CookiesKabel TV

22 juni 2006 17:07 door Hans Wind

Coax kabelDe allereerste manier om TV te kunnen ontvangen was via de ether (via de hark-antenne). Begin jaren tachtig had al meer dan een half miljoen huishoudens hun de antenne verruild voor een kabelaansluiting: de kabel bood een groter zenderaanbod en minder storingsgevoeligheid.

In de jaren ’90 is het aantal aansluitingen enorm toegenomen. Inmiddels is dit aantal gestegen tot 1,4 miljoen, wat nu (mei 2006) neer komt op 90% van de Nederlandse huishoudens. Met behulp van een ontvanger (ook decoder of receiver genoemd) kunnen er met kabel ook digitale zenders worden bekeken. Vanzelfsprekend mist deze manier wel de interactieve eigenschappen en de beeldkwaliteit van HDTV. De 3 grootste kabelexploitanten van Nederland zijn: UPC, Essent en Casema.

Digitaal televisie kijken kan op dit moment in Nederland via de kabel, de ether en de schotel en via ADSL2. Als de signalen binnenkomen via de satelliet, dan heet het DVB-S (Satelite). Komt het signaal via de ether dan noemen we het DVB-T (Terrestrial) en via de kabel DVB-C (Cable). Sinds augustus 2005 is er nog een vierde manier om digitale televisie te ontvangen, namelijk via ADSL2, de andere benaming hiervoor is IP-tv.