CookiesHumax iHDR 5200c review

26 oktober 2010 19:27 door Hans Wind

Humax iHDR 5200c reviewIn deze Humax iHDR 5200c review nemen we deze digitale HD ontvanger voor u onder de loep. Deze kabelontvanger wordt door Humax aangeduid als een ontvanger van de volgende generatie en we zijn dan natuurlijk benieuwd wat er in die nieuwe generatie veranderd is.

Om in deze review een opsomming van de specificaties te voorkomen verwijzen we u voor de technische details graag naar ons eerdere artikel Humax iHDR 5200c digitale kabelontvanger.

De Humax iHDR 5200c is geïntroduceerd naast de succesvolle iHDR-5050C waarvan we eerder al een review publiceerden.

De Humax iHDR 5200c heeft een aantal nieuwe opties en verbeteringen zoals bijvoorbeeld een grotere harddisk, opslag van opnamen van series in mappen, ondersteuning van meer videoformaten, HDMI 1.3 ondersteuning en netwerkspeler functionaliteit.
Daarnaast wordt met een toekomstige firmware update het nieuwe model nog voorzien van DLNA functionaliteit en het zogenaamde TV Portal waarmee bij sommige providers Internet inhoud op de TV kan worden bekeken.

Installatie van de Humax iHDR 5200c

De Humax iHDR 5200c wordt mooi compleet geleverd met afstandbediening inclusief batterijen, een handleiding op CD-ROM en een snelstartgids op papier, een HDMI kabel, een SCART kabel, antenne kabel en een Ethernet kabel. Uiteraard gaat de voorkeur bij het aansluiten op een HDTV uit naar HDMI en het is mooi dat die kabel wordt meegeleverd. Daar kunnen andere fabrikanten nog een voorbeeld aan nemen.

Uiterlijk lijkt de nieuweling werkelijk sprekend op haar zusje met een strakke zwarte, hoogglans voorkant waarachter een aantal bedieningsknoppen, USB aansluiting en smartcard gleuf hun plaats vinden. Achterop zijn de verschillende aansluitingen te vinden en, voor de liefhebbers, een echte aan/uit knop.

Wij hebben de Humax iHDR 5200c aangesloten op het Ziggo kabelnetwerk en uiteraard via HDMI aan de HDTV. Daarbij valt meteen op dat de 5200c nu wel HDMI 1.3 ondersteunt maar helaas nog steeds geen HDMI-CEC. Dat is naar ons idee toch wel een gemiste kans gezien het grote gebruiksgemak dat dit protocol in de praktijk oplevert.

Na het aansluiten en starten van de decoder kon de gewenste taal worden gekozen, de resolutie worden ingesteld. Daarbij is ook een zogenaamde “original” mode in te stellen waarbij het oorspronkelijke signaal direct wordt doorgegeven aan de aangesloten HDTV. Vervolgens konden de regionale gegevens voor het kabelnet worden ingevoerd. Flitsend snel werden alle zenders gevonden. De 5200c is geschikt voor de ontvangst Ziggo, CAIW, DELTA en Kabel Noord.
Uiteraard hebben we de 5200c op ons netwerk aangesloten en ook dat verliep probleemloos. Hierover later meer.

Aansluitingen

Zoals eerder gemeld kan de zwarte voorklep van de decoder naar beneden worden geklapt waarna een aantal knoppen zichtbaar worden voor basis bedieningsfuncties zoals TV/Radio, Menu, EPG, OK, pijltjes toetsen en terug-toets. Ook zijn achter deze klep een USB 2.0 aansluiting en het slot voor de smartcard aanwezig.

Op de achterkant van het apparaat vinden we van links naar rechts: antenne in, antenne uit (thru), composiet video uit (1x cinch), audio uit ( 2x cinch), 2x Scart, optische audio uit (SPDIF), HDMI, Ethernet, USB 2.0, stroomkabel en de aan/uit schakelaar. Wel valt hier op dat de component video uit (3x cinch) aansluiting die op de 5050c aanwezig was, nu verdwenen is.

De menu’s, EPG en afstandsbediening

Humax 5200c afstandbedieningZoals we van Humax gewend zijn zien de menu’s er keurig en overzichtelijk uit. De menu-indeling is als volgt:
• Voorkeuren: Ouderlijk toezicht, Taal, Tijd, Video, Audio, Opname, Beeldschermweergave
• Zenders bewerken: Favorietenlijst bewerken, Zenderlijst bewerken, Nummering favoriete zenders, Lijst recent verbergen
• Installatie: Zenderzoeken, IRDETO software-opwaardering, Fabrieksinstellingen
• Systeem: Systeeminformatie, Signaaldetectie, Energiebeheer, Irdeto Menu, Postberichten, Gegevensopslag, Netwerk

Ook de Elektronische Programma Gids maakt een overzichtelijke indruk. Hier zien we duidelijk leesbare, scherpe letters en een klein venster waarin het beeld van de gekozen zender wordt weergegeven. Een programma opnemen is simpelweg een kwestie van navigeren naar het gewenste programma in de EPG en op de rode opname knop drukken. Uiteraard kan de 5200c programma’s opnemen onafhankelijk van het programma waarnaar gekeken wordt. In sommige gevallen kunnen zelfs twee programma’s worden opgenomen waarbij naar een derde zender wordt gekeken. Dat laatste is afhankelijk van de plaats van de zenders in de frequentieband van het kabelnetwerk.

