CookiesJVC Home theatre projectoren met 4K conversie

22 november 2011 13:24 door Hans Wind

JVC Home theatre projectoren met 4K conversieJVC introduceert de DLA-X90R, DLA-X70R en DLA-X30 als eerste HD upconverting home theatre projectoren die 2D HD materiaal weergeven met een resolutie van 4K. Ze zijn voorzien van de nieuwe JVC e-shift techniek voor het weergeven van beelden met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, dus vier keer zo veel als Full HD.

De upconversie of upscaling techniek is opgenomen in twee van de drie nieuwe 3D-ready projectoren. Deze projectoren omvatten diverse nieuwe ontwikkelingen zoals een hoger native contrast dan de voorgaande modellen, voor een contrastweergave die niet wordt geëvenaard door andere home theatre projectoren.

De twee topmodellen bieden de 4K e-shift techniek van JVC en alle drie de nieuwe projectoren hebben andere verbeteringen voor een hogere beeldkwaliteit, verbeterde 3D prestaties en uitgebreidere functies.

Eerder dit jaar werkten NHK Science & Technology Research Laboratories, NHK Engineering Service Inc. en JVC Kenwood Corporation samen aan de ontwikkeling van een Super Hi-Vision projectiesysteem op basis van de e-shift techniek. Deze techniek is ook opgenomen in de DLA-X90R en DLA-X70R. Met e-shift wordt 2D HD materiaal geconverteerd en geschaald naar een 4K signaal (3840 x 2160) en dan weer gegeven met de volledige 4K-resolutie. Dat betekent twee keer de horizontale en verticale resolutie van Full HD (1920 x 1080) en dus vier keer het aantal pixels, meer dan 8 megapixels. Het resultaat: een beeld met indrukwekkende details en een minimum van de aliasing (moiré effect) vervorming die bij normale HD displays optreedt.

Alle drie de modellen zijn geschikt voor 3D en hebben diverse verbeteringen en aanvullende features:

• 2D-naar-3D Converter – zet 2D opnames om naar 3D met techniek op basis van JVC’s professionele 2D-naar-3D converter. De gebruiker kan de 3D-diepte instellen en de geometrie van de ondertitels aanpassen.

• In combinatie met de optionele anamorfische lens maakt de anamorfische 3D functie van JVC het mogelijk 3D films te presenteren in het aansprekende 2:35 panoramaformaat.

• Compatibel met nog meer 3D uitzendingen zoals 1080p/24 en 720p Side-by-side.

• De verbeterde driver zorgt voor een nog lichtsterker 3D beeld omdat de sluiters van de actieve 3D-brillen langer open blijven en meer licht doorlaten, terwijl de crosstalk geminimaliseerd wordt.

• De Crosstalk Canceller vermindert de crosstalk nog meer door het analyseren van de signalen voor het rechter- en linkeroog en het toepassen van de vereiste correctie.

• Met de parallax instelling kan de gebruiker het 3D effect naar wens instellen.

• Directe keuze van de 3D formaten en instellingen met de afstandsbediening.

De twee topmodellen, de DLA-X90R en de DLA-X70R, zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen voor THX 3D Display certificatie en worden momenteel getest door THX. Het THX 3D certificatie proces omvat meer dan 400 beproevingen in het laboratorium waarbij de kleurnauwkeurigheid, crosstalk, kijkhoek en videoverwerking worden geëvalueerd om te verzekeren dat de projector direct na het uitpakken de indrukwekkende 3D en 2D prestaties levert die men tegenwoordig verwacht.

Andere features van deze twee modellen:

• Uitgebreide instellingen bij de installatie, waaronder een nieuwe convergentie afregeling met een nauwkeurigheid van 1/16 pixel en 121 instelpunten (11 verticaal x 11 horizontaal) en nu tot 255 verschillende screen mode presets.

• Verbeterd optisch systeem voor een nog beter zwartniveau en native contrast.

• Meer kleurprofielen, zoals 100% Adobe en vijf gebruikersinstellingen.

• Colour Management systeem met 7 assen.

• ISF calibratie met speciale software voor geavanceerde calibratie door gecertificeerde technici.

• Drie xenonlamp kleurmodes die de kenmerken van geavanceerde filmprojectoren emuleren.

Andere verbeterde functies van alle drie de nieuwe projectoren voor 2012:

• Lensgeheugen functie – drie geheugens voor het opslaan van de persoonlijke scherpstelling, zoom en horizontale/verticale lens shift. Hiermee kan de hoogte van het geprojecteerde beeld constant blijven bij 4:3, 16:9 en 2:35 panoramisch materiaal, zonder dat er een optionele anamorfische lens nodig is.

• RJ45 aansluiting voor uitgebreide systeem bediening en updates van de firmware of screen mode.

Om filmliefhebbers de beste prestaties te bieden concentreert JVC zich al lang op het nativee contrast en wil het bedrijf de contrastspecificaties niet kunstmatig opkrikken door een dynamisch irisdiafragma toe te passen. Het native contrast van de twee topmodellen voor 2012 is verhoogd, om te verzekeren dat elk beeld perfect piekwit en donkerzwart bevat.

De DLA-X90R wordt gebouwd met speciaal met de hand geselecteerde en beproefde componenten en biedt een native contrast van 120.000:1. De DLA-X70R heeft een nativee contrastverhouding van 80.000:1 en de DLA-X30 50.000:1.

De JVC 3D-brillen met actieve sluiter en de PK-EM1 3D emitter worden afzonderlijk verkocht.

De drie nieuwe projectoren zijn voorzien van drie 0,7” 1920 x 1080 D-ILA elementen en zijn gebaseerd op JVC’s D-ILA High Dynamic Range optisch systeem voor een buitengewoon hoog native contrastbereik zonder toepassing van een dynamisch irisdiafragma. De twee topmodellen (DLA-X90R en DLA-X70R) hebben 16 instelstappen voor het lens- en lampdiafragma zodat de gebruiker de apertuur (f-getal) van het optische system kan optimaliseren. De DLA-X30 heeft een lensdiafragma dat in 16 stappen instelbaar is.

JVC DLA-X90R, DLA-X70R en DLA-X30 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe JVC D-ILA projectoren zijn in november leverbaar. De prijzen zijn:

• DLA-X90R – € 9.999
• DLA-X70R – € 6.999
• DLA-X30 – € 2.999

Verder heeft JVC de PK-AG2 (€ 139) aangekondigd: een nieuwe 3D-bril, die compacter is, een lager gewicht heeft en bovendien oplaadbaar is. Deze bril is compatibel met de bestaande PK-EM1 3D Signal Emitter (€ 79).

Deze drie nieuwe projectoren zijn ook verkrijgbaar via JVC Professional dealers. De overeenkomstige modellen zijn de DLA-RS45, DLA-RS55 en DLA-RS65. Deze hebben dezelfde features als respectievelijk de DLA-X30, DLA-X70R en DLA-X90R.

Bron: JVC