CookiesMeer focus op HDTV bij UPC

29 april 2008 07:57 door Hans Wind

Meer focus op HDTV bij UPCTelevisiekijken in HDTV kwaliteit wordt steeds populairder in Nederland vanwege het superieure beeld en geluid. Daarom legt ook UPC meer focus op HD TV en komt op 7 mei met een HD-decoder met ingebouwde harddiskrecorder (DVR).

De nieuwe UPC MediaBox HD met DVR heeft maar liefst 3 tuners, kan tv-programma’s in HD-kwaliteit opnemen en heeft een capaciteit van 250 GB. In mei komt UPC ook met twee nieuwe HD-televisiezenders. Sportliefhebbers zitten er deze zomer nog beter bij. Zowel EURO 2008 als de Olympische Spelen zijn via UPC in HD te volgen.

Naast een UPC MediaBox HD in bruikleen als onderdeel van een van de abonnementen, kunnen UPC-abonnees vanaf half mei in de winkel een Philips-decoder kopen. UPC levert het bijbehorende HD-abonnement. Daarover hebben beide bedrijven deze week afspraken gemaakt.

Tot dusver waren via UPC vier zenders in HD-kwaliteit beschikbaar: National Geographic Channel HD, Discovery HD en de betaalzenders Film 1 en Sport 1. Daar komt begin mei Voom HD bij. Eind mei volgt The History Channel HD. Voom HD biedt 24 uur per dag films, sport, muziek, mode en kunst in HD-kwaliteit. Bij The History Channel kunnen UPC klanten de hele dag terecht om meer te weten te komen over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de mens.

Levensechte sportzomer
Sportliefhebbers komen deze zomer volledig aan hun trekken. Van 7 tot 29 juni geeft UPC de wedstrijden van EURO 2008 inclusief voor- en nabeschouwingen ook in HD door. Dit betekent bij elkaar zo’n 50 uur topvoetbal vanuit Oostenrijk en Zwitserland in levensecht beeld.
UPC-klanten kunnen deze zomer ook de Olympische Spelen volgen in HD-kwaliteit. Alle belangrijke Olympische sportwedstrijden kunnen straks in haarscherp beeld worden ontvangen. UPC heeft hierover afspraken gemaakt met de NOS.

Meer HD content
Daarnaast heeft UPC succesvol een test afgerond van HD-programma’s in video-on-demand. Op korte termijn wordt het mogelijk om films en series in HD-kwaliteit te bestellen met de speciale UPC-afstandsbediening. Met de verbazingwekkende natuurfilm ‘Earth’ gaat UPC On Demand HD op 24 juni in première.

UPC samenwerking Philips
Vanaf 15 mei biedt Philips aan UPC-abonnees onder eigen merknaam een HD-kabelontvanger te koop aan in elektronicawinkels. De marktadviesprijs is EUR 249,99. De bijbehorende HD-abonnementen komen van UPC (consumentenprijzen per maand; alleen i.c.m. het Standaardpakket Radio/Televisie):
• Philips Basis HD (vergelijkbaar met UPC Digitale TV Starter HD) EUR 9,-
• Philips Compleet HD (vergelijkbaar met UPC Digitale TV Royaal HD) EUR 13,-

Over HDTV
HDTV biedt haarscherp beeld omdat het aantal beeldpunten (pixels) veel hoger ligt dan bij gewone televisie. Waar de huidige PAL-norm een maximale resolutie heeft van 720 x 576 pixels heeft HDTV tot vijf maal meer beeldpunten. Dat resulteert in levensechte beeldkwaliteit met meer zichtbare details en intensere kleuren.
HDTV werkt tot dusver met twee resoluties: 1280 x 720 en 1920 x 1080 beeldpunten, respectievelijk ‘720p’ en ‘1080i’ genoemd. Het netwerk van UPC, de UPC MediaBoxen HD en de Philips digitale kabelontvanger HD zijn geschikt voor beide resoluties. Daarmee wordt de uiteindelijke beeldkwaliteit thuis bepaald door enerzijds de resolutie waarmee het tv-programma wordt geregistreerd en doorgegeven, en anderzijds door de kwaliteit van het plasma- of LCD-scherm thuis.

Bron: UPC