CookiesLytro Illum lichtveldcamera en software introductie

16 december 2014 13:41 door Hans Wind

Lytro Illum lichtveldcameraDe Lytro Illum is een lichtveldcamera en softwareplatform, waarmee gebruikers de wereld om hen heen op een nieuwe manier kunnen vastleggen. De nieuwe technologie van de Lytro Illum legt het zogenaamde lichtveld vast, inclusief de richting van het licht, waardoor er geen statische opname wordt gemaakt, maar een beeld wordt vastgelegd dat later op veel manieren aan te passen is.

Tot voor kort kon je lichtveldcamera’s uitsluitend in wetenschappelijke laboratoria vinden, in de vorm van een ruimte vol camera’s die aan een supercomputer waren gekoppeld. Lytro heeft deze technologie geoptimaliseerd voor consumenten. Lichtveldtechnologie biedt fotografen allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals achteraf scherpstellen, het veranderen van perspectief of brandpuntsafstand en het bekijken van foto’s in 3D, allemaal nadat een opname is gemaakt.
Lytro Illum zijkant en achterkant
“Met de Lytro Illum beschikken fotografen over nieuwe creatieve mogelijkheden om verhalen te vertellen en waardevolle momenten vast te leggen,” zegt Lytro’s Sandro Fulgheri, Managing Director EMEA. “Door de combinatie van de nieuwe hardware en de enorme rekenkracht, legt deze camera de grenzen van creativiteit ver voorbij de inherente beperkingen van traditionele digitale of analoge fotografie.”

De Illum is de tweede generatie lichtveldcamera van Lytro en volgens de fabrikant een aanzienlijke stap vooruit op het gebied van lichtveldfotografie. De camera biedt optische veelzijdigheid, dankzij de koppeling van speciaal ontwikkelde hardware aan een krachtig softwareplatform. De Lytro Illum is uitgerust met een 40-megaray lichtveldsensor, 8x optische zoom, een constant f / 2.0 diafragma en een hogesnelheidssluiter, waarmee bijna elk bewegend beeld kan worden stilgezet in de tijd. Na het vastleggen van het beeld kunnen fotografen beeldaspecten wijzigen die voorheen vaststonden, zoals de focus, tilt, perspectief en de velddiepte.

Naast het aanpassen van beelden na de opname, kunnen gebruikers met het Lytro Illum softwareplatform de beelden in 3D bekijken, animaties maken, foto’s exporteren naar veelgebruikte formats als JPEG en foto’s delen via het web of mobiele apparaten. De Lytro Illum is compatibel met populaire fotobewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop of Lightroom en Apple Aperture.

Lytro Illum prijs en beschikbaarheid

De Lytro Illum is per direct verkrijgbaar voor een aanbevolen verkoopprijs van 1.599 euro.