CookiesHumax IRHD-5000C HD decoder test

8 augustus 2008 12:09 door Hans Wind

Humax IRHD-5000C HD decoder testSinds kort is de Humax IRHD-5000C set-top box in beperkte aantallen leverbaar voor klanten van onder andere Ziggo, CAIW, DELTA en Kabel Noord.

De importeur heeft in overleg met de kabelaars besloten om in deze fase, de zogenaamde pre-launch, extra goed naar klanten te luisteren om mogelijke kleine probleempjes meteen te kunnen aanpakken.

De importeur stelde ons een IRHD-5000C ter beschikking en in dit review willen we graag onze bevindingen met u delen. De test werd uitgevoerd met een productie model IRHD-5000C dat we via HDMI hebben aangesloten op de populaire Sony 40W4000 HDTV.

De Humax IRHD-5000C verpakking en ingebruikname
In de doos van de decoder troffen we de volgende zaken aan:
• De Humax IRHD-5000C
• Afstandbediening met batterijen
• Scart kabel
• Audio Video kabel
• Quick start guide
• Gebruikershandleiding
• Garantie certificaat (2 jaar garantie)
In deze fase wordt soms ook nog een enquête formulier meegeleverd waarop de gebruiker zijn bevindingen met de Humax kan rapporteren. Naar onze mening een verstandige aanpak voor een relatief nieuw apparaat.
We hadden graag gezien dat een HDMI kabel zou worden meegeleverd omdat dat toch de verbinding is die bij een dergelijke HD decoder de voorkeur heeft. Humax geeft dat ook zelf in de handleiding al aan. Waarschijnlijk heeft de leverancier uit kosten (lees concurrentie) overwegingen besloten om zonder HDMI kabel te leveren.
We zullen hier de specificaties niet herhalen want die kunt u simpel vinden in ons eerdere artikel Humax IRHD-5000C HD decoder introductie.
Nadat we onze Ziggo (ex-Multikabel) smartcard in de compact gebouwde IRHD-5000C hadden geschoven, de HDMI kabel op de TV hadden aangesloten en uiteraard de stekker in het stopkontakt gestoken verscheen het strak uitgevoerde installatie menu. Daarin konden taal keuze, de zoek opties voor het zoeken van zenders, en voorkeuren voor beeldformaat en resolutie worden ingesteld. Opvallend was dat de 5000C binnen enkele seconden alle TV en radiozenders had gevonden en in de juiste volgorder gesorteerd. Tijdens onze test hebben we overwegend1080i als resolutie aangehouden.

De beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn. Onmiddellijk na ingebruikname valt op de de Humax IRHD-5000C zowel wat betreft SD(met upscaling) als HD zenders een uitstekend beeld levert met mooie verzadigde kleuren en uitstekende scherpte. Dat geldt voor zowel 720p als 1080i resolutie.
Het wisselen van zender, het zogenaamde zappen, gaat redelijk snel al worden met digitale TV niet de snelheden gehaald die we in het analoge tijdperk gewend waren.
Voorzover we wat afwijkingen zagen tussen beeld en geluid (zogenaamde lipsync afwijking) bleken die veelal in het aangeleverde Ziggo signaal te zitten.
Hoewel wij de HDMI uitgang van de 5000C hebben gebruikt bleek ook het signaal via de Scart uitgang van uitstekende kwaliteit. Dat kan van belang zijn voor mensen die een harddisk recorder willen koppelen via één van de twee Scart uitgangen.

Humax IRHD-5000C afstandbedieningDe IRHD-5000C afstandbediening
Ondanks het feit dat de afstandbediening een wat plastic-achtige, lichte indruk maakt vind je snel je weg op dit apparaat waarop de knoppen logisch en overzichtelijk gerangschikt zijn. De 5000C afstandbediening biedt geen opties om de HDTV aan/uit te zetten of het geluidsvolume van de HD TV te regelen. Dat zou naar onze mening een handige toevoeging kunnen zijn om het aantal afstandbedieningen binnen de huiskamer binnen de perken te houden. Handige functies zijn toegewezen aan de gekleurde knopjes. Zo wordt bijvoorbeeld na een druk op de gele knop een lijstje van alleen HD zenders weergegeven.

Energieverbruik
We krijgen steeds meer vragen over het energieverbruik van TVs en randapparatuur. In dat verband is het aardig om te melden dat de IRHD-5000C de eerste set-top box is die voldoet aan de eisen van de “Code of Conduct on Energy Efficiency of Digital TV Service Systems”. Het stroomverbruik in bedrijf is maximaal 14 watt en in standby een fractie daarvan. Ter illustratie: er zijn andere decoders die in standby méér energie verbruiken dan deze Humax in vol bedrijf.

Menu’s en elektronische programma gids (EPG)
Humax verdient zeker een compliment voor de fraai uitgevoerde menu’s en EPG. Alles ziet er fris en strak uit en is logisch ingedeeld zodat weinig stappen nodig zijn om de juiste informatie te bereiken. De menu’s en EPG zien er trouwens in 720p resolutie helemaal gestoken scherp uit.
Via de info knop van de afstandbediening wordt uitgebreide zender en programma informatie in beeld weergegeven en daarbij is het mogelijk om via de pijltjes op de afstandbediening snel te zien welke programma’s nog volgende op dezelfde zender of op andere zenders. Dat alles zonder dat het nodig is om naar de volledige EPG te gaan.

De handleiding
De Nederlandse handleiding ziet er verzorgd uit en bevat veel duidelijke illustraties om installatie en gebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Ook zijn de nodige aansluitingsmogelijkheden duidelijk aangegeven.

Humax IRHD-5000C review samenvatting en conclusie
Wat ons betreft is de Humax IRHD-5000C een aanrader gezien de prima beeldkwaliteit, compacte bouw en fraai uitgevoerde menu’s en EPG.
Toevoeging van een HDMI kabel en basis HDTV bedieningsfuncties op de afstandbediening zouden het plaatje nog completer kunnen maken.

Update 9 januari 2009: Inmiddels heeft Humax een HD decoder met PVR geïntroduceerd. Onze test daarvan kunt u lezen in ons artikel Humax iHDR-5050c HD decoder PVR review.


Humax IRHD-5000C prijs vergelijking