CookiesKPN versterkt zijn positie in glasvezel

9 november 2011 10:11 door Hans Wind

KPN versterkt zijn positie in glasvezelKPN kondigt een drietal transacties aan waarmee het zijn betrokkenheid bij de uitrol en levering van glasvezeldiensten in Nederland wil versterken. Met de glasvezelpartners Reggefiber en Reggeborgh is overeenstemming bereikt over de aankoop van vier glasvezeldienstverleners en daarnaast de Wholesale-activiteiten van Reggefiber. Ook is de overeenkomst met Reggefiber aangepast om de afspraken over uitbreiding van KPN’s belang in de joint venture te concretiseren.

KPN kiest voor een tweesporen investeringsbeleid voor zijn vaste netwerken: de upgrade van het VDSL-netwerk enerzijds én de uitrol van glasvezeldiensten op regionale basis via de Reggefiber joint venture. Het bereik van glasvezel steeg in het derde kwartaal van 2011 naar 844.000 huishoudens en KPN sluit nu circa 2.000 klanten per week aan op zijn glasvezeldiensten.

Vanwege deze ontwikkelingen en de overtuiging van KPN dat glasvezel de superieure technologie is voor de toekomst, kondigt KPN de volgende stap in zijn glasvezelstrategie aan. Met de overname van de serviceproviders van Reggeborgh en Reggefiber, en de Wholesale-activiteiten van Reggefiber bevestigt KPN het belang van glasvezel. Deze transactie zorgt ook voor meer efficiency en een duidelijker rolverdeling tussen de glasvezelpartners KPN en Reggefiber: KPN levert de glasvezeldiensten terwijl Reggefiber zich volledig kan focussen op zijn kernactiviteiten: de aanleg van glasvezelnetwerken die openstaan voor derden.

KPN koopt de glasvezeldienstverleners Edutel, XMS, en Concepts ICT van Reggeborgh. Van Reggefiber koopt KPN de onderdelen Lijbrandt en Reggefiber Wholesale. Gezamenlijk bieden de serviceproviders tv, breedband en telefoondiensten aan circa 110.000 huishoudens aan via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. De overnames moeten nog worden goedgekeurd door de NMa.

Daarnaast hebben KPN en Reggeborgh aanvullende afspraken gemaakt over de toekomstige uitbreiding van KPN’s 41% belang in Reggefiber.

Reggefiber is opgericht in 2005 door Reggeborgh en is gespecialiseerd in de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken. Sinds 2008 heeft KPN een minderheidsbelang van 41% in de onderneming. Ook andere dienstenleveranciers kunnen gebruik maken van het glasvezelnetwerk om diensten aan te bieden. De uitrolplannen van Reggefiber zijn niet aangepast. Reggefiber mikt op een dekking van meer dan 20% van de Nederlandse huishoudens in 2013.

Bron: KPN