CookiesLinksys EA6900 review – praktijktest van deze Smart Wi-Fi Router

6 februari 2014 08:29 door Hans Wind

Linksys EA6900 review - praktijktest van deze Smart Wi-Fi RouterDe Linksys EA6900 Smart Wi-Fi Router werd vorig jaar door deze fabrikant al gelanceerd als het nieuwe topmodel in haar Smart Wi-Fi-productlijn. Inmiddels is de Linksys EA6900, die ook wel wordt aangeduid als Linksys AC1900, goed leverbaar en aanleiding tot een test.

Een router review op HD TV Nieuws lijkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd maar in de praktijk krijgen we nogal wat vragen die te maken hebben met streamen van video en opslag van content binnen het eigen netwerk. Daarnaast is het aantal WiFi netwerken rondom ons huis zo groot geworden dat vaak niet de maximale bandbreedte meer beschikbaar is op de “ouderwetse” 2,4GHz band waarop nog steeds de meeste consumenten actief zijn. In combinatie met het sterk groeiende aantal draagbare apparaten, waarop ook video wordt bekeken, wordt op de 2,4GHz band vaak niet de kwaliteit geleverd die we zouden willen hebben voor ongestoorde video ontvangst.

Linksys EA6900 aansluitingenDe Linksys EA6900 is een dual-band router die zowel op de 2,4GHz als op de veel minder druk bezette 5GHz band actief is en theoretisch snelheden zou kunnen bereiken tot 600 Mbps met aangesloten Wireless-N-apparaten en snelheden tot 1.300 Mbps met Wireless-AC-clients. Daarnaast levert Linksys ook een AC1200 USB-3.0-adapter als optie waarmee notebooks of desktops aangepast kunnen worden naar de nieuwste, snelle 802.11ac draadloze technologie. We hebben ook met deze adapter getest.

Wanneer u de specificaties van deze router nog eens wilt doornemen dan kan dat in ons eerdere artikel Linksys EA6900 Smart Wi-Fi Router.

We kijken in deze Linksys EA6900 review vooral naar de ervaringen in de praktijk en laten het nauwkeurig meten van de prestaties graag over aan onze meer technisch georiënteerde collega’s.

Linksys EA6900 installatie

Wanneer we de doos van de Linksys EA6900 openen valt meteen op dat dit model is voorzien van 3 externe antennes. Volgens Linksys kan hiermee via zogenaamde beamforming-technologie de richting en vorm van het Wi-Fi-signaal worden aangepast aan bepaalde apparaten. Helaas wordt niet aangegeven wat de standaard patronen zijn die bij de verschillende antennestanden worden opgebouwd. We adviseren fabrikanten om dat wel te doen zodat de gebruiker de router zo kan plaatsen dat optimale ontvangst in het grootste deel van de woning mogelijk wordt.

Naast de router zelf treffen we in de doos nog aan: de stroomadapter, een netwerkkabel, een zeer beknopte snelstartgids en een CD met een handleiding in diverse talen waaronder 11 pagina’s in het Nederlands. Wanneer u de Engelstalige handleiding als een wilt doornemen dan kan dat via de Linksys website.

Via een laptop of desktop verliep de installatieprocedure soepel (ook draadloos) en werd de gebruiker netjes aan de hand genomen om de nodige instellingen aan te brengen. Uw moet daarbij natuurlijk wel weten hoe uw Internet koppeling ingesteld moet worden. Na de initiële installatie is dan ook de Internetverbinding tot stand gebracht.

Linksys EA6900 in gebruik

Linksys EA6900 webinterfaceHet is duidelijk dat Linksys veel aandacht heeft besteed aan eenvoud van bediening via een webbrowser. De menu’s zien er zeer verzorgd en overzichtelijk uit.

Voor mobiele apparaten is er een Smart Wi-Fi App beschikbaar (Android en iOS) en daarmee kunt u de configuratie wijzigen via uw tablet of smartphone. Wanneer u een account aanmaakt bij Linksys is het ook mogelijk om uw router op afstand te bedienen.

De Linksys EA6900 heeft uitgebreide instelmogelijkheden zoals:
• Het openstellen van een gastennetwerk met alleen internettoegang
• Het instellen van prioriteit voor bepaalde soorten content of specifieke apparaten. Dit kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn bij video streaming of gaming
• Het instellen van ouderlijk toezicht waarmee bepaalde apparaten of websites kunnen worden geblokkeerd. Ook kunnen daarvoor bepaalde tijden worden ingesteld.
• Via USB kan een harddisk worden gekoppeld waarmee lokaal of op afstand content kan worden gedeeld

Vooral de verzorgde en eenvoudige manier waarop deze instelmogelijkheden worden gepresenteerd verdient lof. Dat verlaagd zeker de drempel voor minder technische consumenten. Voor de liefhebbers zijn er uitgebreide mogelijkheden met om via USB gekoppelde opslag bijvoorbeeld vanaf externe locaties met FTP te benaderen of specifieke mappen te reserveren voor bepaalde apparaten. De router kan bijvoorbeeld ook als mediaserver fungeren voor DLNA.

Voor apparaten die nog niet het snelle 802.11ac protocol ondersteunen kan de Linksys EA6900 fungeren als WiFi access point voor het 802.11a/b/g/n op 2,4GHz en 802.11n op 5GHz. Met de optionele Linksys WUSB6300 (AC1200) adapter, of een apparaat dat dit nieuwe protocol ondersteunt, wordt 802.11ac ondersteunt op de 5GHz band waarbij theoretische snelheid mogelijk is van 1.300Mbs. Hoewel die theoretische snelheid in de praktijk bijna nooit gehaald wordt hebben we wel kunnen constateren dat een veel betere prestatie kon worden bereikt dan via het 802.11n protocol.

Linksys EA6900 review samenvatting en conclusie

Met de Linksys EA6900 laat de fabrikant zien dat bediening van een router, met enige basiskennis, ook door een minder ervaren consument te doen is dankzij de duidelijke menu’s die via de browser of een App toegankelijk zijn.

De EA6900 heeft veel nuttige instelmogelijkheden en de snelheid om videostreaming en ander intensief draadloos netwerkgebruik te optimaliseren. We kunnen hem dan ook zeker aanbevelen.

Linksys EA6900 (AC1900) Smart Wi-Fi Router prijs en beschikbaarheid

• Linksys Smart Wi-Fi Router EA6900 (AC1900) 229 euro

• Linksys Wireless-AC USB Adapter WUSB6300 (AC1200) 59 euro