000 nieuwe aansluitingen op de verschillende infrastructuren die digitale televisie aanbieden. Alhoewel de percentuele groei iets afneemt blijft het aantal nieuwe aansluitingen per kwartaal ongeveer gelijk.

Ook de penetratie van grote schermen geschikt voor HD TV ontvangst blijft snel stijgen, doordat nu 94% van de verkochte televisies van het type HDReady of FullHD is. Voor het eind van het jaar is het belangrijkste toestel van meer dan 50% van de huishoudens een HD TV scherm.

De in 2007 ingezette snelle opmars van FullHD schermen blijkt in 2008 iets minder snel te gaan dan verwacht, maar de groei is nog altijd indrukwekkend, het aantal verkochte FullHD schermen zal drie keer zo groot zijn als in 2007, oftewel ruim 20% van alle verkochte televisies. In 2009 groeit dat percentage naar verwachting van GfK Benelux Marketing Services verder tot meer dan een derde van de verkochte televisies.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door de Expertgroep Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), Beeld en Geluid, AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Benelux Marketing Services uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert de Expertgroep periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland.

De Monitor Digitale Televisie is te downloaden via de iMMovator website

Bron: iMMovator