CookiesiPhone 5s met 64-bits architectuur en Touch-ID

11 september 2013 08:24 door Hans Wind

iPhone 5s met 64-bits architectuur en Touch-IDDe iPhone 5s is voorzien van een nieuwe A7-chip en daarmee heeft deze nieuwe smartphone een 64-bits-architectuur. Nieuw zijn onder andere ook de nieuwe 8-megapixel iSight-camera met True Tone-flits en Touch ID, een manier om met je vingerafdruk je telefoon te ontgrendelen. iPhone 5s wordt geleverd met iOS 7, volgens Apple de belangrijkste iOS-update sinds de lancering van de eerste iPhone, die is afgestemd op 64-bits-technologie en nieuwe voorzieningen bevat, zoals Bedieningspaneel, Berichtencentrum, verbeterde multitaskingmogelijkheden, AirDrop, een verbeterde versie van Foto’s, Safari en Siri, en iTunes Radio.

Doordat de prestaties van de systeemprocessor en grafische processor van de iPhone 5s tot twee keer zo hoog zijn, gaat vrijwel alles wat je op iPhone 5s doet, van het openen van een app tot het bewerken van je foto’s en het spelen van een veeleisende grafische game, sneller en beter dan voorheen. Apple heeft iOS 7 en alle meegeleverde apps al afgestemd op de A7-chip, zodat die profiteren van de hogere snelheid. Verder is iPhone 5s ook een draagbare spelcomputer, dankzij de honderdduizenden games in de App Store, de 64-bits-architectuur van de A7-chip en de ondersteuning voor OpenGL ES versie 3.0.

Elke iPhone 5s bevat bovendien een nieuwe M7-bewegingscoprocessor, die gegevens verwerkt van de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas. Daarmee wordt de A7-chip ontlast, wat het batterijverbruik ten goede komt. Voor ontwikkelaars zijn er nieuwe CoreMotion-API’s beschikbaar die de M7 benutten, zodat ze fitness-apps en andere actieve apps kunnen maken die veel meer te bieden hebben dan op andere mobiele apparatuur mogelijk is. De M7-coprocessor meet voortdurend alle gegevens die afkomstig zijn van de bewegingssensors, ook als het apparaat in de sluimerstand staat. Door de inzet van deze coprocessor gaat de batterij langer mee als bijvoorbeeld de stappenteller actief is, of een andere fitness-app die voortdurend gebruikmaakt van de versnellingsmeter.

iPhone 5s Touch ID

De iPhone 5s bevat Touch ID. Dit is een eenvoudige manier om je iPhone met je vingerafdruk te ontgrendelen. Touch ID is geïntegreerd in de thuisknop en maakt gebruik van een saffierkristal en een capacitieve aanraaksensor om een hogeresolutiefoto van je vingerafdruk te nemen. Dat beeld wordt vervolgens zo geanalyseerd dat het niet uitmaakt onder welke hoek je je vinger plaatst. Touch ID is zeer snel ingesteld om je vingerafdruk te herkennen, en doet dat na verloop van tijd steeds beter. De Touch ID-sensor weet wanneer hij te maken heeft met een vinger, dus de sensor wordt alleen geactiveerd wanneer het nodig is. Dat bespaart stroom. Alle gegevens over je vingerafdruk worden versleuteld bewaard in een beveiligd gedeelte van de A7-chip in iPhone 5s. Volgens Apple wordt die informatie nooit op een server van Apple of als reservekopie in iCloud bewaard. Met Touch ID kun je ook op een veilige manier aankopen doen bij de iTunes Store, App Store en iBooks Store.

8-megapixel iSight-camera

De nieuwe 8-megapixel iSight-camera van de iPhone 5s heeft een groter diafragma van f/2.2 en een nieuwe, grotere sensor met pixels van 1,5μ. Dit alles betekent volgens de fabrikant een hogere gevoeligheid en betere foto’s bij weinig licht, en dus over de gehele linie betere foto’s. Dankzij deze verbeteringen, de door Apple ontworpen beeldsignaalprocessor in de A7-chip en de nieuwe Camera-app in iOS 7 gaat scherpstellen nu tot twee keer zo snel, worden foto’s sneller vastgelegd, verloopt de automatische beeldstabilisatie sneller en is het dynamisch bereik groter. Een primeur in iPhone 5s is de nieuwe True Tone-flitser, die je nog op geen enkele andere camera aantreft. Deze flitser past de kleur en intensiteit aan voor meer dan 1000 combinaties, waardoor foto’s die met de flitser zijn genomen er natuurlijker uitzien. Ook nieuw op iPhone 5s is de Burst-modus, slowmotionvideo met 120 bps, een nieuwe FaceTime HD-camera die betere resultaten geeft bij weinig licht en de mogelijkheid om in iOS 7 FaceTime-gesprekken zonder beeld te voeren.

iPhone 5s heeft een dun en licht ontwerp met een behuizing van geanodiseerd aluminium, facetgeslepen randen, een 4-inch Retina-display en ingezet glas. iPhone 5s is verkrijgbaar in drie metallic-kleuren: goud, zilver en spacegrijs. Speciaal voor iPhone 5s heeft Apple een lederen hoesje ontworpen, dat verkrijgbaar is in zes kleuren: beige, zwart, blauw, bruin, geel en (RED). Elk hoesje is voorzien van een zachte microvezelvoering in een bijpassende kleur.

