CookiesWat is de juiste kijkafstand voor uw HDTV

26 juni 2009 08:07 door Hans Wind

Wat is de juiste kijkafstand voor uw HDTVVeel bezitters van een HDTV zien niet de beeldkwaliteit die hun HD TV zou kunnen bieden. Een belangrijke oorzaak voor dit fenomeen ligt in het feit dat er nog niet zoveel HD kwaliteit televisiebeeld wordt uitgezonden, maar zelfs als dat wel het geval is zien veel consumenten TV uitzendingen of Blu-ray films niet in de optimale beeldkwaliteit. Eén van de meest voorkomende fouten is een te grote kijkafstand.

Het is nu eenmaal zo dat onze ogen een beperkte scherpte kunnen waarnemen op een bepaalde afstand. Wanneer we met dat gegeven rekening houden kunnen we een globale indicatie geven van de optimale afstand tot het HDTV scherm. Het bijzondere is dat de gemiddelde consumenten op een afstand van de TV zit die bij een ouderwets televisiescherm zou passen. Helaas is die afstand zeker niet meer geschikt om optimaal te genieten van de HD kwaliteit op een flatscreen TV.

Hoewel nog steeds wel wat discussie is over de optimale HDTV kijkafstand zijn er toch wel wat ruwe vuistregels te geven. Het grootste verschil met klassieke TV toestellen is dat in de “oude wereld” gesproken werd over de minimum kijkafstand. Bij moderne TV toestellen is het eerder zaak om bij het bepalen van de ideale kijkafstand te letten op de maximale afstand tot het scherm.

In de eerste plaats is de aanbevolen afstand natuurlijk afhankelijk van de resolutie van het beeldscherm. Die resolutie (het aantal beeldpunten) kan grofweg in twee groepen worden ingedeeld en dat is 720p met een resolutie van 1280 x 720 en Full HD of 1080p met een resolutie van 1920 x 1080. Voor 1080i, wat momenteel de maximum resolutie is bij HD TV uitzendingen, houden we voor het gemak dezelfde kijkafstand aan als voor 1080p omdat het totaal aantal beeldlijnen op het scherm bij die twee systemen gelijk is. We gaan in onze aanbevolen kijkafstand ook uit van breedbeeld in een verhouding van 16:9.

Uitgaande van bovenstaande elementen is de optimale kijkafstand voor 720p ongeveer 5x de zichtbare beeldhoogte en dat ligt voor 1080p en 1080i rond 3x de beeldhoogte.

Om voor uw TV de goed afstand te bepalen hebben we in onderstaande grafiek de verschillende waarden aangegeven. Op de horizontale as zoekt u de beelddiagonaal van uw HD TV, aangegeven in inches omdat die aanduiding ook in ons land het meest gebruikt wordt. Op de verticale as van de grafiek kunt u daarna de kijkafstand in centimeters bepalen voor 720p of 1080p/1080i.

Uiteraard kunt u bij de aanschaf van een HD TV de grafiek ook gebruiken om bij een gegeven kijkafstand (bijvoorbeeld van een bank naar de plaats voor de nieuwe TV) te bepalen welke schermgrootte u nodig heeft bij die afstand. In dat geval start u op de verticale as met de kijkafstand in centimeters en leest u op de horizontale as de beeldgrootte af.

Hopelijk kunt u met deze kennis nog meer plezier beleven van uw mooie HD televisie.

Overigens vindt niet iedereen het prettig om op de aanbevolen afstand te zitten en uiteraard blijft dit een kwestie van persoonlijke voorkeur.

HDTV kijkafstand grafiek