CookiesSamsung SH-B022A en SE-B026A Blu-ray branders

3 november 2006 12:31 door Hans Wind

Samsung SE-B026A Blu-ray branderDe nieuwe interne Blu-ray Disc-brander Samsung SH-B022A en de externe Blu-ray Disc-brander Samsung SE-B026A maken het mogelijk om 50 GB op een dubbellaags Blu-ray Disc op te slaan. De Blu-ray branders zijn beide voorzien van zogenaamde ‘Backward Compatibility’ waardoor de Samsung SH-B022A en SE-B026A ook DVD’s en CD’s kunnen lezen.

De markt voor HDTV groeit sterk en de vraag naar HD-content op beelddragers voor HDTV-apparatuur en -uitzendingen neemt toe. De consument heeft met Blu-ray Disc het grote voordeel dat een enkele schijf een ongekende opslagcapaciteit heeft en beeld- en geluidmateriaal in High Definition-kwaliteit kan aanbieden. Samsung lanceert, als een van de initiatiefnemers van Blu-ray Disc, nu als eerste een externe Blu-ray Disc-brander voor de PC.


Zowel de interne als de externe Blu-ray Disc-brander kunnen 25 GB op een enkellaagse schijf en 50 GB op een dubbellaagse schijf opslaan. Dat is een verzesvoudiging ten opzichte van huidige DVD-formaten. De lees- en schrijfsnelheid van deze branders is veel hoger dan van DVD-recorders. De schrijfsnelheid van de Samsung SH-B022A interne brander voor DVD’s is 40x. Van de externe brander Samsung SE-B026A is de snelheid 32x.

De violet-blauwe laser van Blu-ray Disc levert superieure prestaties. In tegenstelling tot de rode DVD-laser (650 nm) leest en schrijft een violet-blauwe laser op een kortere golflengte (450 nm). Daardoor is de laserbundel nauwkeuriger en kan hij informatie lezen en schrijven die meer gecomprimeerd is en dichter bij de oppervlakte ligt dan bij de DVD-technologie. De kortere afstand die deze Blu-ray Disc-laser overbrugt maakt het mogelijk om meer dan twee uur aan HDTV-opnames of zelfs meer dan 13 uur standaardkwaliteit televisiebeelden op te slaan. Met de dubbellaagse discs is een opslagcapaciteit van 50 GB mogelijk.

De ‘backward compatibility’ houdt in dat Samsung van de violet-blauwe laser een drie dioden-laser heeft gemaakt. Door de drie dioden-laser en het meerdere lenzen-systeem kunnen niet alleen Blu-ray Discs maar ook traditionele CD’s en DVD’s worden afgespeeld. Elke DVD-collectie blijft ook met de introductie van het nieuwe Blu-ray Disc-formaat behouden.

De Samsung SH-B022A en Samsung SE-B026A zijn vanaf maart 2007 verkrijgbaar voor adviesverkoopprijzen van respectievelijk € 699,- en € 1.199,- inclusief B.T.W.