Met iPhone 5s is het nu nog eenvoudiger om verbinding te maken met een snel netwerk, doordat nu tot 13 draadloze LTE¹-frequentiebanden worden ondersteund. De downloadsnelheid kan hierdoor oplopen tot 100 Mbps², waardoor internetten en materiaal downloaden en streamen nog sneller gaan. In iPhone 5s is ondersteuning voor dual-band 802.11 a/b/g/n Wi-Fi tot 150 Mbps² en Bluetooth 4.0 geïntegreerd. iPhone 5s biedt een gesprekstijd van tien uur via een 3G-netwerk, tot tien uur internetten via Wi-Fi en LTE-netwerken en tot acht uur via 3G, en een video- en audioweergave van respectievelijk maximaal 10 en 40 uur.³

iPhone 5s wordt geleverd met iOS 7, volgens Apple de belangrijkste iOS-update sinds de lancering van de eerste iPhone. Deze iOS-versie is volledig afgestemd op de 64-bits-architectuur van de A7-chip, de nieuwe iSight-camera en de Touch ID-vingerafdruksensor. iOS 7 heeft een geheel nieuw ontwerp met subtiele bewegingseffecten, een fraai kleurenpalet en meerdere functielagen waardoor het besturingssysteem meer tot leven komt. iOS 7 bevat bovendien honderden nieuwe functies, waaronder Bedieningspaneel, Berichtencentrum, verbeterde multitasking, AirDrop en verbeteringen in Foto’s, Safari en Siri. Verder bevat iOS nu iTunes Radio, een gratis voorziening voor internetradio op basis van de muziek waarnaar je in iTunes luistert.⁴

Vanaf iPhone 5s heb je ook toegang tot de App Store, die meer dan 900.000 apps bevat voor iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters in 155 landen. Tot nu toe zijn al meer dan 50 miljard apps gedownload in de App Store. Het aanbod is over 23 categorieën verdeeld, waaronder kranten en tijdschriften in Kiosk, games, amusement, zakelijk, nieuws, sport, gezondheid en fitness en reizen.

De speciaal voor iOS ontworpen versies van iPhoto, iMovie, Pages, Numbers en Keynote behoren tot de populairste apps van de App Store en zijn bij aankoop van iPhone 5s gratis te downloaden. Met iPhoto en iMovie kun je meer doen met je foto’s en films, en met Pages, Numbers en Keynote kun je op je iPhone, iPad of iPod touch de mooiste documenten, spreadsheets en presentaties maken en versturen.

iPhone 5s prijs en beschikbaarheid

iPhone 5s en iPhone 5c op vrijdag 25 oktober verkrijgbaar in Nederland, Italië, Rusland, Spanje en meer dan 25 andere landen
Vanaf vrijdag 1 november tevens verkrijgbaar in India, Mexico en nog eens meer dan tien andere landen
CUPERTINO, 9 oktober 2013 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat iPhone 5s, de meest vooruitstrevende smartphone ter wereld, en iPhone 5c, de kleurrijkste iPhone tot nu toe, op vrijdag 25 oktober verkrijgbaar zullen zijn in Nederland, Italië, Rusland, Spanje en meer dan 25 andere landen. Vanaf vrijdag 1 november zullen iPhone 5s en iPhone 5c in nog eens meer dan tien andere landen verkrijgbaar zijn, waaronder India en Mexico.

iPhone 5s heeft fantastische nieuwe kenmerken in een opmerkelijk dun en licht ontwerp, zoals de door Apple ontworpen 64-bits A7-chip, een nieuwe 8-megapixel iSight-camera met True Tone-flits en Touch ID, een innovatieve manier om met één tikje van je vinger je iPhone snel en veilig te ontgrendelen. Hiermee is deze smartphone uniek in zijn soort. iPhone 5c heeft een volledig nieuw ontwerp en zit boordevol reeds bekende populaire kenmerken, zoals het fraaie 4-inch Retina-display, een razendsnelle A6-chip, een 8-megapixel iSight-camera en een batterij die lang meegaat¹. iPhone 5s en iPhone 5c bieden allebei meer LTE-banden² dan welke andere smartphone dan ook en zijn voorzien van een gloednieuwe FaceTime HD-camera.

iPhone 5s en iPhone 5c draaien op iOS 7, de belangrijkste iOS-update sinds de lancering van de eerste iPhone, met een gloednieuwe gebruikersinterface met subtiele bewegingseffecten, een fraai kleurenpalet en meerdere functielagen waardoor het besturingssysteem meer tot leven komt. iOS 7 bevat honderden nieuwe functies, waaronder Bedieningspaneel, Berichtencentrum, verbeterde multitasking, AirDrop en verbeteringen in Foto’s, Safari en Siri. Verder bevat iOS nu iTunes Radio, een gratis voorziening voor internetradio op basis van de muziek waarnaar je in iTunes luistert.³

iPhone 5s is leverbaar in de kleuren goud, zilver en spacegrijs voor een adviesprijs van € 699 voor het 16-GB model, € 799 voor het 32-GB model en € 899 voor het 64-GB model.

¹ LTE is uitsluitend via bepaalde providers beschikbaar. De netwerksnelheid is afhankelijk van het netwerk van de provider. Neem contact op met je provider meer informatie.
² Gebaseerd op theoretische snelheden. De werkelijke snelheid kan variëren
³ De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.
⁴ iTunes Radio is vanaf de introductie van iOS 7 in de Verenigde Staten beschikbaar.

Bron: Apple