Vanaf de fabriek geeft de 5200c aan dat er totaal 458,6 GB ruimte op de ingebouwde harddisk aanwezig is waarvan 51 GB gereserveerd voor MP3 opslag en 23GB in gebruik voor timeshift. Er blijft dan dus 384,6GB over voor het maken van eigen opnamen.

De zwart glanzende afstandsbediening maakt een degelijke indruk en bleek intuïtief in gebruik. Met de afstandsbediening kunnen eventueel ook andere apparaten bediend worden maar dat hebben wij niet verder getest. Via aparte knoppen kunnen favoriete zenders worden gekozen en met de gele knop worden bijvoorbeeld in één keer alle HD zenders getoond. De Media knop geeft toegang tot video (incl. opgenomen programma’s), Radio, Foto’s en muziek op de harddisk.

Teletekst (nog steeds door velen gebruikt) zit ingebouwd in de decoder en deze functie kan met een aparte knop op de afstandbediening worden opgeroepen.

Het beeld

Net als de 5050c levert ook de 5200c een mooi beeld met uitstekende kleurweergave en scherpte. De “original” instelling is naar onze mening de beste instelling maar het eindresultaat kan per HD TV verschillen afhankelijk van de kwaliteit van de ingebouwde “upscaling” functie van TV en decoder. Hiermee zult u dus even moeten experimenteren. Zowel SD kanalen als HD zenders zagen er prima uit via de 5200c.

We konden geen verschil in kwaliteit waarnemen tussen een originele HD uitzending of een teruggespeelde HD opname.
Zoals bij de meeste decoders kan de 5200c ook 3D zenders opnemen en doorgeven. Uiteraard kunt u alleen 3D zien wanneer uw TV daar ook geschikt voor is.

USB en netwerk aansluitingen

Humax 5200c afstandbedieningZoals eerder opgemerkt is de Humax iHDR-5200c voorzien van een Ethernet aansluiting en twee USB 2.0 aansluitingen. Dat biedt veel extra mogelijkheden die zeker in het voordeel van deze PVR pleiten. Humax heeft ook aangekondigd dat de 5200c in de toekomst via een eigen USB dongle ook draadloos aan het thuisnetwerk kan worden gekoppeld.

Na aansluiting op een LAN kan de decoder een IP adres ontvangen via het netwerk (DHCP) of de gebruiker kan zelf een vast IP-adres instellen. Vervolgens kan dan via elke computer in het netwerk de harde schijf van de decoder bereikt worden via een zogenaamde FTP server die ingebouwd zit in de Humax. Hierin is de 5200c vrij uniek omdat op die manier de foto, muziek en video(waarin ook eerder opgenomen programma’s staan) mappen worden bereikt om bestanden toe te voegen of te verwijderen. We hebben deze FTP optie zowel vanaf een Windows PC als een Macbook getest en dat werkte probleemloos. Mooi is dat de TV opnamen op deze manier overgezet kunnen worden naar PC of Mac en daarop kunnen worden afgespeeld. Nadat we op deze wijze wat muziek en foto’s op de harddisk hadden gezet konden we de foto’s als diashow met eigen achtergrond muziek weergeven.

Op de USB aansluiting hebben we een externe harddisk, een USB stick en een digitale camera aangesloten en dat werkte in ons geval uitstekend. Mooi bij de 5200c is het feit dat ook opnamen op de externe harddisk kunnen worden gemaakt waardoor de opname capaciteit aanzienlijk uitgebreid kan worden. Dat was niet mogelijk bij de 5050c.
Humax komt nog met een firmware update waarmee de DLNA functie zal worden geactiveerd.

Humax iHDR 5200c review samenvatting en conclusie

De Humax iHDR 5200c is een mooie aanvulling naast de populaire 5050c met meer mogelijkheden en nog een aantal verbeteringen in het vooruitzicht via een firmware update.

De 5200c biedt veel flexibiliteit wanneer hij gekoppeld wordt aan het thuisnetwerk en die functionaliteit wordt nog wat uitgebreid met de beloofde DLNA functie.

Wat ons betreft is het wel jammer dat er nog niet voor gekozen is om HDMI-CEC in te bouwen.

Menu’s en EPG zien er strak uit en de installatie en bediening van de Humax is eenvoudig te noemen.
Al met al een aanrader, deze nieuwe Humax iHDR 5200c.

Humax iHDR 5200c prijs en beschikbaarheid

De iHDR 5200c is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 379 Euro