CookiesMicrosoft Hololens augmented reality bril

22 januari 2015 08:10 door Hans Wind

Microsoft Hololens augmented reality brilGisteravond onthulde Microsoft haar Hololens augmented reality bril. Deze bril sluit de kijker niet af van de buitenwereld maar projecteert een soort 3D hologrammen binnen de ruimte waarin de gebruiker zich bevindt, bijvoorbeeld in de huiskamer of in een laboratorium. Dit soort techniek gaat ook wel door het leven als Augmented Reality. Microsoft Hololens is voorzien van 3D geluid waardoor een object ook qua geluid te plaatsen is in de ruimte. Ook kunnen objecten via handgebaren en stembesturing worden verplaatst of gewijzigd.

Microsoft gaf aan dat er al jaren – in het strikte geheim – gewerkt is aan Hololens. Daarbij werd ook nauw samengewerkt met een afdeling van NASA.

Het bijzondere van de Microsoft Hololens is het feit dat de bril niet via draden verbonden hoeft te zijn met een PC of smartphone, maar eigen hardware met Windows 10 aan boord zal hebben om de 3D hologrammen weer te geven. Tot nu toe is nog niet duidelijk in welke resolutie de hologrammen zichtbaar worden maar de eerste demonstraties zagen er veelbelovend uit. Toch zal het naar onze mening een fikse uitdaging worden om de 3D objecten volledig in 3D in hoge resolutie weer te geven via hardware die in een 3D bril verwerkt zit.

Doordat de objecten niet als een platte projectie maar volledig ruimtelijk in 3D worden geplaatst binnen de ruimte, ontstaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld om een prototype van een auto heen te lopen of “achter het stuur” te gaan zitten waarna bijvoorbeeld kleur van de bekleding en afwerking met een knip van de vingers gewijzigd kan worden. Microsoft liet voorbeelden zien van training en assistentie op afstand en games die gespeeld worden in de huiskamer. De spelobjecten lijken daarbij in 3D formaat op de werkelijk aanwezige elementen als tafels en stoelen te worden gezet.

Het filmpje onder dit artikel geeft een aardige indruk van een aantal mogelijkheden met de Microsoft Hololens.

Microsoft toonde ook een programma waarmee, via de Hololens bril en bediening met gebaren, nieuwe 3D objecten kunnen worden ontworpen voor gebruik in een spel of om te worden geprint in een 3D printer. Deze software krijgt de naam HoloStudio.

Naarmate Windows 10 dichterbij komt dit jaar zullen we ongetwijfeld steeds meer details gaan vernemen over Microsoft Hololens. We houden u natuurlijk op de hoogte.

Microsoft Hololens prijs en beschikbaarheid

Helaas zijn dit soort details op dit moment nog niet gepubliceerd.