CookiesHumax LGB-32DRC NL test

18 augustus 2008 12:04 door Hans Wind

Humax LGB-32DRC NL testDe Humax LGB-32DRC NL is al zo’n jaar op de Nederlandse markt beschikbaar maar geniet nog maar een beperkte bekendheid. Deze LCD TV heeft een beeldscherm van 32 inch en een HD Ready resolutie van 1366 x 768 beeldpunten maar het bijzondere van dit apparaat schuilt in het feit dat twee DVB-C tuners en een 160GB harddisk voor TV opnamen zijn ingebouwd. Vaak wordt een dergelijke oplossing niet ondersteund door de kabelbedrijven maar in dit geval is de ingebouwde ontvanger goedgekeurd door bekende kabelaars als Caiway, Delta, Kabel Noord en Ziggo.

Omdat de ingebouwde decoder en recorder helpen om het aantal kastjes, kabeltjes en afstandbedieningen binnen de perken te houden hebben we de LGB-32DRC zelf maar eens een tijdje in gebruik genomen en onze ervaringen leest u in deze test.

Wanneer u om te beginnen wat meer wilt weten over de specificaties van deze HD TV dan kunt u een blik werpen op ons eerder gepubliceerde artikel Humax LGB-32DRC NL LCD TV.

LGB-32DRC verpakking en ingebruikname
De LGB-32DRC wordt afgeleverd met Nederlandse handleiding, afstandbediening met twee AAA-batterijen, netsnoer, CD Rom (USB stuurprogramma) en afdekplaatje met twee schroeven (voor het geval u de TV aan wand monteert).
De LGB-32DRC maakt een robuuste indruk en ook aan het gewicht is te merken dat dit een apparaat is met de nodige ingebouwde functionaliteit. Uiteindelijk is het een LCD scherm, settop box en harddiskrecorder in één.
Jammer dat de TV maar één HDMI aansluiting heeft. Dat zouden er naar onze smaak wel minimaal twee mogen zijn. Wel mooi dat een optische digitale uitgang aanwezig is.
Na het aansluiten van het netsnoer en het kabel TV signaal kon de smartcard (in dit geval Ziggo) worden geplaatst. Na instellen van Nederlands als menutaal konden we eenvoudig de analoge en digitale SD zenders(na ingeven van de Ziggo instellingen) vinden die vervolgens keurig gesorteerd verschenen. We hebben ons overigens verder niet bezig gehouden met de analoge kant van deze TV en digitaal hebben we de instellingen laten staan zoals die vanuit de fabriek ingesteld waren. Er zijn ruimschoots functies aanwezig om het beeld en geluid naar eigen smaak af te stellen.

Beeld en geluid
Om te beginnen is het goed om even te vermelden dat de twee ingebouwde tuners digitale TV aankunnen maar geen HD signaal kunnen ontvangen.
Over het algemeen kiest de TV automatisch de goede beeldverhoudingen afhankelijk van de uitzending. Mocht dat eens niet het geval zijn dan is dat eenvoudig handmatig te verhelpen via een aparte knop op de afstandbediening.
De Humax LGB-32DRC geeft een goed, rustig en ruisvrij beeld met een goed contrast en behoorlijke zwartwaarden. Zeker in een kamer met wat minder fel licht komt het scherm goed uit de verf.
De snelheid waarmee van zender kan worden gewisseld (het zogenaamde zappen) viel ons niet tegen.
Op de harde schijf kunnen TV programma’s worden opgenomen vanuit de EPG maar u kunt op die schijf ook muziek opslaan in MP3 formaat (via de USB aansluiting) en afspelen op de TV. Op de harddisk kunnen ook albums met digitale foto’s worden bewaard. Die laatste functies maken van de TV een mooi multimedia center.
Het geluid is goed al ontbreken, zoals zo vaak bij ingebouwde TV luidsprekers, de bastonen voor een deel.

Humax LGB-32DRC afstandbedieningDe afstandbediening
De afstandbediening is degelijk en vrij fors uitgevoerd met een aantal functies direct bereikbaar en enkele functies verborgen onder een schuifje onderaan. Naar onze mening is het wel jammer dat de Teletekst knop onder dit schuifje is ondergebracht.
Via de knop DTV zijn snel de Digitale TV instellingen bereikbaar.
Het voordeel van deze TV ligt duidelijk in het feit dat met een enkele afstandbediening alle ingebouwde functies eenvoudig met één apparaat kunnen worden bediend.

Menu’s en EPG
De menu’s en de ingebouwde Electronische Programma (EPG) gids zien er netjes uit al is het wel zo dat het menu met de basisfuncties van de TV een wat andere uitvoering en indeling heeft dan het menu dat verschijnt voor digitale televisie functies. Dat gaat echter niet te veel ten koste van het bedieningsgemak als je er eenmaal een beetje vertrouwd mee bent.
Zoals opgemerkt kunt u vanuit de EPG met één druk op de knop een programma opnemen en doordat de LGB-32DRC twee digitale tuners heeft kan ondertussen rustig een ander programma worden bekeken.
Ook het tijdelijk stopzetten van een live TV programma is mogelijk waarbij bijvoorbeeld na afhandeling van een telefoongesprek de uitzending weer kan worden hervat vanaf het punt waar gestopt werd. Deze functie wordt Time Shifted Recording of afgekort TSR genoemd.

De handleiding
De handleiding is duidelijk en systematisch opgezet met de nodige schema’s voor aansluiting van andere apparaten. De diverse instelmogelijkheden van de TV worden uitgebreid behandeld. Doordat de menustructuur redelijk intuïtief is kan het apparaat al snel worden bediend zonder dat terugvallen op de handleiding noodzakelijk is.

Humax LGB-32DRC review samenvatting en conclusie
De Humax LGB-32DRC is naar onze mening een duidelijk voorbeeld van de richting die we met digitale TV’s zouden moeten inslaan: één apparaat met meerdere digitale ontvangers en een harddisk recorder ingebouwd. Het leven van een aantal consumenten zou er een stuk simpeler door worden. We hopen dan ook dat Humax bezig is met de ontwikkeling van een wat groter Full HD scherm met ingebouwde HD ontvangers.
Zoals gezegd hadden we graag een extra HDMI aansluiting gezien en de Teletekst knop op het vrij toegankelijke deel van de afstandbediening en de menu’s zouden nog wat meer consistentie mogen hebben.
De Humax LGB-32DRC biedt goede kwaliteit en veel functionaliteit en gebruiksgemak voor een zeer redelijke prijs. Op internet is deze TV al voor minder dan 850 Euro te koop.


Humax LGB-32DRC prijs vergelijking