CookiesLG 42LG7000 test

6 oktober 2008 13:46 door Hans Wind

LG 42LG7000 testLG heeft zich voorgenomen om meer aan de weg te gaan timmeren in Nederland. Dat was een goede reden om de splinternieuwe 42 inch 42LG7000 LCD HDTV eens aan een review te onderwerpen.

Zoals u inmiddels van ons gewend bent zullen we in deze test niet alle specificaties gaan opsommen. Die kunt u vinden in ons eerder gepubliceerde artikel LG 42LG7000 LCD TV.

De 42LG7000 ingebruikname
De 42LG700 arriveerde degelijk verpakt en na het uitpakken en monteren van de meegeleverde standaard konden we de TV aansluiten. In dit geval werd het kabel-antenne signaal van Ziggo gebruikt. Na een welkom scherm en het kiezen van Nederlands als taal werden analoge zenders redelijk snel gevonden maar, zoals te verwachten, was de kwaliteit van dit signaal niet voldoende om deze Full HD TV ook maar enigszins tot zijn recht te laten komen. Om die reden hebben we de TV dus maar aangesloten op onze Samsung DCB-H360R HD decoder en Playstation 3 (voor Blu-ray). Beide apparaten werden aangesloten via HDMI. De ingebouwde DVB-T ontvanger hebben we niet verder getest.

De beeldkwaliteit en geluid
In eerste instantie viel het beeld van de HD decoder en de Playstation 3 ons niet echt mee. De weergave op de 42LG7000 maakte in de fabrieksinstelling een nogal “gefilterde” indruk. Ook waren de kleuren en het contrast naar onze smaak stndaard te hoog ingesteld.
Na het bijstellen van contrast en kleurverzadiging en het uitzetten van het scherptefilter en de ruisonderdrukking leverde de 42LG7000 een mooi plaatje, zowel vanaf de Samsung HD decoder als de PS3 Blu-ray speler. Ons advies is ook om de 100Hz Tru Motion instelling op “laag” te laten staan om overmatige beeldbewerking te voorkomen.
Het geluid van de HD TV kan goed worden afgesteld en na het bijregelen van de lage toonweergave kwam er een behoorlijk geluid uit de ingebouwde luidsprekers. De weergave kan daarbij op surround of stereo worden gezet.

42LG7000 afstandbedieningDe 42LG7000 afstandbediening
De meegeleverde afstandbediening ligt goed in de hand en is logisch ingedeeld. Het is altijd weer even wennen aan een nieuwe afstandbediening maar dat is in dit geval geen probleem. Helaas kregen we het niet voor elkaar om onze Samsung decoder met de LG afstandbediening te bedienen.

Menu’s
De menu’s op de 42LG7000 zien er bijzonder netjes uit en de indeling is overzichtelijk en logisch. Op de afstandbediening zit een functieknop waarmee naar het zogenaamde Quick-Menu kan worden gegaan. Hierop staan enkele basisfuncties weergegeven. De hoofdblokken in het normale menu bestaan uit: Setup, Beeld, Audio, Tijd, Optie, Vergrendelen, Bluetooth en USB.

De handleiding
De meegeleverde handleiding beslaat maar enkele pagina’s en dat is wel erg weinig. Wie meer hulp nodig heeft is dan ook aangewezen op de meegeleverde CD en we weten van onze bezoekers dat een dergelijke aanpak niet altijd op prijs gesteld wordt. Wel is het bij deze TV zo dat ook een beknopte handleiding (in het Nederlands) is opgenomen in de televisie zelf.

Ingebouwde tuners
De ingebouwde ontvanger kan overweg met analoog kabelsignaal en het zogenaamde DVB-T signaal (zoals Digitenne). In de zijkant van de TV is een CI-slot ingebouwd waardoor ook gedecodeerde Digitenne zenders kunnen worden weergegeven. Hiervoor moet echter wel een aparte module en een Digitenne smartcard worden aangeschaft waarbij moet worden opgemerkt dat Digitenne zeker geen HD kwaliteit oplevert. We hebben deze tuner om die reden dan ook niet getest.

Bluetooth en USB
De 42LG7000 is voorzien van Bluetooth waardoor het mogelijk is om een draadloze Bluetooth koptelefoon aan te sluiten. Daarnaast kunnen ook foto’s overgestuurd worden vanaf een mobiele telefoon met Bluetooth optie. We hebben dit getest met onze Nokia N95 telefoon en deze functie werkt perfect. Onze foto’s werden dan ook zonder problemen in HD kwaliteit weergeven op de TV.
Via de USB 2.0 aansluiting op de zijkant kan een memory stick of draagbare harddisk worden aangesloten en daarna kunnen foto’s (in JPEG formaat) of muziek (in MP3 formaat) worden weergegeven. Ook deze functionaliteit werkte zonder enig probleem.

LG 42LG7000 review samenvatting en conclusie
• De 42LG7000 biedt na wat kleine instellingswijzigingen een goed beeld en geluid.
• De handleiding is wel zeer beknopt al heeft de TV een korte ingebouwde handleiding.
• De menu’s zijn zeer fraai uitgevoerd en logisch ingedeeld.
• Naast de uitgebreide aansluitmogelijkheden bieden de USB en Bluetooth koppelingen leuke extra functionaliteit.
• Al met al een interessante TV met een goede prijs prestatie verhouding.

N.B. LG heeft de 42LG7000 uit onze test beschikbaar gesteld voor onze lezers. Binnenkort kunt u op onze site lezen hoe u kans kunt maken op deze fraaie 42-incher.LG 42LG7000 prijs vergelijking