CookiesHTC One review, de iPhone aan de kant?

25 april 2013 09:06 door Hans Wind

HTC One review, de iPhone aan de kant?Nu de nieuwste smartphones als de HTC One, Samsung Galaxy S4 en de Sony Experia zelfs al beschikken over een Full HD scherm is het misschien wel eens tijd om daar ook op HD TV Nieuws wat meer aandacht aan te besteden. We doen dat in dit geval in dit HTC One review.

Sinds de introductie van de iPhone gebruik ik die smartphone tot tevredenheid. Toch bekroop me steeds meer het gevoel dat de beperkingen van iTunes en de eigenzinnige keuzes die Apple maakt als het gaat om zaken zoals bijvoorbeeld Airplay versus DLNA me geleidelijk aan begonnen te irriteren. Dat gevoel werd nog eens versterkt doordat Apple besloot de connector van de iPhone te veranderen waardoor eerder aangekochte accessoires niet meer zonder meer gebruikt konden worden.

Vorige week heb ik dan ook de knoop doorgehakt en een HTC One aangeschaft. Wat zijn mijn ervaringen tot nu toe?

Ik zal overigens niet alle specificaties en functies in dit korte HTC One review herhalen. Die kunt u altijd nog vinden in mijn eerdere artikel over de HTC One.

In de doos

Opvallend is dat steeds meer fabrikanten hun producten op een Apple-achtige manier gaan verpakken. Dat zien we ook terug bij de verpakking van de HTC One.

In de doos treffen we aan: De HTC One smartphone, een in-ear hoofdtelefoontje met twee extra oordopjes, een stroomadapter met USB uitgang, een USB naar Micro USB standaard, garantiedocument en veiligheidsvoorschriften, snelstartgids en een metalen pin om de SIM kaart sleuf te kunnen openen. Dat komt me bekend voor 😉

De HTC One was al opgeladen dus we konden meteen aan de slag.

Ingebruikname van de HTC One

HTC heeft het wel erg eenvoudig gemaakt om de One in gebruik te nemen. Zodra de HTC One via de USB kabel aan de PC gekoppeld is wordt de nieuwe gebruiker aan de hand genomen om op een simpele manier de juiste instellingen aan te brengen. Daarbij wordt ook veel aandacht besteed aan het overnemen van gegevens uit de vorige telefoon ongeacht of dat nu een Android of Apple exemplaar was. Dat maakt allemaal een verzorgde indruk.

Synchronisatie tussen HTC One en de PC verloopt via het meegeleverde programma HTC Sync Manager. Het programma ziet er overzichtelijk uit en foto’s, muziek en video kunnen hiermee eenvoudig met de smartphone worden gesynchroniseerd.

Het instellen van de email accounts op de HTC one verliep ook vlot en zo was het apparaat snel operationeel, in dit geval bij T-Mobile.

De HTC One in de praktijk

Bij het vastpakken van de HTC One vallen onmiddellijk een aantal punten op zoals het prachtige ontwerp in aluminium en glas, het prachtige Full HD scherm met een resolutie van 1.920 x 1080 pixels en de snelheid van navigatie en opstarten van Apps.

Bij het instellen hebben we een aantal nieuwsbronnen gekozen die na het “unlocken” van de telefoon verschijnen op het eerste scherm van de HTC One. Dat gebeurt in de vorm van een aantal grote “tegeltjes” met dynamische weergave van foto’s en andere items zoals bijvoorbeeld agendaherinneringen. Daarop kan uiteraard worden doorgeklikt naar het betreffende item. HTC noemt dit Blinkfeed. Het blijft een kwestie van smaak of u dit het juiste Homescreen vindt maar naast Blinkfeed heeft de HTC One meerder homescreens waarop via icoontjes de verschillende Apps verschijnen. Helaas kan Blinkscreen niet uitgezet worden en dat zou natuurlijk wel moeten kunnen op een open systeem als Android. Via Play Store kunnen nieuwe Apps geladen worden en daarbij viel mij op dat alle Apps die ik op mijn iPhone gebruikte inmiddels ook al in een Android versie beschikbaar waren.

Android op de HTC One werkt natuurlijk wat anders dan iOS op de iPhone maar dat went toch wel heel snel. De flitsende snelheid maakt het een plezier om met de telefoon te werken.

Het geluid van de telefoon is opvallend goed voor zo’n plat apparaat. De stereo weergave is fraai dankzij het feit dat de luidsprekertjes aan beide kanten van het scherm zijn aangebracht.

De camera van de HTC One is “slechts” 4 megapixels. In feite zijn de meeste consumenten beter af met een goede 4Mp camera dan een slechte 12Mp versie. Doordat de pixels van de HTC sensor duidelijk groter zijn dan die van andere smartphones levert de HTC One behoorlijke resultaten bij minder omgevingslicht. Het is helaas bij alle smartphones nog steeds zo dat een goedkope compact camera vaak beter beeld oplevert dan een smartphone en dat blijft ook bij de HTC One het geval. Voor snelle snapshots is dat in de praktijk echter geen groot probleem.

HTC Media Link HDConnectiviteit

De HTC One kan op veel manieren gekoppeld worden aan andere apparaten. Dat kan vanzelfsprekend als telefoon via 3G of 4G maar ook via WiFi DLNA of Bluetooth. Ook kan een VPN verbinding worden opgezet voor een beveiligde verbinding met bijvoorbeeld de zakelijk omgeving. NFC (Near Field communication) maakt het mogelijk om extra eenvoudig apparaten te koppelen door ze dicht bij elkaar te houden.

Er zijn een aantal manieren om de HTC One te koppelen aan de HD TV

• Via WiFi en DLNA konden we filmpjes en foto’s van de HTC in Full HD op onze HD TV bekijken en dat ziet er allemaal prima uit. Deze manier van koppelen vraagt verder geen investeringen als uw TV maar op dezelfde router is aangesloten als de smartphone.

• De optionele MHL (Mobile High Definition Link) naar HDMI adapter die u in de Micro-USB aansluiting van de HTC One zet. Aan de andere kant van de adapter kan een HDMI kabel naar de TV worden aangesloten. De voeding van de telefoon dient nu als voeding voor de MHL adapter. Op deze manier wordt het HTC One scherm op de HD TV weergegeven.

• We wachten nog even op de aflevering van de HTC Media Link HD. Ook daarmee kunnen we de telefoon aan de Tv kunnen koppelen. De HTC one maakt dan draadloos verbinding via de Media Link HD die op zijn beurt via HDMI verbonden is met de TV.

Mogelijkheden genoeg dus om de HTC One te gebruiken als mediaplayer.

HTC One review, de iPhone aan de kant?

Na ingebruikname van de HTC One was ik de iPhone snel vergeten. Hoewel niet iedereen het met me eens zal zijn (dat hoeft gelukkig ook niet) ervaar ik de HTC One als een enorme sprong vooruit qua scherm, ontwerp en flexibiliteit in gebruik.

Bij mij is er geen twijfel meer. De HTC One is wat mij betreft de beste smartphone die ik tot nu toe in handen heb gehad en mijn iPhone gaat op Marktplaats.