Cookies



LG 42LW570S review

10 augustus 2011 07:03 door Hans Wind

LG 42LW570S reviewIn dit review kijken we naar de nieuwe LG 42LW570S 3D LED LCD HDTV met een 42 inch (107 cm) beeldscherm, LED achtergrondverlichting en een resolutie van 1920 x 1080p.

Zoals bekend maakt de 42LW570S gebruik van LG Cinema 3D, een 3D TV systeem waarbij lichte, passieve 3D brillen worden gebruikt. Voor de specificaties verwijzen we u graag naar ons eerdere artikel over de 42LW570S.

Naast de 42LW570S zijn in de LW570S serie ook beschikbaar:
• LG 32LW570S met 32 inch scherm
• LG 47LW570S met 47 inch scherm
• LG 55LW570S met 55 inch scherm

Installatie

In de doos van de 42LW570S treffen we, naast de TV en standaard toebehoren een Nederlandse handleiding van 21 bladzijden (hierin worden ook andere modellen behandeld) en een set van 5 vrolijk gekleurde passieve 3D-brillen (het zogenaamde Party Pack).

Het opzetten van de TV verliep probleemloos en ook het instellen van land, taal en zenders (in dit geval Ziggo met CI+ CAM) ging vlot en zonder complicaties.

LG heeft er bij de 42LW570S voor gekozen om binnen de wat klassieke beeldrand een mat beeldscherm te monteren waardoor nauwelijks reflectie optreedt door lichte objecten achter de kijker.

We hebben de 42LW570S getest met de laatst beschikbare firmware versie die keurig via het netwerk werd gemeld en aangebracht. (versie 4.00.18)

We hebben er voor gekozen om het TV beeld af te stellen in de Expert modus omdat die de meeste flexibiliteit biedt. Daarover later meer.


LG 42LW570S afstandbedieningAfstandbediening

De meegeleverde afstandbediening is van plastic maar ligt uitstekend in de hand door de specifieke vorm die LG hiervoor gekozen heeft met een wat tapse vorm en een licht inkeping in de achterkant. Alle essentiële knoppen zijn aanwezig en logisch gerangschikt. Handig is het feit dat een speciale knop aanwezig is om de toetsen te verlichten.

De afstandbediening heeft een aparte knop voor energiebesparing. Hiermee kan snel de helderheid van het scherm geregeld worden om zo energie te besparen. Ook is een aparte knop aanwezig om de TV te zetten op weergave van digitale radio kanalen. Al met al een prettige afstandbediening die snel vertrouwd aanvoelt.


LG 42LW570S EPGMenu’s en EPG

De menu’s zien er, zoals we van LG inmiddels gewend zijn, helder en verzorgd uit. Vanaf het zogenaamde Home menu zijn alle functies voor het instellen van de TV bereikbaar maar daarnaast kunnen vanaf die plaats ook de diverse meegeleverde Apps (toepassingen) worden bereikt. De mediaspeler functies zijn vanaf het tweede blad van het Home menu bereikbaar. In het Home menu wordt in een klein venster het beeld van de ingestelde zender, met geluid, weergegeven en dat is handig.

Deze laatstgenoemde, zogenaamde preview mode, missen we wel in de EPG (Electronische Programma Gids). Bij het bekijken van de gids is geen beeld te zien of geluid te horen van de actieve TV zender. Verder ziet de EPG er overzichtelijk en duidelijk uit.


LG 42LW570S Home MenuOverige functies

Wanneer de LG 42LW570S is aangesloten op het thuisnetwerk (bedraad of via de optionele wireless dongel) kan op simpele wijze foto-, film- en muziekmateriaal van andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een PC worden afgespeeld. De TV herkende snel andere apparaten met ondersteuning voor DLNA en gaf dat materiaal goed weer.

De 42LW570S is ruim voorzien van Apps zoals bijvoorbeeld buienradar, Youtube, Videoland, Facebook, Twitter, Picasa, Google Maps etc. Daarnaast zijn ook nog talloze Engelstalige Apps beschikbaar en beschikt de TV over een goede webbrowser.


Beeld en geluid

Zoals bij veel geteste TV’s is het beeld “vanuit de doos” wat te enthousiast afgesteld qua kleurverzadiging in de standaard modus. De 42LW570S beschikt echter over zoveel afstelmogelijkheden dat dit geen enkel probleem hoeft te vormen. Wij hebben gekozen om de TV bij te regelen in de zogenaamde Expert modus en dat loont. Na enkele minuten is op die manier een prachtig plaatje op het scherm te toveren. We hebben daarbij alle beeldbewerkings opties uitgeschakeld. Vooral bij HD uitzendingen en beeld vanaf Blu-ray (we hadden in dit geval de beschikking over het LG HX921 Home theater systeem) laat de Tv zien wat hij waard is met een mooie kleurverzadiging en contrast met goede zwartwaarden.

Uiteraard hebben we ook het nodige 3D film materiaal bekeken en we waren aangenaam verrast door de 3D beeldkwaliteit. Ondanks het feit dat de meegeleverde 3D brilletjes op het eerste gezicht wat goedkoop aandoen zijn ze lekker licht en doen hun werk goed. De 42LW570S levert een mooi helder en rustig 3D beeld met goede dieptewerking en nauwelijks waarneembare crosstalk. Voor de kritische kijker zijn wel donkere beeldlijntjes bij 3D weergave zichtbaar wanneer op de optimale kijkafstand voor Full HD beeld (3 tot 5x de beeldhoogte) wordt gekeken. In de praktijk blijken de meeste kijkers echter verder van de TV af te zitten en dan zijn deze lijntjes niet meer waar te nemen. Alles bij elkaar waren we wel onder de indruk van het stabiele 3D beeld.

Het geluid van de TV is zeer behoorlijk te noemen al blijft geluid bij bijna alle platte TV’s toch flink achter ten opzichte van een gekoppelde geluidsinstallatie. Bij het kijken naar films is geluid natuurlijk zeer belangrijk en het HX921 systeem bleek in de praktijk een mooie combinatie met deze TV.

LG 42LW570S review samenvatting en conclusie

De LG 42LW570S levert, na bijregelen van de standaard instellingen, een bijzonder mooi beeld bij gebruik van HD bronnen. Ook kunnen we wat het 3D TV deel betreft zeer tevreden zijn over het Cinema 3D systeem met passieve 3D brillen.

Als Smart TV is de 42LW570S compleet te noemen met veel functionaliteit, een webbrowser en Apps aan boord.

Wanneer we ons realiseren dat op het moment van schrijven van dit review deze TV al leverbaar is rond de 1.000 Euro dan is deze TV ook qua prijs/prestatie een goede keus te noemen.

Editor: Hans M. Wind

 
LG 42LW570S prijs vergelijking