CookiesLG 42LH4000 review

14 juni 2009 12:15 door Hans Wind

LG 42LH4000 reviewVan LG ontvingen we de 42 inch 42LH4000 LCD HDTV om dat apparaat eens aan een review te onderwerpen.

Zoals gebruikelijk op HDTV Nieuws zullen we in deze test niet alle specificaties gaan opsommen. Die kunt u natuurlijk weer vinden in ons eerder gepubliceerde artikel LG 42LH4000 LCD TV.

De 42LH4000 ingebruikname
Na het openen van de fikse doos kwam de 42LH4000 tevoorschijn. Een mooi ontwerp met een soort glasrand waarin de aan/uit LED aan de rechter onderkant in een soort “golf” van lijntjes is ondergebracht. In eerste instantie hebben we het analoge kabel-antenne signaal van Ziggo gebruikt.
Na een Engelstalig welkom kon Nederlands als taal worden gekozen waarna we ook Nederland nog even als land moesten instellen (hierover later meer). Vervolgens werden de analoge TV zenders snel gevonden met een redelijk beeld. Uiteraard doet analoge TV en zelfs Digitenne geen recht aan deze 42 inch HD TV. We besloten dan ook maar snel om een externe HD decoder aan te sluiten en dat was in dit geval de Samsung DCB-H360R. Voor het testen met Blu-ray hebben we de LG BD370 Blu-ray speler en een Playstation 3 gebruikt.

De genoemde apparaten werden aangesloten via HDMI en daarmee waren de drie beschikbare HDMI ingangen bezet. De ingebouwde DVB-T (Digitenne) ontvanger hebben we niet verder getest. Verder in dit review vertellen we nog wat over de ingebouwde HD DVB-C tuner die in Nederland overigens helaas niet ondersteund wordt.

De beeldkwaliteit en het geluid
Na beoordeling van de eerste beelden van de HD decoder vonden we het toch nodig om een aantal zaken anders af te stellen dan de fabriekswaarden. Zo was de kleurweergave naar onze mening wat al te enthousiast en maakte de ingebouwde beeldbewerking een wat gefilterde indruk die vooral zichtbaar was in de weergave van de huidtinten. Na wat bijstellingen en uitzetten van de ruisonderdrukking en lagere instelling voor verscherping hadden we een mooi Full HD beeld voor alle HDMI bronnen die overigens allemaal apart afgesteld kunnen worden. Voor weergave in bioscoop kwaliteit is een 24p weergaveoptie aanwezig.

100Hz Tru Motion doet haar werk bij snelbewegende onderwerpen maar bij wat grotere, onregelmatig bewegende onderwerpen zagen we toch af en toe artefacts (blokvorming rond het onderwerp). Bij weergave van bijvoorbeeld rollende tekst deed de Tru Motion techniek haar werk uitstekend.

Mooi is dat deze zeer redelijk geprijsde HDTV voorzien is van een consumenten versie van ISF Calibration, een systeem dat professionals gebruiken om een TV optimaal af te stellen. Dit biedt veel mogelijkheden om zelf deze TV naar eigen smaak in te regelen. Er is een zogenaamde Picture Wizard beschikbaar waarmee aan de hand van ingebouwde afbeeldingen en voorbeelden de afstellingen kunnen worden gedaan.

Wat energiebeheer betreft is de TV ruim voorzien. Er zijn allerlei automatische en handmatige instellingen om het energieverbruik van de achtergrondverlichting te regelen. Er is zelfs een knop onder de aan/uit LED om de TV volledig uit te zetten. Een dergelijke knop zou eigenlijk op elke moderne TV aanwezig moeten zijn.
Gelukkig kan de blauwe LED, die brandt als de TV aan staat, uit worden gezet en hetzelfde geldt voor de rode LED wanneer de TV in standby stand staat. We vonden deze LED wat storend tijdens het kijken en hebben hem dan ook uitgezet maar dat blijft een kwestie van smaak.

Het geluid van de 42LH4000 kan goed worden afgesteld en na het bijregelen van de lage toonweergave kwam er een behoorlijk “pseudo” surround geluid uit de ingebouwde luidsprekers. Uiteraard blijven er beperkingen bij het gebruik van de ingebouwde luidsprekers.

42LH4000 afstandbedieningDe 42LH4000 afstandbediening
De meegeleverde afstandbediening ligt goed in de hand en is logisch ingedeeld. Er is een extra knop aanwezig waarmee de backlight instellingen(energie verbruik) snel kunnen worden gewijzigd.
De pijltjes en OK toetsen zijn fors uitgevoerd wat de bediening eenvoudiger maakt. Ook zijn er extra knoppen aanwezig om gekoppelde apparaten, zoals in dit geval de BD370 Blu-ray speler eenvoudig met één afstandbediening te besturen. LG noemt deze functie SimpLink.


42LH4000 menuMenu’s
Zoals we van LG gewend zijn zien de menu’s op de 42LH4000 er weer fraai uit. Ook de indeling is logisch en overzichtelijk en de tekst is van grote afstand makkelijk leesbaar. Op de afstandbediening zit een functieknop waarmee naar het zogenaamde Quick-Menu kan worden gegaan. Hierop staan enkele basisfuncties weergegeven die op deze manier zeer snel toegankelijk zijn gemaakt. De hoofdblokken in het normale menu bestaan uit: Setup, Beeld, Geluid, Tijd, Optie, Vergrendelen, Ingangssignaal en USB.
Er is een beperkte Nederlandstalige handleiding (7 pagina’s) ingebouwd in de TV.

De handleiding
De meegeleverde handleiding is een boek van 2 cm dikte maar bij nadere beschouwing blijkt dat hierin meer dan 25 talen zijn opgenomen. Het Nederlandse deel is slechts 16 pagina’s en dat is toch wel erg beperkt voor een papieren handleiding. Bovendien zonde van het nodeloze papierverbruik dus een verbeterpuntje voor een milieubewust bedrijf.
Voor meer hulp bent u dan ook aangewezen op de meegeleverde CD en we weten van onze bezoekers dat een dergelijke aanpak niet altijd op prijs gesteld wordt. Een ander punt van aandacht is het feit dat in de handleiding veel verschillende TV types tegelijk zijn opgenomen en dat vraagt ook wat extra attentie van de gebruiker.

Ingebouwde tuners
De ingebouwde ontvanger kan in Nederland overweg met analoog kabelsignaal en het zogenaamde DVB-T signaal (zoals Digitenne). In de zijkant van de TV is een CI-slot ingebouwd waardoor ook gedecodeerde Digitenne zenders kunnen worden weergegeven. Hiervoor moet echter wel een aparte module en een Digitenne smartcard worden aangeschaft waarbij moet worden opgemerkt dat Digitenne zeker geen HD kwaliteit oplevert.
Omdat we wisten dat in deze TV een prima DVB-C ontvanger met HD kwaliteit zit konden we het niet laten om hier even wat tijd aan te besteden. Deze tuner wordt in Nederland niet ondersteund door LG en kabelbedrijven maar nadat we een Alphacrypt module met smartcard in het CI-slot van de TV hadden gezet, vervolgens de taal op Nederlands en de landinstelling op Zweden, bleken we alle digitale kabelzenders (incl. HD zenders) snel te kunnen vinden. Dat gaf een goede indruk van de prima kwaliteit van de “verborgen” DVB-C HD tuner en de fraaie EPG die in deze TV zitten. Iets voor de wat meer technisch onderlegde liefhebbers die het risico van niet ondersteunde ontvangst willen accepteren.

USB mogelijkheden
Via de USB 2.0 aansluiting op de zijkant kan een memory stick of draagbare harddisk worden aangesloten en daarna kunnen foto’s (in JPEG formaat) of muziek (in MP3 formaat) worden weergegeven. Ook deze functionaliteit werkte zonder probleem en was eenvoudig toegankelijk via het hoofdmenu.

LG 42LH4000 review samenvatting en conclusie
• De 42LH4000 biedt na wat kleine instellingswijzigingen een goed beeld en geluid.
• De papieren handleiding is wel zeer beknopt al heeft de TV een korte ingebouwde handleiding en handleiding op CD.
• Energiebeheer functies en echte uit-knop.
• De menu’s zijn zeer fraai uitgevoerd en logisch ingedeeld.
• Naast de overige aansluitmogelijkheden biedt de USB koppeling leuke extra functionaliteit voor muziek- en foto weergave.
• Al met al een interessante TV zeker gezien de uitstekende prijs prestatie verhouding.

N.B. LG heeft deze 42LH4000 beschikbaar gesteld voor onze lezers. Zeer binnenkort kunt u op onze site lezen hoe u kans kunt maken op deze fraaie HD TV.

Gerelateerd artikel: LG BD370 reviewLG 42LH4000 prijs vergelijking