CookiesMediaconnect TV IPTV mediaspeler introductie

25 mei 2009 15:02 door Hans Wind

Mediaconnect TV IPTV mediaspeler introductieMetrological Media Innovations en 2L International introduceren vandaag het eerste retail mediaproduct op basis van de CE 3100 mediaprocessor van Intel®, de eerste toepassingsgerichte SoC-chip (System-on-a-Chip) uit een nieuwe familie voor de consumentenelektronicamarkt gebaseerd op de populaire IA-architectuur van Intel. De SoC voorziet de consumentenelektronicamarkt van een zeer goede beeld- en geluidservaring.

Metrological Media Innovations en 2L International gaan, samen met Intel, nieuwe CE media-apparaten op de markt brengen. Dankzij de sterke synergie tussen Metrological en 2L International zal op basis van hetzelfde platform een reeks oplossingen worden gepresenteerd, gericht op de consumentenmarkt, kabel- en telecomproviders en distributeurs en producenten van media-content.

Met de Intel® CE 3100 Media Processor zullen Metrological en 2L de volgende generatie mediaspelers uitbrengen, gebaseerd op de Mediaconnect TV technologie. Het gaat om een veelzijdig mediaplatform van de volgende generatie met de hoogst mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, geheel in HDTV kwaliteit. De software is uiterst stabiel en eenvoudig aan te passen. Mediaconnect TV is een consumentenproduct en voldoet aan belangrijke consumenteneisen als onmiddellijke inschakeling, geen opstartschermen, stil en laag energiegebruik.

IPTV mediaspelerVanwege de uitgebreide mogelijkheden van de CE 3100 SoC zien Metrological en 2L dit als het nieuwe alternatief voor geavanceerde mediaproducten. Bedrijven kunnen hun bestaande software-oplossingen en content rechtstreeks omzetten of een maatoplossing vragen. Metrological en 2L presenteren in een reeks landen een combinatie van on-demand-diensten en een geavanceerde full-HD-mediaspeler.

De consumenten oplossingen met de merknaam Conceptronic zullen een volledige high-definition gebruikerservaring bieden, zowel qua beeld als geluid. De Mediaconnect TV software ondersteunt DLNA (content delen via thuisnetwerk) als cliënt en zelfs als server zodat meerkamergebruik eenvoudig kan worden gerealiseerd. Het apparaat kan worden aangesloten via netwerken met ethernetkabel of draadloos via 802.11n. Het zal beschikbaar zijn met een interne opslag tot 2 TB. Een dubbele DVB-T ontvanger kan worden toegevoegd om gratis (free-to-air) stations te kunnen ontvangen of opnemen met PVR (personal videorecorder).

De gebruikersvriendelijke bediening is geoptimaliseerd om native te werken onder de OpenGL ES en OpenVG technologieën. Zo is het mogelijk afspeellijsten te maken en muziek op album of artiest te sorteren, en de zoekfunctie zorgt voor snelle toegang tot de muziekbibliotheek. De uitvoering met harde schijf zal worden gepositioneerd als hoofdapparaat voor de woonkamer, uit te breiden met de streaming-versie als cliënt in andere kamers. Het hele huis is zo mediaklaar en ieder gezinslid kan in iedere kamer genieten van de eigen multimedia-ervaring, via netwerkkabel of draadloos.

De optie voor kabel- en telecomproviders en contentleveranciers is in staat verbinding te maken met onbeheerde en beheerde IP-diensten, zoals optionele hybride DVB®-oplossingen. De Mediaconnect TV software is ondergebracht in snelle Linuxgebaseerde firmware met korte opstarttijd, hoge uptime, apparaatbeheer en snel framework voor toegang tot alle hardware-layers. De Mediaconnect TV software kan worden geïntegreerd in middleware platforms en andere back-end oplossingen.

Het framework beschikt over API’s (Application Programming Interfaces) voor de mediaspeler, webcam, lokale en USB(tm)-opslag, EPG en UI-gebruikersinterface (User Interface, UI). De mediaspeler beschikt over alle bekende weergave-codecs. De video- en audiocodecs maken gebruik van de hardwareversnelling van de Intel mediaprocessor; stuurprogramma’s worden ook meegeleverd. Het framework kan tot vier geoptimaliseerde grafische hardware-lagen gebruiken, met optionele alfakanalen. Deze lagen ondersteunen HD TV met een resolutie van maximaal 1080p (volledig high definition) via HDMI(tm) 1.3a met downscaling naar 1080i voor de componentuitgang en tot 576p voor composiet.

