CookiesLife beschikbaar op Blu-ray en DVD

11 april 2010 09:00 door Hans Wind

Life beschikbaar op Blu-ray en DVDLife werd als documentaire door de BBC van oktober tot en met december 2009 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië en is nu op DVD en Blu-ray uitgebracht door Just Entertainment. In deze fraaie tiendelige productie, waarvoor de verhalen werden geschreven en ingesproken door de grote David Attenborough, wordt de rijkdom van het leven op aarde op een nooit eerder vertoonde manier in beeld gebracht. Op Blu-ray komt de serie naar onze mening pas echt tot zijn recht in HDTV kwaliteit.

In tien afleveringen van elk 50 minuten laat Life zien hoe dieren en planten reageren als ze in hun voortbestaan wordt bedreigd. Het is een ongelooflijke aaneenschakeling van ingenieuze overlevingsstrategieën. In elke episode staat een aspect van het leven op aarde centraal, van de vrije vlucht van vogels tot de geheimen van de diepzee. Naast spectaculaire, extreme en ronduit ontroerende beelden wordt Life gekenmerkt door een bevlogen manier van vertellen die ervoor zorgt dat de kijker geen seconde wil missen.

Life is een titel die zich met gemak kan meten met illustere voorgangers als Planet Earth (niet voor niets heeft de nieuwe serie als subtitel There is Life after Planet Earth gekregen). De makers reisden ruim vier jaar lang alle continenten af en besteedden samen ruim 3000 draaidagen om het adembenemende beeldmateriaal te verzamelen. Wat deze coproductie van BBC, Discovery Channel, SKAI en Open University nog eens extra bijzonder maakt, is het feit dat alle beelden zijn geschoten in haarscherp HD.

Life werd gemaakt door de veelvuldig bekroonde ‘Natural History Unit’ van de BBC. De serie werd geproduceerd door Martha Holmes (van o.a. The Blue Planet, ook al zo’n magistrale titel) en heeft de bioscoopachtige stijl en de boeiende dramatiek van een echte Attenborough-documentaire. De dieren en de natuur zijn onmiskenbaar de hoofdrolspelers. Daarbij zorgt de modernste technologie voor een extra dimensie. De makers hebben bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de allersnelste high-speed digitale fotocamera’s, waarmee tot maar liefst 8000 beelden per seconde kunnen worden geschoten.

Life prijs en beschikbaarheid
De Life documentaire komt uit op 11 maart en is vanaf 27 februari al verkrijgbaar voor lezers van de Volkskrant. De prijs is € 29,95, voor de dvd versie en de blu ray versie.
Beide versies zijn voorzien van NL ondertiteling.

Update 11 april 2010

Life Review

Inmiddels hebben we de Blu-ray versie van Life uitgebreid kunnen bekijken. We zijn niet zo voor het gebruik van superlatieven maar voor deze serie maken we toch graag een uitzondering: werkelijk fantastisch en indrukwekkend.

De keuze van de behandelde onderwerpen is al zeer sterk maar de wijze waarop die dan vervolgens in beeld zijn gebracht maakt deze documentaire uniek. Prachtige cameravoering in fraaie HD kwaliteit waarbij de stem van Attenborough toch altijd weer een extra dimense weet to te voegen.

We hebben ons geen moment verveeld bij het kijken naar Life doordat voldoende afwisseling in onderwerpen en opnametechniek steeds weer bleven boeien.

Tijdens de serie maakten we kennis met dieren en diergedrag waar we nog nooit van gehoord hadden. Supersnelle HD camera’s maakten het mogelijk om de meest snelle bewegingen in slow-motion te bestuderen.

De serie bestaat uit 10 afleveringen:

Challenges of Life
Dieren en planten hebben allerlei verrassende strategieën ontwikkeld om te overleven. In deze aflevering zien we onder meer kapucijneraapjes die stenen ‘hamers’ gebruiken om noten te kraken, kameleons die de prooien van spinnen stelen en jachtluipaarden die met doordacht teamwerk jagen op struisvogels.

Reptiles and Amphibians
Reptielen en amfibieën combineren hun oeroude, koudbloedige strategieën met verrassend slimme nieuwe trucjes om zelfs onder de meest barre omstandigheden te overleven. Zo zien we Komodo-varanen die op buffels jagen en kikkers die vleermuizen verschalken.

Mammals
Wij zoogdieren hebben het op aarde voor het zeggen. Maar waarom zijn we eigenlijk zo succesvol geweest? Deze aflevering laat het zien: tot in de meest extreme leefgebieden hebben de makers dierengedrag vastgelegd zoals dat nog nooit te zien is geweest.

Fish
In de wereldzeeën zijn de vissen de baas. Ze zijn er in alle soorten en maten, van de majestueuze maar gevaarlijke pijlstaartrog tot het vriendelijke zeepaardje.

Birds
Vogels zijn de kleurrijke, dynamische meesters van het luchtruim. Met spectaculaire, speciaal voor Life ontwikkelde cameratechnieken betreden we hun wereld. We doen fascinerende ontdekkingen over hun gedrag en krijgen een compleet nieuwe kijk op deze prachtige schepsels.

Insects
Insecten vormen de meest diverse én succesvolle categorie dieren op aarde. Hun grote geheim is een pantser dat alle zachte delen beschermt. In deze aflevering zien we onder meer sterk uitvergrote beelden van insecten die er plotseling uitzien als angstaanjagende monsters.

Hunters and Hunted
Een indrukwekkende aflevering over de dramatische wereld waarin de carnivoor en zijn prooi elke dag opnieuw als vijanden tegenover elkaar staan. We rennen mee met een jagende troep jachtluipaarden, zien hoe zeeleeuwen een dodelijk kat-en-muisspel spelen met witte haaien en hoe leeuwen en buffels samen een wankel evenwicht in stand houden.

Creatures of the Deep
De zee, de grootste habitat die de aarde rijk is, herbergt vele geheimen en gevaren. Gewapend met de meest geavanceerde onderwatercamera’s dalen we af naar diepten die nog nooit eerder werden verkend. We doen verbijsterende ontdekkingen en maken kennis met monsterlijke krabben, reusachtige octopussen en andere bizarre diersoorten.

Plants
Planten zijn de meest agressieve, opportunistische en egoïstische organismen ter wereld. Dat is pas écht goed te zien met behulp van moderne filmtechnieken. Deze aflevering bevat bijvoorbeeld unieke beelden van hoe de Venus vliegenvanger zijn prooi uitzoekt en hoe sommige planten hun zaden als kanonskogels afschieten.

PrimatesPrimaten zijn buitengewoon intelligent. Tijdens hun lange leven houden ze zich bezig met het oplossen van problemen, communicatie, het gebruiken van werktuigen en intieme sociale interactie. Deze aflevering biedt een nieuw en ongekend gedetailleerd beeld van hun wereld.

De BBC heeft weer een fraai staaltje technisch kunnen gedemonstreerd met deze unieke documentaire die we iedereen aan kunnen raden, temeer omdat ook nog eens een deel van de opbrengst naar het Wereld Natuur Fonds gaat.