CookiesiPhone 4S, IOS 5 en iCloud van Apple

6 oktober 2011 09:40 door Hans Wind

iPhone 4S, IOS 5 en iCloud van AppleDe nieuwe iPhone 4S komt met een dual-core A5-chip van Apple, een geheel nieuwe camera, 1080p video-opnamefunctionaliteit met HD TV kwaliteit en Siri, een intelligente assistent die je in gewone taal vragen kunt stellen.

De presentatie van iPhone 4 S was gekoppeld aan de aankondiging van iOS 5 met meer dan 200 nieuwe functies, en iCloud, een reeks gratis cloudvoorzieningen die samenwerken met je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of PC en waarmee je automatisch en draadloos materiaal in iCloud kunt bewaren en naar al je Apple apparaten kunt pushen.

Het nieuwe toestel wordt geleverd met iOS 5, Apple’s mobiele besturingssysteem, dat meer dan 200 nieuwe functies heeft, waaronder Berichtencentrum, een manier om centraal en zonder onderbrekingen berichten te bekijken en te beheren, en iMessage, een nieuwe berichtenvoorziening waarmee iOS 5-gebruikers gemakkelijk sms’jes, foto’s en filmpjes kunnen uitwisselen.

iPhone 4S witiOS 5 zal ook als gratis software-update beschikbaar worden gesteld aan gebruikers van iPhone 4 en iPhone 3GS, zodat ook zij van deze nieuwe functies kunnen profiteren.

iPhone 4S

iPhone 4 S heeft een geheel nieuwe camera. De 8-megapixel sensor heeft 60 procent meer pixels, zodat je mooie foto’s kunt maken met meer detail. iPhone 4S heeft een nieuwe, speciaal ontworpen lens, een groter f/2.4-diafragma en een hybride infraroodfilter voor scherpere, nauwkeurigere foto’s met een grotere helderheid. De door Apple ontworpen beeldsignaalprocessor in de dual-core A5-chip biedt uitstekende prestaties. In combinatie met de voorzieningen van iOS 5 is dit een van de snelste camera’s. Op iPhone 4S start de Camera-app sneller en kun je twee keer zo snel de volgende foto maken, zodat je nooit meer iets hoeft te missen.

Nieuwe functies in de apps Camera en Foto’s houden in dat je vanuit een vergrendeld scherm direct toegang hebt tot de camera en dat je met de knop voor het harder zetten van het geluid ook snel een foto kunt nemen. Verder kun je rasterlijnen aanzetten om je te helpen een foto goed in te kaderen en kun je met één tikje de focus en belichting van een object vastzetten. In de nieuwe Foto’s-app kun je foto’s bijsnijden, draaien en verfijnen, alsook rode ogen verwijderen. Daarnaast kun je je foto’s direct op het apparaat in een album verwerken dat je onderweg aan anderen kunt laten zien. Tot de nieuwe voorzieningen van iOS 5 behoren een ingebouwde Twitter-functie en iMessage. Je kunt je foto’s dus rechtstreeks vanuit de Foto’s-app op Twitter plaatsen en foto’s via iMessage naar personen of groepen sturen. En met de innovatieve nieuwe Fotostream-voorziening van iCloud worden foto’s die je met iPhone maakt naar iCloud gestuurd en automatisch naar je iPad, iPod touch, Mac of pc gepusht. Je kunt je Fotostream-album zelfs op je Apple TV bekijken.

iPhone 4 S kan nu video’s opnemen in 1080p HD TV resolutie en met de nieuwe stabilisatiefunctie voor videobeelden maak je fraaiere video’s met een vloeiender beeld. Andere verbeteringen van de videocamera van iPhone 4S zijn onder andere een hogere gevoeligheid en scherpte en betere mogelijkheden om video’s te maken bij weinig licht. Met de nieuwe iMessage-voorziening in iOS 5 kun je je video’s direct delen met familie en vrienden.

iPhone 4S heeft hetzelfde ontwerp van dun glas en roestvrij staal dat miljoenen gebruikers in de hele wereld aanspreekt, terwijl de binnenkant geheel opnieuw is ontworpen. De dual-core A5-chip heeft volgens Apple twee keer zoveel verwerkingskracht en biedt tot zeven keer snellere grafische voorzieningen dan iPhone 4, terwijl de gebruiksduur van de batterij nog altijd uitzonderlijk lang is (tot 8 uur gesprekstijd bij 3G).

