CookiesHoe relevant is het HDTV nieuws van CES

8 januari 2007 16:54 door Hans Wind

CES Las vegas 2007Nu we de honderden persberichten rondom de CES in Las Vegas aan ons voorbij zien trekken komt bij ons steeds vaker de vraag op hoe relevant dit nu allemaal wel is voor onze Nederlandse HDTV markt.

Op de beurs in las Vegas gaat erg veel aandacht naar de Amerikaanse markt en producten die passen binnen de HDTV omgeving zoals die daar is ontstaan. Om er paar aspecten te noemen:

  • Er worden prachtige mediacenters geannonceerd die op de Nederlandse markt niet kunnen werken door de afwijkende standaards die we hier b.v. voor kabeltelevisie hebben.
  • Microsofts Mediacenter,dat meekomt in een aantal versies van Windows Vista, ondersteunt onze digitale kabelstandaard niet.
  • Spectaculaire prototypes waarvan we nog maar moeten afwachten of ze ooit in productie komen


  • Er worden prachtige nieuwe tuner kaarten voor de PC geannonceerd die hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland zullen werken.
  • Microsoft annonceert in de openingsspeech van Bill Gates een nieuwe IPTV ( Internet TV) dienst op de XBOX en momenteel zijn hiervoor nog geen Nederlandse partners gepubliceerd
  • Er worden TV’s getoond met ingebouwde ontvangers die hier niet gebruikt kunnen worden

We zouden het lijstje aanzienlijk langer kunnen maken maar dat zullen we u besparen.

We zullen natuurlijk ons uiterste best doen om de zaken die duidelijk een trend aangeven of producten waarvan het aannemelijk is dat ze uiteindelijk ook in Nederland zullen verschijnen, voor u te selecteren maar dat blijft lastig omdat op dit punt geen zekerheid te krijgen is via de diverse leveranciers. In die wetenschap zullen we niet alle nieuwe plasma en lcd schermen als nieuws opnemen. Dat gebeurt natuurlijk wel wanneer een dergelijk scherm in Nederland wordt geannonceerd. Met deze kennis in het achterhoofd moet u het CES nieuws maar bezien.