CookiesMicrosoft Surface introductie

30 mei 2007 07:28 door Hans Wind

Microsoft Surface introductieVandaag introduceert Microsoft haar zogenaamde Surface computer technologie die vorig jaar op de CES beurs in Las Vegas als prototype door Bill Gates werd gedemonstreerd.

Het principe achter deze technologie is dat op een werkblad, met een ingebouwd groot HDTV scherm, objecten als bijvoorbeeld een GSM, MP3 speler, fotocamera of PDA kunnen worden herkend. Vervolgens kan de gebruiker muziek, foto’s, filmpjes en dergelijke, die in de computer zijn opgeslagen, simpel met de vinger bewegen naar het object dat op het scherm ligt ( bijvoorbeeld de GSM ) en de bestanden worden overgestuurd naar de GSM.

Met deze techniek wordt het bureaublad of een tafel plotseling een dynamisch helder werkvlak waarop digitale inhoud moeiteloos kan worden verplaats en gemanipuleerd met simpele handbewegingen. Er zijn natuurlijk legio toepassingen te bedenken voor dergelijke techniek.

Microsoft verwacht dat tegen het eind van het jaar de techniek beschikbaar zal zijn in hotels, winkels, restaurants en andere publieke gelegenheden.

Microsoft Surface in gebruikMicrosoft Surface werkt dus zonder het bekende toetsenbord of een muis waardoor de drempel tot de computer nog verder kan worden verlaagd.Het systeem is voorzien van een 30 inch ( 76 centimeter ) HDTV scherm dat te vergelijken is met een groot tablet-PC scherm dat door meerdere mensen tegelijk kan worden gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan digitaal schilderen met de vingers (zonder vieze handen), kaart of casino spellen op de computer of een virtuele concierge in een hotel.

Steve Ballmer ziet de nieuwe technologie als een zeer grote nieuwe markt en verwacht dat we overal toepassingen zullen gaan zien, van tafelblad en balies tot intelligente halspiegels. Voorlopig zullen de belangrijkste toepassingen waarschijnlijk in de bedrijfsmatige sfeer liggen terwijl consumenten toepassingen mogelijk worden wanneer de prijs van de Surface computer gaat dalen.