CookiesLED

7 oktober 2010 09:38 door Hans Wind

LEDLED staat voor Light Emitting Diode en zou in het Nederlands kunnen worden vertaald als lichtuitstralende diode. Met deze techniek kunnen zeer kleine felle lampjes worden gebouwd die in verschillende kleuren licht af kunnen geven. LED lampjes verbruiken weinig energie en worden om die reden steeds populairder voor verlichting maar ook als achtergrondverlichting van platte televisieschermen.

Een LCD TV scherm heeft achtergrondverlichting nodig om het beeld te vertonen. Sommige fabrikanten spreken tegenwoordig over een LED TV maar in feite gaat het dan om een LCD TV met LED’s als backlight (achtergrondverlichting).

Momenteel zijn er twee systemen voor LED backlight op de markt:

• Het systeem waarbij honderden LED lampjes (wit of gekleurd) achter het gehele LCD scherm zijn aangebracht. Dit systeem wordt in het Engels aangeduid als Array LED backlight (matrix van LED lampjes). Dit LED systeem biedt de meeste mogelijkheden en de beste kwaliteit als de LED’s in groepen kunnen worden geregeld wat betreft de lichtsterkte. Deze laatstgenoemde mogelijkheid wordt local dimming genoemd. Er zijn nog maar weinig echte local dimming schermen op de markt.
Wanneer de LED’s achter het scherm alleen allemall tegelijk kunnen worden geregeld qua lichtopbrengst wordt niet gesproken over “local dimming” maar wel vaak over Full LED backlight.

• Het systeem waarbij LED lampjes aan de randen van het LCD scherm zijn aangebracht. Dit systeem komt inmiddels vaker voor en wordt aangeduid met de Engelse term Edge Lit. Bij dit systeem is geen of beperkte local dimming mogelijk.

Als korte termijn nadeel zou kunnen worden genoemd dat LED LCD schermen in de introductie periode wat duurder in aanschaf kunnen zijn doordat de productie aantallen wat lager liggen dan bij de klassieke technieken. Verder kunnen wij eigenlijk niet zoveel nadelen bedenken van deze LED trend maar voordelen zijn er in voldoende mate.

We kunnen de belangrijkste voordelen grofweg indelen in een aantal groepen:
• Lager energieverbruik
• Hogere helderheid
• Veel platter scherm mogelijk
• Snellere response