CookiesLG 47LX9500 3D TV review

23 augustus 2010 10:05 door Hans Wind

LG 47LX9500 3D TV reviewIn dit review kijken we naar de LG 47LX9500 3D TV met een 47 inch (119 cm) beeldscherm. De TV heeft Full LED achtergrondverlichting en een resolutie van 1920 x 1080p, een hoog dynamisch contrast van 10.000.000:1 en 4 HDMI aansluitingen.

De verdere specificaties zullen we hier niet herhalen. Die kunt u vinden in ons eerdere artikel LG 47LX9500 LED LCD 3D TV

Installatie
Bij het uitpakken valt op dat de 47LX9500 een flink gewicht heeft en dat heeft ongetwijfeld te maken met de mooie doorlopende glasplaat aan de voorkant van de TV. Meteen valt ook op de de 47LX9500 door het gebruik van LED achtergrondverlichting bijzonder plat is met een dikte van slechts 2,2 cm.
De installatie verliep, na het invoeren van de basisinstellingen voor Ziggo, vlot.
Dit toestel is op dit moment nog niet gecertificeerd voor CI+ of Common Interface Plus gebruik bij Ziggo en dat bleek ook al snel omdat er zowel bij gebruik van de sMiT- als de Neotion CI+ CAM onregelmatigheden optraden. De sMiT CI+ module was redelijk bruikbaar maar de Neotion gaf te veel problemen om praktisch bruikbaar te zijn.
Wanneer de TV eenmaal opgesteld is valt meteen op hoe smal de rand rondom het beeld is bij deze TV. Het ontwerp maakt een strakke, moderne uitvoering.
De 47LX9500 wordt geleverd met een beknopte handleiding op papier, uitgebreide handleiding op CD, twee afstandbedieningen met bijbehorende batterijen, Nero MediaHome 4 essentials CD, kabelhouder, draaivoet met schroeven en afdekkap, audio video kabel en een schoonmaakdoekje. De TV is volledig klaar om 3D te kijken en wordt geleverd met twee 3D brillen, USB oplaadkabels voor de brillen, handleiding en schoonmaakdoekjes. De brillen laden via USB in 1,5 uur volledig op en kunnen daarna weer 30-40 uur draadloos gebruikt worden.

Handleiding
De meegeleverde handleiding op papier beslaat slecht een paar bladzijden en is eigenlijk alleen bedoeld voor het installeren van de TV. De handleiding op CD is echter zeer uitgebreid, heeft een duidelijke structuur en een goede index waarmee u daarin makkelijk de weg zult vinden.

Beeldkwaliteit en geluid
Zoals we al vaak vermeld hebben is de beeldkwaliteit van de meeste TV’s direct uit de doos niet optimaal en dat geldt opnieuw voor deze LG 47LX9500. Het toestel heeft echter zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden om dit te verbeteren en we raden aan om daarbij te starten vanuit één van de twee zogenaamde Expert instellingen of de bioscoop stand.
Na wat correcties ontstaat een fraai beeld al vonden we de kwaliteit van de ingebouwde TV tuner bij SD uitzendingen wat achterblijven. Bij uitzendingen in HD kwaliteit en aangesloten op de Blu-ray speler leverde de 47LX9500 een schitterend plaatje.
De zwartwaarden van de 47LX9500 zijn dik in orde mede dankzij local dimming waarbij de LED achtergrondverlichting in 216 groepen kan worden gedimmed.
De 47LX9500 laat weer eens zien dat de huidige 3D TV’s tot de top van de lijn behoren als het gaat om 2D weergave.
Het geluid is van behoorlijke kwaliteit voor een dergelijke platte televisie maar aansluiting op een behoorlijke versterker of soundbar is eigenlijk wel aan te raden wanneer u veel films wilt gaan kijken.

LG 3D bril3D TV mogelijkheden
Zoals eerder opgemerkt komt de TV volledig klaar voor 3D weergave en met twee 3D brillen. Bij gebrek aan echte 3D TV uitzendingen op de kabel hebben we de 3D weergave getest via de LD BX580 3D Blu-ray speler en de Fujifilm Finepix Real 3D W1 camera met 3D foto’s.
De weergave van 3D films zowel vanaf USB als met de 3D Blu-ray speler verliep soepel. Het video materiaal dat we bekeken had een mooie dieptewerking. Met de BX580 Blu-ray speler bekeken we onder andere Grand Canyon Adventure op 3D Blu-ray, een prachtige film die zeer de moeite waard is voor natuurliefhebbers. Helaas is bij alle 3D TV’s die we tot nu toe bekeken hebben flikkering in de 3D bril zichtbaar bij binnenvallend daglicht. Deze LG vormt wat dat betreft geen uitzondering. Het 3D kijken moet dus gebeuren in een behoorlijk donkere omgeving om dit negatieve effect tegen te gaan. De LG laat ook de nodige Crosstalk zien. Daarin is deze TV ook niet uniek want dat hebben we bij alle geteste 3D TV’s in meer of mindere mate waargenomen. Die crosstalk neemt in sommige scènes duidelijk wat kwaliteit weg van het overigens fraaie 3D plaatje. Hopelijk zijn de fabrikanten nog in staat om met de huidige snelle schermen wat te doen aan dit fenomeen.
Een sterk punt van de 47LX9500 is het feit dat 3D foto’s in het standaard 3D digitale foto formaat (MPO) zonder probleem van via USB kunnen worden afgespeeld. Dat hebben we nog niet bij veel 3D TV’s gezien. De foto’s die we al eens eerder met de Real 3D W1 camera maakten hadden een mooie dieptewerking als was ook hier wat crosstalk bij sommige opnamen goed zichtbaar.

