CookiesMeer dan 66 miljoen afstandbedieningen in ons land

17 maart 2008 13:32 door Hans Wind

Meer dan 66 miljoen afstandbedieningen in ons landRuim 75% van alle Nederlanders heeft meer dan vier afstandsbedieningen in huis, 29% heeft er zelfs meer dan zes om alle elektronica thuis aan te sturen. Met een bevolking van 16,5 miljoen mensen wil dat zeggen dat er in Nederland in totaal 66,6 miljoen afstandsbedieningen in gebruik zijn. Deze cijfers komen uit een Europees onderzoek in opdracht van Philips naar de rol van de afstandsbediening in het Europese huishouden.

Het onderzoek toont aan dat de kleine apparaatjes een wezenlijke rol spelen in het dagelijkse leven en maar al te vaak aanleiding geven tot strijd tussen de seksen, frustraties en echtelijke discussies. In Nederland reageren bijna 3,5 miljoen mensen agressief “zetten de tv uit of bedreigen de persoon die de afstandbediening afpakt” als hun partner de afstandsbediening verbergt of weigert af te geven. Voor de Nederlandse man is het thema schoonmoeder al lang niet meer de eerste aanleiding voor echtelijke ruzies. De macht over de afstandsbediening is een veel groter twistpunt.

Hoewel de meeste Europeanen van mening zijn dat de neiging tot het monopoliseren van de afstandsbediening een typisch mannelijke eigenschap is, blijkt uit het onderzoek juist dat het in de zuidelijke Europese landen juist de vrouwen zijn die de dienst uitmaken. In Spanje zegt 78% van de vrouwen de hand aan de knoppen te hebben, in Frankrijk 66%. Hoe verder naar het noorden, hoe groter de gelijkheid in machtsverdeling tussen mannen en vrouwen lijkt te worden. In Nederland vindt 53% van de mannen macht over de afstandsbediening een huiselijke prioriteit, in Duitsland 42%. Nog noordelijker lijkt het thema nauwelijks te spelen. In Denemarken is het maar voor 20% van de ondervraagden een belangrijk onderwerp en de Zweden (22%) lijken er ook niet zwaar aan te tillen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het komende EK voetbaltoernooi de machtsverdeling tussen mannen en vrouwen wel gaan beïnvloeden. Over het algemeen houden de mannen de controle over de afstandbediening tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd.

Met het toenemen van het aantal home entertainment systemen en gadgets, is ook het aantal afstandsbedieningen per huishouden gestegen. Onderzoek toont aan dat 83% van de consumenten al die verschillende afstandsbedieningen graag zou inleveren voor één universeel alternatief. Gezien de complexiteit van de moderne elektronische apparatuur, moet zo’n afstandbediening dan wel gebruiksvriendelijk en intuïtief te bedienen zijn zodat deze bijdraagt aan een betere home entertainment ervaring.

Met de universele afstandsbedieningen uit de Prestigo-serie laat Philips alvast zien hoe het kan. De Philips Prestigo universele afstandsbedieningen bieden de perfecte balans tussen veelzijdige functionaliteit ”“ bediening van maximaal 15 verschillende apparaten ”“ en compleet gebruiksgemak in bediening en instelling. Zo heeft de Prestigo SRU8015 een innovatieve draaiknop voor eenvoudige navigatie, terwijl de SRU9600 is uitgerust met een intuïtief LCD-touchscreen waarbij alleen de knoppen oplichten die nodig zijn voor bediening van het geselecteerde apparaat. Net als alle andere universele afstandsbedieningen uit de Prestigo-serie perfecte voorbeelden van eigentijds design, hoogwaardige afwerking en nuttige functionaliteiten.

Over het onderzoek
Het in dit artikel genoemde onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO. In totaal werden, in oktober 2007, 1981 personen ondervraagd in Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Italië. Doel van het onderzoek was een analyse van attitudes en culturele verschillen met betrekking tot het gebruik van afstandsbedieningen voor home entertainment. De volledige onderzoeksgegevens zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Bron: Philips