CookiesHogere temperaturen brengen lagere TV kijkcijfers

9 mei 2007 11:39 door Hans Wind

Hogere temperaturen brengen lagere TV kijkcijfersEen analyse van de Stichting KijkOnderzoek ( SKO ) laat zien dat er een directe relatie is tussen de relatief lage TV kijktijd en de extreem hoge temperatuur in de afgelopen maanden.

Al enige tijd viel een relatief lage kijktijd te noteren uit het kijkonderzoek. De kijktijd daalde de eerste vier maanden onder het niveau van de laatste 4 jaren. De oorzaak daarvan blijkt drieledig.

De belangrijkste oorzaak van de relatief lage kijktijd is vooral het warme weer. Uit een uitgebreide analyse door SKO blijkt dat zelfs 36% van de verschillen in totale kijktijd te verklaren zijn door verschillen in temperatuur. Voor de analyse werd gebruik gemaakt van de kijktijd per dag en klimaatgegevens van het KNMI over de periode 2002-2007. De eerste vier maanden van 2007 waren uitzonderlijk zacht. In het bijzonder april is een extreem zachte maand geweest (april 2007 eindigde als veruit de zachtste april sinds het begin van de regelmatige waarnemingen van KNMI in 1706).

Bas de Vos (Directeur SKO) zegt hierover: ‘Kijken we naar de samenhang tussen de extreme temperaturen en de kijktijd, dan blijkt dat voornamelijk het warme en zonnige weer er voor zorgde dat mensen relatief minder voor de televisie zaten in de eerste vier maanden van 2007’.

Naast de temperatuur spelen nog twee zaken een rol. Ten eerste maakt SKO per 1 januari 2007 voor populatiegegevens gebruik van de Gouden Standaard van de MOA. Dit leverde wijzigingen op in de manier waarop het onderzoek wordt gewogen. Dit leidde tot een daling van de 3 tot 4% in de totale kijktijd. Daarnaast werden in februari 2006 de Olympische Winterspelen uitgezonden, wat toen voor een relatief hogere kijktijd zorgde.

Het Nederlandse publiek zat overigens in de eerste vier maanden van 2007 nog steeds gemiddeld zo’n drie uur en 15 minuten voor de buis.

Bron: Stichting Kijkonderzoek