LG 47LX9500 afstandbedieningenAfstandbediening
Bijzonder bij deze TV is het feit dat LG twee afstandbedieningen meelevert. De ene heeft de min of meer standaard lay-out zoals we die al jaren kennen van andere televisies en de andere is een zeer slanke en smalle uitvoering waarop alleen de essentiële knoppen voor aan/uit, volume, kanaalwisseling, Mute(geluid uit) en de OK knop aanwezig zijn. Er is echter nog iets bijzonder aan deze afstandbediening en dat is het feit dat hij beweginggevoelig is. Door het indrukken van de OK knop en het bewegen van de remote kan de TV worden bediend via een soort muis cursor die op het scherm verschijnt. Hiermee kunnen alle menu’s worden opgeroepen en worden bediend. Helaas werkt deze Magic motion remote control afstandbediening nog niet binnen het Netcast gedeelte.
Beide afstandbedieningen liggen goed in de hand en de belangrijkste knoppen zijn groot en duidelijk uitgevoerd. Aan dat laatste ontbreekt het nogal eens bij afstandbedieningen waar het “design” de overhand heeft gekregen boven het gebruiksgemak.
De standaardformaat afstandbediening is geheel van kunststof maar maakt een degelijke indruk tijdens het gebruik. Handig is het feit dat de knoppen verlicht kunnen worden via een druk op de Light-knop. Ook is een aparte knop aanwezig om de TV in de energiebesparende modus te zetten.
Naast het TV bedienings gedeelte is onderaan ook een deel beschikbaar voor de bediening van andere apparaten zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler.

47LX9500 EPGEPG menu’s en extra functies
De Elektronische Programma Gids of EPG is netjes en duidelijk uitgevoerd maar graag hadden we gezien dat minimaal het geluid van de ingestelde zender hoorbaar zou blijven in de EPG. Ook een mini venstertje met beeld ontbreekt in de EPG.
Zoals we van LG gewend zijn is de grafische uitvoering van de menu’s dik in orde en de TV reageert vlotjes op de afstandbediening tijdens het navigeren.
Wat betreft extra functies heeft de LX9500 op dit moment slechts drie zogenaamde Netcast applicaties aan boord als de TV gekoppeld is aan het Internet. Dat zijn Accu Weather (weer informatie), YouTube en Picasa. We gaan er van uit dat LG dit assortiment nog uit zal breiden.
Via USB kunnen filmpjes worden afgespeeld in verschillende formaten waaronder DivX HD en MP3. Wat betreft fotomateriaal kan de mediaspeler overweg met JPEG en MPO (3D foto formaat). Dat laatste is nog vrij uniek voor de huidige 3D TV’s en een nuttige toevoeging om het 3D deel, met bijbehorend prijskaartje, extra waarde te geven.
Voor de liefhebbers heeft de TV ook een aantal spelletjes aan boord die we verder niet hebben getest.

LG 47LX9500 review samenvatting en conclusie
De LG 47LX9500 is een fraai uitgevoerde 3D TV die ook als 2D TV tot de hogere klasse behoort. De ingebouwde DVB-C tuner blijft bij SD uitzendingen wat achter bij de rest van de TV kwaliteit maar bij HD uitzendingen of aangesloten op externe HD bronnen levert de 47LX9500 een prachtig beeld.
Menu’s en EPG zijn keurig verzorgd en de Magic motion remote control afstandbediening is een leuke toevoeging.
De 3D weergave is in orde al laat ook deze TV (net als modellen van andere merken) wat crosstalk zien. Desondanks is de 3D ervaring zeer de moeite waard.
De adviesprijs is wat aan de stevige kant maar 3D brillen worden meegeleverd en inmiddels liggen de gangbare winkelprijzen al weer aanzienlijk lager.

LG 47LX9500 prijs en beschikbaarheid
De LG 47LX9500 LED TV is leverbaar vanaf augustus voor een adviesprijs van 2.899 Euro.


LG 47LX9500 prijs vergelijking

LG BX580 prijs vergelijking