CookiesLG 42LF7300 review met Ziggo CI+ CAM

18 september 2009 19:35 door Hans Wind

LG 42LF7300 review met Ziggo CI+ CAMNa de nodige vertraging zijn de Ziggo CI+ CAM’s, waarmee digitale televisie kan worden gekeken zonder extra decoder, nu goed leverbaar. Om ondersteuning te krijgen van de leveranciers is het nodig om een HDTV te kiezen die voorkomt op de lijst van Ziggo gecertificeerde TV’s. In dit geval testen we één van de zogenaamde Ziggo modellen van LG en wel de 42 inch LG 42LF7300. Andere gecertificeerde toestellen van LG zijn momenteel de 32LF7300, de 32LH3300 en de 42LH3300.

Als CI+ CAM module gebruiken we in dit review de uitvoering van SMiT die inclusief Ziggo smartcard leverbaar is voor een adviesprijs van 79 Euro. Ziggo is, volgens eigen zeggen, de eerste kabelaar ter wereld die in samenwerking met televisieleveranciers het nieuwe CAM CI+ protocol ondersteunt.

De LG 42LF7300 is een Full HD LCD HDTV met een 42 inch (107 cm) beeldscherm en een Full HD resolutie van 1920 x 1080p. De overige specificaties zijn te lezen in ons artikel LG 42LF7300 LCD TV

Installatie
De LG 42LF7300 die we hebben ingezet was compleet nieuw uit de doos zoals deze HD TV ook in de winkel wordt geleverd. Naast het scherm zat een duidelijke grote sticker geplakt waarop te zien was dat het hier om een Ziggo gecertificeerd toestel gaat. Het inschuiven van de CI+ CAM verliep wat stroef, mede doordat de stickers op de Ziggo CI+ CAM module aan de randjes wat loslaten wanneer ze in het CI+ slot van de TV worden geschoven. Veel andere CAM’s hebben een dieperliggend vlak waarop de stickers zitten en dat voorkomt dergelijke probleempjes.

correcte Ziggo CI+ CAM en smartcard plaatsingOverigens komen de meeste installatieproblemen met de CI+ CAM voort uit verkeerd plaatsen van de CAM in de TV of de Smartcard in de CI+ CAM. Op de foto is te zien wat, gezien vanaf de achterkant van de TV, de juiste plaatsing is voor dit toestel. Helaas is het plaatje dat afgebeeld staat in de meegeleverde Ziggo handleiding “Digitale Televisie” fout. De tekst klopt wel.
Een tweede oorzaak van mogelijk problemen is de Smartcard, die moet uiteraard wel geactiveerd zijn.

Na aanzetten van de TV verscheen een Nederlandstalig welkom scherm waarna aangegeven werd dat de kanaalmap nog leeg was en de vraag of we kanalen wilden zoeken. Na instellen van de juiste frequentie en Net-id voor ons Ziggo gebied werden razendsnel alle kanalen gevonden en in de juiste Ziggo volgorde gezet. Hierna volgde het automatische CI+ authenticatie proces(voortgang wordt in beeld getoond) dat 1 tot 2 minuten kan duren en vervolgens konden we digitale TV kijken op de 42LF7300 en alle TV functies met één afstandbediening bedienen. Al met al een snel en bijzonder simpel proces.

Beeldkwaliteit en het geluid
Na wat kleine instellingswijzigingen wat betreft kleur, contrast en ruisonderdrukking zag het beeld er op de LG TV goed uit. Ruisonderdrukking kan naar onze mening bij deze TV beter uit gezet worden. De 42LF7300 biedt overigens, net als veel andere LG modellen, de nodige instellingsmogelijkheden voor de liefhebber. De TV kan op een slimme manier de achtergrondverlichting van het LCD scherm aanpassen aan de omgevingsverlichting waardoor een aanzienlijke energiebesparing kan worden gerealiseerd. Gezien de omvang van de luidsprekers in de TV wordt er een zeer behoorlijk geluid geproduceerd dat een ruimtelijke weergave biedt.

42LF7300 afstandbediening
Voor de consument ligt het grootste voordeel van de CI+ CAM in het feit dat, net als vroeger bij de analoge TV, de HD TV bediend kan worden met één enkele afstandbediening en dat is voor velen een verademing. Veel, minder technisch ingestelde consumenten en ouderen, hebben problemen met de extra afstandbediening die voor een externe digitale TV ontvanger nodig is.
De LG afstandbediening is logisch en duidelijk opgezet al vergisten we ons in het begin wel even doordat we de groene Eco knop indrukten in plaats van de aan/uit knop maar dat went natuurlijk snel.

Menu’s
We hebben het al in meer reviews van LG TV’s gemeld: de menu’s op de LG TV’s met grote icons zijn mooi vormgegeven, logisch en duidelijk opgezet en snel te bedienen. Daar hebben we ook bij deze 42LF7300 niets op aan te merken.

Handleiding
De papieren handleiding bij deze speciale Ziggo TV is wel erg beknopt en bevat naar onze mening te weinig informatie over het gebruik in combinatie met de Ziggo CI+ CAM. Uiteindelijk hebben we het hier over een model dat LG zelf aanduidt als “Ziggo model”. Ondanks het feit dat de installatie eenvoudig en snel is zou hier toch iets meer aandacht aan kunnen worden besteed. Denk daarbij aan de door ons gemelde problemen als verkeerde plaatsing van CI+ CAM of smartcard in de CAM en het activeren van de Smartcard. Dat activeren van de smartcard kan trouwens via de Ziggo website of telefonisch via 0900-2020000(lokaal tarief)
Zoals al aangegeven zit in de eerste versie van de Ziggo handleidingen “Digitale Televisie” een storende fout in de afbeelding. (zie hierboven)

Ingebouwde tuner en CI+
De ingebouwde DVB-C HD tuner geeft een goed beeld al vonden wij de standaard weergave van HD beeld wat aan de “zachte” kant qua scherpte. Ook met ruisonderdrukking aan leek het beeld wat “overprocessed”. Dit is echter eenvoudig te corrigeren waarna een goed beeld wordt getoond.
De CI+ authenticatie verschijnt wat ons betreft wat te vaak in beeld na het aanzetten van de TV maar dat heeft waarschijnlijk meer met de CI+ CAM te maken dan met deze TV.

USB aansluiting
Via de USB ingang kunnen foto’s en of muziek weergegeven worden op de HDTV. Op de USB port kan eenvoudig een USB geheugenstick of USB harddisk worden aangesloten. Bediening is intuïtief via de fraai uitgevoerde menustructuur.

Samenvatting en conclusie
Al met al was de kennismaking met de 42LF7300 in combinatie met de Ziggo CI+ CAM een positieve ervaring en een duidelijke stap vooruit wat betreft bedieningsgemak van digitale televisie.
De installatie verliep vlot en binnen de kortste keren konden we digitale televisie kijken zonder extra afstandbediening en extra kabels.
Op wat kleine kanttekeningen na zijn we dan ook positief over de LG 42LF7300 en zijn prijs prestatie verhouding in combinatie met de CI+ CAM die probleemloos werkte in dit toestel.Ziggo CI+ gecertificeerdDeze HDTV is door Ziggo gecertificeerd voor gebruik in combinatie met de Ziggo CI+ CAM module.
Dit betekent dat u met deze HD TV Ziggo Digitale Televisie kunt ontvangen zonder dat hiervoor een extra set-topbox of decoder noodzakelijk is.

Voor een prijs vergelijking voor de Ziggo CI+ CAM kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig


LG 42LF7300 prijs vergelijking