CookiesLG 55UB950V review

27 september 2014 08:10 door Hans Wind

LG 55UB950V reviewIn deze LG 55UB950V review bekijken we de prestaties van deze Ultra HD 4K Smart TV met een 55 inch LCD LED beeldscherm en 3 HDMI aansluitingen in de praktijk.

In deze serie UB950V levert LG naast de 55UB950V ook nog de LG 65UB950V met 65 inch scherm. Wanneer u alle specificaties van het geteste model nog eens wilt nalezen dan kan dat in ons eerder gepubliceerd artikel over de LG 55UB950V

Voor wie het nog niet weet: 4K of Ultra HD levert 4x meer beeldpunten dan een Full HD televisiescherm.

Introductie en ingebruikname

LG WebOS balkDe LG 55UB950V draait op het nieuwe WebOS besturingssysteem, een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat LG heeft overgenomen van HP. Naar ons idee een verstandige stap maar daarover leest u later meer.

In de doos treffen we naast de TV en de fraaie aluminium standaard nog het volgende aan: een reguliere afstandsbediening en een Magic Motion Control, een HDMI kabel (bravo), een Scart kabeladapter, een Audio/Video kabeladapter, een RGB kabeladapter, kabelgeleidingsklemmen, twee passieve 3D brillen met hoesjes en schoonmaakdoekjes, een NFC tag, een snelstartgids, gebruiksaanwijzing en de garantiepapieren.

We hebben de TV gedurende 3 weken getest in combinatie met het Ziggo kabelnetwerk en een CI+ CAM-module. Die CAM-module moet overigens wel een versie 1.3 exemplaar zijn om goed te werken in deze 55UB950V.

De gebruiker wordt goed begeleid bij de installatie van de TV en na enkele eenvoudige keuzeopties en het invoeren van de lokale Ziggo instellingen verschenen al snel alle TV zenders in beeld.

Afstandsbediening en menu’s

LG 55UB950V afstandsbedieningen

LG levert bij deze TV een klassieke afstandsbediening zoals we die eigenlijk al jaren kennen en een extra zogenaamde Magic Motion Control. De eerstgenoemde versie heeft een hoog plasticgehalte en is wat aan de kleine kant. Toch voldoet deze afstandsbediening goed in de praktijk.

De Magic Motion Control is aanzienlijk luxer uitgevoerd met aluminium afwerking en een aantal knoppen voor basisfuncties of het oproepen van keuzemenu’s op het scherm van de TV. Misschien wel de belangrijkste functie van deze Magic Motion Control is de bediening van een soort muiscursor op het scherm. Dat gaat simpelweg via het bewegen van deze draadloze afstandsbediening. Na een korte gewenning werkt dit uitstekend in combinatie met LG’s nieuwe WebOS.

Ondanks wat kleine kritiekpuntjes in deze LG 55UB950V review zijn we wel onder de indruk van WebOS als besturingssysteem. De vormgeving die LG heeft gekozen met bewegende gekleurde vlakken onderin het scherm werkt eenvoudig, zeker in combinatie met de genoemde Magic Motion Control. De achterliggende menu’s zien er verzorgd en logisch uit en er zijn al voldoende Apps beschikbaar voor WebOS. Wat ons betreft is een keuze voor een op Linux gebaseerd besturingssysteem verstandig omdat er inmiddels voldoende rekenkracht in moderne TV’s aanwezig is en op deze wijze kan er worden gewerkt aan een meer volwassen besturingssysteem. De slimme manier waarop LG de menubalk, afhankelijk van het soort gebruik, aanpast werkt uitstekend. In feite wordt hierbij TV gebruik en het gebruik van Apps of de ingebouwde mediaspeler als gelijkwaardige elementen behandeld en dat is een slim idee. Op sommige punten mag de reactietijd van WebOS nog wat versneld worden, vooral nadat de TV net is aangezet. Er worden dan kennelijk nog wat taken op de achtergrond uitgevoerd die de bediening wat vertragen. We hebben op dit punt, in de weken waarin we deze LG 55UB950V review uitvoerden, al wel verbetering gezien na twee firmware updates.

Beeld en geluid

Zoals we dat wel vaker hebben opgemerkt is het beeld, zoals dat standaard uit de doos wordt getoond, zeker niet het beste wat deze 55UB950V kan tonen. De Eco stand mag misschien vanuit energieoogpunt een goede keuze zijn maar voor een optimaal beeld raden we de zogenaamde Expert modus aan. Daarbij zijn zeer uitgebreide instelmogelijkheden aanwezig maar u kunt al een fraai plaatje op het scherm toveren door simpelweg contrast, helderheid en kleurverzadiging wat aan te passen. Daarmee is een mooi, gebalanceerd beeld op de TV te krijgen dat vooral bij echte Ultra HD content indrukwekkend is. De TV ondersteunt Neflix weergave en ook die Ultra HD content zag er uitstekend uit. Het contrast van het panel is niet extreem hoog te noemen maar in de praktijk vonden we dat geen probleem wanneer local dimming aan stond. Huidtinten worden mooi weergegeven en upscaling naar semi-Ultra HD werkt over het algemeen goed.

Voor een plat scherm is het geluid van de LG 55UB950V goed te noemen. Doordat de luidsprekers in de onderrand van het scherm zitten worden de hoge tonen direct op de kijker gericht. De wat dikkere onderkant van het scherm maakte het mogelijk om ruimte te creƫren voor wat betere lage tonenweergave en dat werkt in de praktijk goed.

LG 55UB950V review samenvatting en conclusie

Gezien de huidige winkelprijzen koopt u met de LG 55UB950V uit deze review een TV met een goede prijs-prestatieverhouding.

WebOS werkt in de praktijk plezierig, zeker met de meegeleverde magic motion control afstandsbediening en de TV beschikt over een goede geluidsweergave.