CookiesHP MediaSmart Server introductie

5 november 2007 09:09 door Hans Wind

HP MediaSmart Server introductieWindows Home Server, een nieuwe server oplossing voor de consument, is beschikbaar in de VS. Met deze server kunnen families hun kostbare digitale media en documenten beschermen via backup maar ook met elkaar delen binnen het huis of via het Internet.

HP is één van de eerste bedrijven die met haar HP MediaSmart Server een oplossing aanbiedt gebaseerd op Windows Home Server. De nieuwe MediaSmart Server kan in de VS onder andere worden besteld bij Amazon, Best Buy, Circuit City en CompUSA.

Andere Microsoft hardware en software partners zullen ook nieuwe producten aanbieden die zijn gebaseerd op Windows Home Server.

HP MediaSmart Server introductie“Overal om ons heen zijn digitale apparaten en bestanden, en ze worden iedere dag belangrijker in ons dagelijkse leven,” zegt Bill Gates van Microsoft. “Met de lancering van Windows Home Server zetten we, samen met onze partners, een nieuwe categorie consumentenproducten op de markt, producten die het moderne gezin helpen al hun digitale media te beschermen, te ordenen en makkelijker toegankelijk te maken voor de gezinsleden, hun vrienden en hun familie.”

Veilige, gebruiksvriendelijke server voor thuis
Windows Home Server verpakt de voordelen van krachtige, professionele servertechnologie in een eenvoudige, gebruiksvriendelijke thuisserver: een compact, energiezuinig en geluidsarm apparaat. Beeldscherm, toetsenbord en muis zijn niet nodig, een dure video- en geluidskaart evenmin. De bediening vindt plaats vanaf de pc’s op het thuisnetwerk. Windows Home Server biedt niet alleen een centrale plek voor de digitale data van het hele gezin, maar is ook een volautomatisch backupsysteem dat de gegevens van alle XP- en Vista-pc’s in huis iedere nacht veiligstelt.

Via een gratis ‘homeserver.com’-internetadres is de thuisserver ook van buitenaf toegankelijk. Zo kan de gebruiker vanaf welke plek dan ook eenvoudig content delen met vrienden en familie. Ieder gezinslid bepaalt zelf wie er bij zijn bestanden kan. Verder controleert de server het welzijn en de beveiliging van de pc’s in het netwerk en streamt hij video’s, foto’s en muziek naar andere apparaten: pc’s, maar ook bijvoorbeeld naar de Xbox 360 of andere compatibele media extenders.

Diverse hardwarefabrikanten, waaronder HP en Fujitsu, hebben inmiddels Windows Home Server-apparaten aangekondigd. Ook Nederlandse systeembouwers hebben hun producten al klaar, waaronder Complies met de Yours HomeServer, Databyte met de HomeServer, Informatique met de Informatique inHomeServer, Quibus met de Quibus Helena Island, en Quote met de QMotion HomeServer. Op dit moment is Windows Home Server in het Engels verkrijgbaar, in de toekomst wordt ook een volledig Nederlandstalige versie verwacht.

De HP MediaSmart Server, met AMD LIVE!, werd door HP speciaal ontworpen voor het Windows Home Server platform. Dit product beschikt ook over HP Photo Webshare waarmee foto’s eenvoudig met anderen kunnen worden gedeeld. In de VS kost de HP MediaSmart Server $599 in de 500GB uitvoering en het 1TB model heeft een adviesprijs van $749.

In Nederland wordt Windows Home Server naar verwachting op 22 november officieel geïntroduceerd. HP Nederland liet ons weten dat de MediaSmart Home Server vooralsnog niet op de Nederlandse markt zal verschijnen.