CookiesLG 55EC930V review – een 55 inch curved OLED TV

16 maart 2015 12:30 door Hans Wind

LG 55EC930V OLED TVIn deze LG 55EC930V review nemen we deze OLED TV met gebogen scherm onder de loep. Deze OLED televisie is inmiddels goed leverbaar en ook de prijs is binnen het bereik gekomen van de consument die een Full HD TV zoekt binnen het hogere segment.

LG loopt op dit moment duidelijk voorop in de OLED TV markt als het om grotere schermen gaat en het bedrijf is op dit moment in feite de enige leverancier die OLED TV’s in 55 inch formaat en groter kan leveren.

De LG 55EC930V uit deze review is in september 2014 in Nederland op de markt gekomen en de TV draait dan ook op het nieuwe Web OS besturingssysteem van de Koreaanse fabrikant.

LG 55EC930V review inleiding

Het grootste verschil met huidige generatie LCD LED tv’s is dat OLED beeldschermen geen achtergrondverlichting nodig hebben. De beeldpunten van een OLED TV scherm geven zelf licht af. Doordat elke beeldpunt afzonderlijk kan worden aangestuurd kan zo’n pixel ook compleet uitgezet worden. Dat zorgt ervoor dat zwart ook echt volkomen zwart is met als resultaat een zeer contrastrijk beeld. Doordat geen achtergrondverlichting nodig is kan een OLED TV zoals de LG 55EC930V uit onze review, zeer dun zijn en dit model is dan ook slechts 4mm dun.

De LG OLED TV beeldpunten bestaan ook uit vier subpixels: wit, rood, groen, blauw (WRGB)

Wanneer u de volledige specificaties van de 55EC930V nog eens wilt nalezen dan kan dat in ons eerder gepubliceerde artikel LG 55EC930V curved OLED TV.

LG 55EC930V ingebruikname

LG WebOS balkDe LG 55EC930V komt in een fikse doos. Dat heeft te maken met het gebogen scherm en het feit dat de voet al aan de TV gekoppeld is. De voet kan overigens wel gedemonteerd worden voor wandmontage. In de doos treffen we naast de TV met voet nog de volgende zaken aan:
• een klassieke afstandsbediening met batterijen
• een Magic Remote afstandsbediening (werkt als een soort muis voor navigatie door menu’s)
• handleiding
• 4 3D brillen met schoonmaakdoekje
• een kabel houder
• een component-, composiet- en scart-verloopkabel
• een HDMI kabel
• een afdekplaat voor de aansluitingen aan de achterkant
• een NFC sticker voor eenvoudige koppeling met tablet of smartphone

Na het aanzetten wordt de nieuwe eigenaar eenvoudig door een aantal instellingsmenu’s geleid waarna al snel alle zenders op het scherm verschijnen. Wij hebben getest met het Ziggo kabelnet en diverse Blu-ray Discs.

Afstandsbediening en menu’s

LG 55EC930V afstandsbedieningen

Zoals eerder aangegeven levert LG bij deze OLED TV een klassieke afstandsbediening zoals we die eigenlijk al jaren kennen en daarnaast een zogenaamde Magic Motion Control. De eerstgenoemde versie heeft een hoog plasticgehalte en is wat aan de kleine kant. Dat neemt niet weg dat deze afstandsbediening prima voldoet in de praktijk.

De Magic Motion Control is fraai uitgevoerd met aluminium afwerking en een vaste knoppen voor basisfuncties of het oproepen van de keuzemenu’s. Een belangrijke functie van deze Magic Motion Control is eenvoudige bediening van een soort muiscursor op het scherm. Dat gaat simpelweg via bewegen van deze draadloze afstandsbediening. Na een korte gewenning werkt dit systeem goed in combinatie met LG’s nieuwe WebOS.

Ondanks wat kritiekpunten zijn we wel onder de indruk van WebOS als besturingssysteem. De vormgeving die LG heeft gekozen met bewegende gekleurde vlakken onderin het scherm werkt eenvoudig, zeker in combinatie met de Magic Motion Control. De achterliggende menu’s zien er verzorgd en logisch uit en er zijn voldoende Apps voor WebOS beschikbaar. De slimme manier waarop de TV de menubalk, afhankelijk van het gebruik, aanpast werkt zonder meer goed. In feite wordt hierbij TV gebruik en het gebruik van Apps of de ingebouwde mediaspeler als gelijkwaardige elementen behandeld en dat is een goed idee. Op sommige punten moet de reactietijd van WebOS nog wel verbeterd worden. Vooral wanneer de TV net is aangezet laat de snelheid te wensen over. Er worden dan kennelijk nog een aantal taken op de achtergrond uitgevoerd die de bediening vertragen. Hier is ruimte voor verbetering en dat moet mogelijk zijn gezien de processorkracht waarover de TV beschikt.

De programmagids is overzichtelijk en voorzien van een venster waarin de actieve TV zender zichtbaar blijft. Zoals gebruikelijk kan via de gids een herinnering worden ingesteld voor de start van een programma. Ook kan hierin, wanneer een externe harddisk is aangesloten, een opname worden gepland.

Beeld en geluid

We hebben in reviews al vaker opgemerkt dat het beeld, zoals dat standaard uit de doos wordt getoond, zeker niet het beste is dat een televisie kan tonen. Toch is dat bij de LG 55EC930V uit deze review al behoorlijk goed te noemen en met wat kleine correcties is via de standaard- of de Expert stand een prachtige beeldweergave te bereiken. De Eco stand mag misschien vanuit energieoogpunt een goede keuze zijn maar voor een optimaal beeld raden we de zogenaamde Expert modus aan. In die stand zijn zeer uitgebreide instelmogelijkheden aanwezig maar u kunt al een fraai plaatje op het scherm toveren door simpelweg contrast, helderheid en kleurverzadiging wat aan te passen. Daarmee is een mooi, gebalanceerd beeld op de TV te krijgen dat vooral bij Full HD weergave vanaf Blu-ray Disc prachtig te noemen. Daarbij speelt de uitstekende zwartweergave van de 55EC930V een zeer belangrijke rol. Het beeld lijkt af en toe bijna diepte te hebben. Deze TV laat goed zien wat OLED toevoegt aan de beeldkwaliteit. De scherpteindruk is door deze techniek beter de LCD LED TV’s die wij eerder getest hebben.

Wat ons betreft voegt het gekromde scherm niets toe aan de beeldkwaliteit maar we weten uit ervaring dat veel consumenten een gebogen scherm mooi vinden vanuit “design” overwegingen.

Voor een dun scherm is het geluid van de LG 55EC930V behoorlijk te noemen. Toch raden we aan om een televisie van dergelijke kwaliteit aan te sluiten op een versterker of soundbar.

LG 55EC930V review samenvatting en conclusie

De LG 55EC930V heeft ons weer eens getoond dat OLED TV schermen een duidelijke stap vooruit zijn ten opzichte van voorgaande technieken.

WebOS zit goed in elkaar en als de bedieningssnelheid nog wordt opgevoerd is het zonder meer een prettig systeem om mee te werken.

Gezien de huidige winkelprijzen kunnen we de LG 55EC930V zeker aanbevelen.