CookiesLG 65EF950V review – 65 inch Ultra HD OLED TV

12 januari 2016 11:20 door Hans Wind

LG 65EF950V review - Ultra HD OLED TVVoor onze LG 65EF950V review hebben we deze 65 inch Ultra HD OLED TV drie weken lang intensief getest in de dagelijkse praktijk. LG zet voor de top van haar TV lijn zwaar in op de combinatie van OLED, Ultra HD en HDR. Deze grootformaat TV is daar een mooi voorbeeld van.

Zoals u wellicht weet zijn we absoluut geen voorstander van gebogen TV schermen. Wat beeldweergave betreft geven we de voorkeur aan een plat scherm. De LG 65EF950V in deze review is zo’n platte OLED TV.

Van dit model bestaat overigens ook nog een 55 inch uitvoering, dat is de LG 55EF950V.

LG 65EF950V achterkantWe zullen hier niet alle specificaties gaan opnoemen maar een aantal belangrijke kenmerken van de LG 65EF950V zijn:
• Scherm: 65 inch Ultra HD 3840 x 2160 OLED
• Tuner: DVB-C (CI+1.3 Ziggo gecertificeerd), DVB-T2, DVB-S2
• Besturingssysteem: webOs 2.0
• Connectiviteit: LAN, WiFi, WiFi Direct, Miracast, WiDi, Remote App, Smart Share
• Aansluitingen: RF in (2x), Component In. Digitaal Audio Uit (optisch), HDMI (3x),USB 2.0, USB 3.0, PC Audio In, Hoofdtel. Uit
• Afmetingen TV met voet: 1.450 x 883 x 236 mm
• Gewicht TV met voet: 24,5 kg

LG 65EF950V installatie

De LG 65EF950V arriveert in een enorme doos. Het is dan ook meteen duidelijk dat het opzetten van deze televisie minstens twee mensen vraagt. Ook al valt het gewicht voor zo’n enorme TV nogal mee, het monteren van de voet is geen klusje om alleen aan te beginnen. Op zich is het opzetten zeker niet ingewikkeld. De voet wordt met 4 schroeven aan het scherm bevestigd en vervolgens kan de TV worden aangesloten. Voor de LG 65EF950V review hebben we getest op het TV-kabelnet van Ziggo. De gebruiker wordt tijdens de installatie via duidelijke menu’s op een speelse manier begeleid. Het instellen is daardoor eenvoudig. Alle zenders worden vlot gevonden. Na het plaatsen van de CI+ module worden ook de gedecodeerde zenders weergegeven op het fraaie scherm.

De TV is voorzien van drie HDMI aansluitingen. Dat hadden er wat ons betreft wel vier mogen zijn voor een TV in deze prijsklasse.

Het OLED scherm van de LG 65EF950V TV is bijzonder dun aan de bovenkant. Onderaan het scherm zit een wat dikker gedeelte waarin de elektronica geplaatst is. Het geheel maakt een strakke, eigentijdse indruk. Doordat het verticale deel van de voet transparant is lijkt de TV boven de voet te zweven.

Afstandsbediening en menu’s

LG 65EF950 afstandsbediening

LG is bij de 65EF950V afgestapt van het leveren van twee afstandsbedieningen. Zowel de klassieke afstandsbedieningsfuncties als het bedienen van de muis-cursor op de TV zijn ondergebracht in één nieuwe versie. Het nieuwe exemplaar ligt goed in de hand en is eenvoudig in het gebruik. Door de muis-cursor naar de randen van het beeld te verplaatsen worden een aantal snel-menu’s weergegeven. Een voorbeeld daarvan is de kanalenlijst.

De snelheid van opstarten en laden van menu’s is in LG’s webOs 2.0 aanzienlijk verbeterd. dat levert een groot verschil op ten opzichte van de eerste versie van dit besturingssysteem. Er is een webOs 3.0 versie onderweg en hopelijk biedt die nog wat extra versnelling bij het initieel laden van kanalenlijst en de programma-gids.

De programma-gids ziet er verzorgd en overzichtelijk uit. Het beeld en geluid van de actieve zender blijft beschikbaar tijdens het raadplegen van de Gids.

Het SmartHub menu met een aantal blokken aan de onderzijde van het beeld werkt vlot. Wat ons betreft is dit een prima werkend systeem dat qua indeling door de gebruiker kan worden aangepast.

Beeld en geluid

LG Smart Hub webOs 2.0

Om met het geluid van de LG 65EF950V te beginnen, dat is redelijk maar niet meer dan dat. Die ervaring hebben we eigenlijk wel bij de meeste platte TV’s. We raden dan ook aan om de TV aan te sluiten op een soundbar of externe versterker. Zeker bij een scherm in dit formaat versterkt dat laatste zeker de bioscoopervaring.

Dan komen we bij de kern van deze LG 65EF950V review: het beeld. We zijn geen voorstanders van superlatieven maar in dit geval willen we toch spreken over indrukwekkend. De volledige zwartweergave die met OLED mogelijk is geworden zorgt voor een prachtige contrastrijke weergave. Bij een zwart onderwerp aan de rand van het scherm is geen verschil waar te nemen tussen dat object en de gitzwarte rand van de TV. Ook de kleurweergave is prachtig. Overdag geeft de “Standaard” beeldinstelling het beeld wat extra pit. Voor de avond raden we de “Bioscoop” of “Expert” instelling aan voor optimale weergave.

Er is een klein punt van kritiek dat bij weergave van normaal beeldmateriaal nauwelijks op zal vallen. Het gaat dan om situaties waarin de TV een bijna volledig wit vlak moet weergeven, bijvoorbeeld in TV reclames. Op dat moment gaat de helderheid van het totale beeld naar een duidelijk lager niveau. Dat betekent een soort lichtgrijs toon in plaats van fel wit. De witweergave in normaal beeldmateriaal is wel in orde.

HD TV uitzendingen zien er al prachtig uit op de LG 65EF950V. Wanneer Ultra HD beeld wordt weergegeven komt deze TV nog eens extra tot zijn recht. We hebben Ultra HD materiaal weergegeven vanaf Youtube, Netflix en vanaf een USB-stick. Werkelijk prachtig.

LG 65EF950V review samenvatting en conclusie

U zult het wel gemerkt hebben, we zijn tijdens deze LG 65EF950V review enthousiast geworden. De combinatie van OLED met Ultra HD op een groot, plat scherm is een stap vooruit. Ondanks een paar kleine opmerkingen beschouwen we deze TV als de beste TV die we ter review hebben gehad. Vooral de diepe zwartwaarden en fraaie kleurweergave maken indruk.

Aan de toegepaste techniek met een 65 inch scherm hangt nog wel een stevig prijskaartje. Het is natuurlijk aan u of u zo’n bedrag wilt uitgeven.