CookiesKrijgt HD VMD een plaats in de wereld van HDTV?

27 september 2006 07:57 door Hans Wind

HD VMD logoNaast alle lopende discussies rondom HD DVD en Blu Ray als dragers van HDTV informatie wordt tegenwoordig regelmatig nog een ander DVD formaat genoemd. De Engelse firma NME (New Medium Enterprise ) claimt met HD VMD een oplossing in huis te hebben die aanzienlijk goedkoper en eenvoudiger is dan de Blu-Ray en HD-DVD.

Bij HD-VMD, wat staat voor Versatile Multilayer Disc, wordt gebruikt gemaakt van een zelfde soort rode laser als we nu kennen van de huidige DVD’s. Het signaal wordt vastgelegd in maximaal 20 lagen van elk 5 GB waardoor een opslagcapaciteit ontstaat van 20 tot maximaal ongeveer 100GB. De eerste schijfjes zullen 20GB to 40GB kunnen bevatten. Op die manier kan dan HDTV informatie in 1080i of 1080p formaat worden vastgelegd. Het idee daarbij is dat de huidige DVD speler fabrikanten maar beperkte wijzigingen in hun afspeel apparatuur behoeven aan te brengen om de nieuwe schijfjes af te kunnen spelen. De HD VMD speler blijft dan ook nog eens in staat om ook de huidige DVD formaten gewoon af te spelen. Daarnaast kunnen de spelers, die grotendeels gebaseerd zijn op bestaande technologie, aanzienlijk goedkoper worden geproduceerd dan Blu-Ray of HD-DVD.

Volgens NME zullen de produktiekosten van HD VMD maar ongeveer 30% hoger liggen dan het huidige DVD Video schijfje. Op de HD-DVD schijf ontbreekt de bekende reflecterende laag waardoor de schijfjes transparant zijn. Als mogelijke leverancier voor de schijfjes noemt NME onder andere Ritek.

Het bedrijf gaf eerder aan dat nog dit jaar al meer dan 100 titels op het nieuwe formaat zullen worden uitgebracht. We zullen zien of dat lukt en of voldoende fabrikanten de standaard willen omarmen om discs, titels en spelers op de markt te laten verschijnen.

Op de website van NME staat een vergelijkingstabel van de verschillende DVD formaten.