Ook de roestvrijstalen rand met twee antennes is verbeterd. iPhone 4 S is de eerste telefoon die op intelligente wijze tussen twee antennes kan schakelen voor verzending en ontvangst en de telefoon ondersteunt nu de dubbele downloadsnelheid met HSDPA van maximaal 14,4 Mbps. Het is een telefoon voor wereldwijd gebruik, zodat CDMA- en GSM-klanten nu internationaal kunnen roamen op GSM-netwerken.(Hierbij is het roamingbeleid van de provider van toepassing. De beschikbaarheid van HSDPA en de netwerksnelheid is afhankelijk van het netwerk van de provider)

Siri

Met de nieuwe smartphone wordt bovendien Siri (beta) in de VS geïntroduceerd, een intelligente assistent die je gewoon vragen kunt stellen. Siri begrijpt de context, zodat je vragen op de normale manier kunt formuleren. Als je bijvoorbeeld vraagt “Heb ik dit weekend een paraplu nodig?”, begrijpt Siri dat je wilt weten wat voor weer het wordt. Siri gaat ook op een slimme manier om met de persoonlijke gegevens die Siri mag gebruiken. Als je bijvoorbeeld tegen Siri zegt “Herinner me eraan dat ik mama moet bellen als ik thuis ben”, zoekt Siri “mama” in je adresboek, en als je vraagt “Hoe druk is het verkeer hier?” kan Siri op basis van je huidige locatie bepalen wat je met “hier” bedoelt. Siri helpt je om te bellen, sms’jes en e-mails te versturen, afspraken en herinneringen te plannen, aantekeningen te maken, te zoeken op het internet, bedrijven in de buurt te zoeken, de weg te vinden, enzovoort. Je kunt ook informatie vragen, feiten achterhalen en zelfs ingewikkelde berekeningen uitvoeren door gewoon een vraag te stellen. We zullen overigens nog even moeten afwachten in welke talen Siri ondersteund wordt. Voor het gebruik van Siri is Internet toegang een vereiste.

iCloud

iCloud is een nieuwe reeks gratis cloudvoorzieningen, waaronder iTunes in de cloud, Fotostream en documenten in de cloud, die naadloos samenwerken met je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. Materiaal wordt automatisch en draadloos bewaard in iCloud en automatisch naar al je apparaten gepusht. Wanneer het materiaal op één apparaat verandert, worden al je andere apparaten automatisch en draadloos bijgewerkt.

iPhone 4S prijs en beschikbaarheid

iPhone 4S is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. In de Verenigde Staten geldt een adviesprijs van $ 199 voor de 16-GB uitvoering, $ 299 voor de 32-GB uitvoering en $ 399 voor de nieuwe 64-GB uitvoering. (Geldt alleen voor klanten die aan de voorwaarden voldoen. Vereist een nieuw tweejarig abonnement (afzonderlijk verkrijgbaar).

iPhone 4 zal in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn voor $ 99, iPhone 3GS is gratis als een contract van twee jaar wordt afgesloten. Van Siri zal een bètaversie beschikbaar zijn op iPhone 4S in het Engels (Amerikaanse, Britse en Australische versie), Frans en Duits.

De iOS 5-software is vanaf 12 oktober verkrijgbaar als gratis software-update via iTunes 10.5 voor gebruikers van iPhone, iPad en iPod touch. Bovenstaande prijzen gelden voor de Verenigde Staten. Prijzen en gespreks- en gegevenskosten voor iPhone voor Nederland worden binnenkort bekendgemaakt.

iPhone 4S zal vanaf eind oktober verkrijgbaar zijn in nog eens 22 landen, namelijk België, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Mexico, Nederland, Noorwegen, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland.

Bron: Apple

Update 10 oktober 2011: Apple maakt vandaag bekend dat in één dag meer dan 1 miljoen bestellingen voor iPhone 4S zijn gedaan. Dit aantal overstijgt het vorige record van 600.000 bestellingen voor iPhone 4

 
iPhone 4S zwart 16GB prijs vergelijking
 
 
 
iPhone 4S wit 16GB prijs vergelijking
 
 
 
iPhone 4S zwart 32GB prijs vergelijking
 
 
 
iPhone 4S wit 32GB prijs vergelijking
 
 
 
iPhone 4S zwart 64GB prijs vergelijking
 
 
 
iPhone 4S wit 64GB prijs vergelijking