CookiesIFA 2013 trends – 4K Ultra HD, OLED HD TV, OTT en NFC

9 september 2013 19:20 door Hans Wind

IFA 2013 trends - 4K Ultra HD, OLED HD TV, OTT en NFCWanneer je weer eens paar dagen op de IFA in Berlijn hebt doorgebracht krijg je regelmatig de vraag: “…en, wat waren de opvallende zaken?” Natuurlijk vraag je dat jezelf ook af na een aantal dagen ronddolen in het geroezemoes in Berlijn.

Vanuit het perspectief van onze website bezien – hd tv en verwante apparaten en diensten – zijn er wel een aantal duidelijke ontwikkelingen waar te nemen. Laten we er eens een aantal opsommen en van commentaar voorzien.

4K Ultra HD

Jammer is om te beginnen dat niet alle fabrikanten dezelfde aanduiding gebruiken voor deze hogere resolutie van 3.840 x 2.160 die zowel verticaal als horizontaal tweemaal de resolutie van Full HD (1.920 x 1.080) is. Totaal is dat dus vier maal meer pixels dan bij Full HD TV.
Sommige TV fabrikanten hanteren 4K voor dit formaat en anderen spreken over Ultra HD of UHD terwijl er – wat televisie betreft – in alle gevallen sprake is van dezelfde resolutie. Wij zullen voorlopig spreken over Ultra HD.

Inmiddels zijn er veel fabrikanten die een LCD LED TV met de Ultra HD resolutie aanbieden. Bijzonder is dat de prijzen voor Ultra HD TV’s al verlaagd werden voordat deze producten feitelijk op de markt beschikbaar waren.

Ultra HD heeft nog wel een lange weg te gaan. Daarbij is te denken aan zaken als:

• Er is nog zeer weinig Ultra HD content beschikbaar

• Er is nog geen “drager” standaard gedefinieerd in de vorm zoals we bijvoorbeeld Blu-ray hebben voor Full HD

• De nieuwe HDMI 2.0 standaard die Ultra HD moet ondersteunen is pas tijdens de IFA definitief geworden. Er komen daardoor Ultra HD TV’s in de handel die nog niet aan deze standaard voldoen en later soft- of hardwarematig zullen moeten worden aangepast. Iets om goed op te letten wanneer u overweegt zo’n TV aan te schaffen

• Ultra HD TV uitzendingen zijn via de kabel voorlopig nog niet te verwachten. Kabelaars en omroepen worstelen er in Nederland nog steeds mee om voldoende content in Full HD aan te bieden.

OLED TV

Inmiddels hebben een aantal merken de – lang uitgebleven – belofte van OLED TV ingevuld, Merkwaardig is dat grote merken als Samsung en LG daarbij het accent vooral leggen op gebogen (curved) OLED TV schermen. Naar ons idee niet de meest logische start. Bijna alle grote merken toonden OLED TV producten of vergevorderde prototypen tijdens de IFA. In alle gevallen lieten deze OLED TV schermen indrukwekkende contrastwaarden met zeer vloeiende weergave van bewegende beelden zien. Beter dan we ooit gezien hebben van enige andere techniek.

Sommige merken toonden al Ultra HD OLED TV schermen als prototype en die combinatie is helemaal bijzonder te noemen. Daar hangt helaas nog wel een bijzonder hoog prijskaartje aan.

Maar ….. OLED TV komt er nu eindelijk wel echt aan!

Over The Top Content

Geleidelijk aan zien we ontwikkelingen waarbij de “oude” keten, die loopt van producent naar omroep naar kabelaars of satellietbedrijven en vervolgens naar de consument, onder druk komen. Steeds vaker kan een content producent direct via het Internet naar de consument en de huidige TV’s zijn daar in feite ook al geschikt voor. YouTube en Netflix zijn voorbeelden waarbij de hele keten ingekort wordt. Dat kan ook met zeer hoge beeldkwaliteit als er maar voldoende Internetbandbreedte beschikbaar is. Dit nieuwe model wordt ook wel “Over The Top” of OTT genoemd en dat wordt een distributievorm die steeds meer druk zal zetten op de klassieke aanbieders en distribiteurs.

Ultra HD zou wel eens één van de eerste contentvormen kunnen zijn waarbij OTT eerder gebruikt wordt dan distributie via andere media. We zien een aantal fabrikanten al duidelijk voorsorteren in deze richting omdat ze weinig te verwachten hebben van de bestaande omroepen en distributiekanalen in Nederland.

NFC

Near Field Communication of NFC kan een belangrijke stap betekenen als het gaat om het verhogen van het bedieningsgemak voor de consument of het koppelen van mobiele apparaten onderling of met de HD TV.

Een voorbeeld van NFC gebruik is de situatie waarbij de gebruiker het beeld van de smartphone op de HD TV wil weergeven. Met NFC is dit simpelweg een kwestie van de smartphone tegen de afstandbediening van de TV aanhouden en het smartphone beeld verschijnt op de TV. Uiteraard moet de smartphone en de HD TV daarvoor NFC ondersteunen.

Hetzelfde kan via NFC met een digitale camera in combinatie met de TV of geluid van de smartphone afspelen op een soundbar of luidspreker. Een mooie ontwikkeling.