Het framework ondersteunt eenrichtingsverkeer via DVB-T/S(2)/C en tweerichtingsverkeer via IP (Ethernet, Wi-Fi(tm) en mobiele telefonie), en verder hybride tweerichtingsoplossingen door DVB® en IP te combineren. Via IP is het mogelijk gebruik te maken van peer-to-peer-technologie voor mediadistributie en alle streamingtypes voor live content. Eigen opnames en ander lokaal of op een USB(tm)-apparaat opgeslagen materiaal kan via DLNA® /UPnP(tm) AV worden gedistribueerd naar andere apparaten in het huis die over UPnP beschikken. Hierdoor kunnen consumenten eigen materiaal (User Generated Content, UGC) bekijken via MediaConnect TV.

“Om maximale flexibiliteit te creëren, is één platform gecreëerd dat het mogelijk maakt functionaliteit toe te voegen en maatoplossingen voor uiteenlopende klanten te bouwen. Dankzij de verschillende layers kan de grafische gebruikerservaring worden geoptimaliseerd door verschillende functies te combineren in dezelfde weergave. Het modulaire apparaat maakt naadloos verbinding met bestaande diensten, zoals video-on-demand, tv-stations en andere internetdiensten. Door extra functionaliteiten aan te bieden kunnen nieuwe markten gemakkelijk worden betreden. Voeg een interne harde schijf, geïntegreerd draadloos 802.11n-netwerk of SD/MMC-kaartlezer toe, of infrarood of Bluetooth om een muis, toetsenbord of afstandsbediening aan te sluiten, en je hebt een heel ander product.

“Intel is blij dat Metrological en 2L International de verbeterde mogelijkheden van de CE 3100 Media Processor optimaliseert, zoals high-definition beeld, home-theatre kwaliteitsgeluid en geavanceerde grafische 3D-weergave. Samen met de Metrological software creëert deze mediaspeler nieuwe mogelijkheden voor zowel de ISP- als consumentenmarktsegmenten door een consumentenelektronicaproduct aan te bieden dat internet en televisie naadloos integreert. Het is snel, eenvoudig en bijzonder mediagericht en bereidt de weg voor voor een breed scala aan mogelijkheden voor online diensten,” aldus William O. Leszinske, Jr., General Manager van Intels Digital Home Group. “De samenwerking met Metrological en 2L International om op basis van het toepassingsgerichte SoC consumentenelektronicaplatform van Intel een state-of-the-art IPTV mediaspeler te bouwen was heel plezierig.”

“Ik ben zelf technicus en heel geïnteresseerd in technologie, en het was mij duidelijk dat de CE 3100 SoC de juiste keuze was voor Metrological. De uitgebreide mogelijkheden en rijke gebruikerservaring maakten de keuze eenvoudig. We werken inmiddels alweer een tijd met producten van Intel, zoals de CE 3100 SoC, met veel succes. Ons doel was de grenzen van functionaliteit en capaciteit op te zoeken, aan alle open standaards te blijven voldoen en hybride mediaoplossingen te ondersteunen. De combinatie van 2L en Metrological maakte het voor ons nog leuker onze technologie te helpen toepassen in een topproduct als deze mediaspeler. Conceptronic heeft een goede naam in de mediaspelermarkt en is heel vertrouwd met de ervaringen van eindgebruikers, zodat we die konden combineren met onze technologische kennis. Samen met 2L en Intel veranderen we de mediawereld van vandaag en brengen deze op het volgende niveau, met onder meer een betere gebruikerservaring, meer diensten en nieuwe commerciële kansen voor eigenaars en distributeurs van content, adverteerders en mediaontwikkelingsbedrijven. De wereld van toepassingen toegankelijk maken voor de tv en de volgende generatie media naar de consument brengen is onze focus voor 2009,” aldus A. Dahan, medeoprichter van de Metrological Group.

G. Romijn, CEO van 2L International: “2L en Metrological is absoluut een goede match met elkaar. We zochten de juiste softwarepartner die ons kon helpen een volledig pakket voor de consumentenmarkt samen te stellen. We wilden de CE 3100 SoC oplossing introduceren als de nieuwe mediaspeler voor ons bestaande retailnetwerk. Dankzij de samenwerking met Metrological hebben we heel wat meer te bieden dan alleen een nieuwe Full HD mediaspeler met internettoegang en staat de deur nu open voor nieuwe ISP- en IPTV-oplossingen. We gaan samen beslist meer oplossingen creëren.”

Een live demo van deze oplossingen is beschikbaar tijdens de Computex show in Taipei die van 2 tot 6 juni 2009 gehouden wordt.

Bron: Metrological Media Innovations B.V


Volgens de leverancier zijn ook in Nederland toepassingen te verwachten op basis van dit apparaat. Zodra we meer concreets vernemen zullen we u op de hoogte houden.