CookiesMarmitek Invisible Control 6 XTRA review

7 juni 2013 16:22 door Hans Wind

Marmitek Invisible Control 6 XTRA reviewIn deze review kijken we naar de Marmitek Invisible Control 6 XTRA. Dat is een wat lange naam voor een compact apparaatje waarmee het mogelijk wordt om een infrarood afstandbediening te gebruiken voor apparatuur die bijvoorbeeld in een kast met gesloten deuren staat.

De meeste afstandbedieningen van tuner-receivers, homecinemasets, Blu-ray spelers en HD decoders gebruiken infrarood licht om de instructies over te dragen. Dat werkt meestal goed zolang de apparatuur in de “zichtlijn” van de afstandbediening staat. Zodra dat echter niet meer het geval is, zoals bij apparatuur achter gesloten deurtjes, werkt die bediening via infrarood niet meer. In zo’n geval zou de Marmitek Invisible Control 6 XTRA gebruikt kunnen worden.

Marmitek Invisible Control 6 XTRA moduleIn de doos treffen we het volgende aan:
• De IR (InfraRood) module met plakstrip voor bevestiging
• 1x IR ontvanger aan kabel van 3 meter met plakstrip voor bevestiging
• 2x IR verlengkabel van 2 meter met IR blaster met plakstrip voor bevestiging
• 1x Voedingsadapter voor IR module
• Gebruiksaanwijzing waarvan 5 bladzijden in het Nederland

De hoofdmodule is met afmetingen van 80 x 43 x 19 mm zeer compact en bevat een Infrarood ingang en twee Infrarood uitgangen. Hij kan via de meegeleverde voedingsadapter van stroom (220V) worden voorzien.

De installatie van de Marmitek Invisible Control 6 XTRA is bijzonder simpel. De IR ontvanger wordt buiten de kast geplaatst, bijvoorbeeld onder de TV. De lange kabel (3 meter) kan dan in de kast gevoerd worden voor aansluiting op de IR module. Op de module worden dan de twee IR blaster kabels aangesloten (2 meter) en deze blasters kunnen elk apparatuur in één kastcompartiment bedienen. De IR module wordt aangesloten op de stroomadapter en er kan getest worden.

Marmitek Invisible Control IR blasterBij de installatie is het aan te raden om de IR blasters en andere onderdelen niet meteen vast te plakken met de meegeleverde plakstrips maar eerst even uit te proberen wat de beste plaatsing is binnen en buiten de kast.

De IR ontvanger heeft een bereik van ongeveer 10 meter en een zichthoek van ongeveer 60 graden ( 2x 30 graden vanuit het centrum).

In ons geval hadden we het beste resultaat bij plaatsing van de IR blaster onderin, vooraan in de kast waarbij de IR blaster omhoog gericht was. Op die manier konden we 3 apparaten in elk kastonderdeel bedienen. Alle door ons geteste apparatuur reageerde goed op de signalen die via de IR ontvanger werden doorgegeven. Er is echter apparatuur die gebruikmaakt van hogere IR frekwenties die problemen kunnen geven, bijvoorbeeld B&O.

Marmitek Invisible Control 6 XTRA review samenvatting en conclusie

In de praktijk waren we positief over de Marmitek Invisible Control 6 XTRA en deze oplossing beviel ons beter dan oplossingen waarbij de IR blasters op de apparatuur moeten worden geplakt. Installatie is simpel en na wat testen om de optimale plek voor de IR blasters te vinden, werkte alles probleemloos.

We kunnen de Marmitek Invisible Control 6 XTRA dan ook zeker aanbevelen met de kanttekening dat deze oplossing niet werkt bij sommige apparatuur die hogere IR frequenties gebruikt. B&O is daar een voorbeeld van.

De Marmitek Invisible Control 6 XTRA heeft een sprijs van 69,99 euro.

Voor een actuele Invisible Control 6 XTRA prijsvergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig