CookiesMac mini review

27 augustus 2011 10:06 door Hans Wind

Mac mini reviewRecent vernieuwde Apple haar Mac mini lijn. Voor ons voldoende reden om de Mac mini 2011 in dit review nader te bekijken.

Het Mac mini 2011 model meet slechts 19,7 x 19,7 x 3,6 cm en is daarmee even compact gebleven, terwijl de snelheid en grafische prestaties sterk zijn verbeterd. Er is keuze uit drie modellen: een Mac mini met de nieuwste dual-core Intel Core i5- of Intel Core i7-processor, met een AMD Radeon HD 6630M discrete-level grafische processor of met een quad-core Intel Core i7-processor (serverconfiguratie).

Wij hadden voor dit review de beschikking over het model met i5 Intel Core i7-processor, AMD Radeon HD 6630M grafische processor, 4GB 1.333Mhz DDR3 geheugen en een 500GB harde schijf. Technische specificaties zijn te vinden in ons eerdere artikel Mac mini 2011.


Mac mini aansluitingenMac mini uitpakken en installeren

Uitpakken is bij Apple producten is meestal op zich al een belevenis en ook bij de Mac mini was het weer mooi te zien hoe fraai het apparaat en toebehoren verpakt zaten.

Naast de Mac mini treffen we in de verpakking aan: het stroomsnoer, een HDMI naar DVI adapter en de Franstalige en Nederlandstalige handleiding (86 bladzijden), de garantiepapieren twee Apple stickers.

De DVD spelers is niet meer aanwezig in de Mac mini maar er kan wel verbinding maken met de optische-schijfeenheid van een andere Mac of pc. Dit geeft de mini een nog strakker uiterlijk en het is dan ook een plaatje om te zien.

Voor de installatie haalden we ons Apple Wireless keyboard en een USB muis uit de kast en dat leverde een verrassing op. Bij de initiƫle installatie van OS X Lion bleek de muis wel herkend te worden maar het wireless (Bluetooth) keyboard niet. Hierdoor kon de installatie niet worden voortgezet. Op het Internet waren meer gebruikers te vinden die tegen dit probleem aanliepen. We hebben toen maar even een USB toetsenbord aangesloten en daarmee verliep de installatie correct. Uiteindelijk bleek dat het probleem veroorzaakt werd doordat de firmware van ons wireless keyboard niet uptodate was. Na de installatie herkende de Mac mini het wireless keyboard overigens wel probleemloos. Na terugzetten in de fabrieksinstelling en herinstallatie van Lion bleek het wireless keyboard met de nieuwe firmware wel goed herkend te worden.


Mac mini openIn gebruik

Meteen na het aanzetten valt op hoe stil de Mac mini bij normaal gebruik is. Dat is namelijk praktisch geruisloos, een prettige eigenschap voor een apparaat dat meestal op het bureaublad of tafel zal staan. Ook bij zwaardere belasting is de Mac mini een stille werker en is daardoor ook geschikt om onder of naast de HD TV in de huiskamer te plaatsen.

Wat betreft aansluitmogelijkheden is de mini, overigens uitsluitend aan de achterkant, behoorlijk voorzien: voeding, Gigabit Ethernet, Firewire 800, HDMI, Thunderbolt (de nieuwe supersnelle aansluiting, tevens DisplayPort), 4x USB, geluid ingang, geluid uitgang en een sleuf voor een SD kaart. Wij hebben voornamelijk de HDMI uitgang gebruikt en dat werkte probleemloos.

De aan/uit knop is ook aan de achterkant ondergebracht. Dat is in de praktijk wat minder handig maar daardoor blijft het strakke aluminium design natuurlijk wel in tact. Zoals gezegd zitten alle aansluitingen aan de achterkant en ook dat kan wat lastig zijn wanneer de mini in een kast is geplaatst en u even snel een hoofdtelefoon of camera wilt aansluiten.

Een fraai detail is het feit dat de zwarte, ronde voet waarop de Mac mini staat, met een simpele draaibeweging zonder gereedschap te verwijderen is. Na afnemen van deze voet komen meteen de slots in zicht waarin eventueel eenvoudig grotere geheugenmodules te plaatsen zijn. In ons review model waren beide slots al gevuld met een 2GB modules. De mini is zo compact gebouwd dat vervanging van andere onderdelen niet eenvoudig mogelijk is en dat zouden we dan ook afraden.

OS X Lion draaide supersnel en soepel op de Mac mini en op dat punt hebben we niets te wensen. De andere Apple en Windows systemen binnen ons netwerk werden zeer snel gevonden en informatie uitwisseling daarmee verliep probleemloos.

Mac mini review samenvatting

De Mac mini is een prachtig apparaat om te zien en prettig in het gebruik.

De prijs is pittig (ons review exemplaar kost 799 Euro) maar daar krijgt u dan wel een mooi en veelzijdig apparaat voor terug. Een alternatief kan altijd nog de 2,3Ghz versie zijn die met 2GB geheugen voor 599 Euro over de toonbank gaat.

Het feit dat de aan/uit knop en alle aansluitingen uitsluitend aan de achterkant van de Mac mini zitten vonden we wat minder handig maar dat blijft een afweging ten opzichte van het fraaie design.

Al met al zijn we zeer te spreken over deze compacte Mac.

 
Mac Mini 2,3GHz dual-core prijs vergelijking
 
 
 
Mac Mini 2,5GHz dual-core prijs vergelijking