CookiesMicrosoft Wireless Display Adapter review

19 april 2015 08:51 door Hans Wind

Microsoft Wireless Display Adapter reviewDe Microsoft Wireless Display Adapter uit deze review is sinds januari 2015 in Nederland verkrijgbaar.

Met deze adapter kan het beeld van een geschikte tablet, laptop of smartphone worden gestreamed naar een HD TV, projector of monitor. Geschikt betekent in dit geval dat het bronapparaat voorzien is van Miracast ondersteuning. Voor de draadloze weergave gebruikt de Microsoft Wireless Display Adapter namelijk Miracast-technologie, waarmee het volledige scherm van het bronapparaat op het TV scherm kan worden weergegeven. Om dat te bereiken wordt de Wireless Display Adapter met zowel met een USB-kabel (voor de voeding) als met een HDMI-kabel aangesloten op de HD TV of monitor.
Microsoft WDA connectors HDMI en USBDeze aanpak betekent dat het bronapparaat zoals bijvoorbeeld een smartphone de streaming blijft verzorgen en het scherm van die telefoon aanblijft tijdens de stream. Dat is een andere aanpak dan we bijvoorbeeld zien bij de Google Chromecast. Bij dat laatste apparaat neemt – na de keuze voor de gewenste stream – de Chromecast het streamingproces voor zijn rekening, waarna de smartphone weer voor andere doeleinden beschikbaar is.

De Microsoft Wireless Display Adapter heeft aan de ene kant een HDMI connector die in de TV kan worden gestoken. Aan de andere kant is de dongle voorzien van een korte USB kabel die in een USB port van de TV wordt gezet en op die manier zorgt voor de stroomvoorziening van het kleine apparaatje. Wanneer vervolgens de juiste HDMI ingang op de TV wordt gekozen verschijnt het startscherm van de Wireless Display Adapter in beeld als teken dat de adapter gereed is voor de verbinding met een Miracast bron. In ons geval hebben we een Android 5.0.2 smartphone gebruikt die via de “Media-uitvoer” snel en eenvoudig verbonden kon worden met de Microsoft Wireless Display Adapter. Daarna verscheen meteen een kopie van het smartphonescherm op de HD TV. Alles wat op het smartphone scherm getoond kan worden verschijnt vervolgens op het TV scherm. Er is dus geen special App nodig om de Wireless Display Adapter te gebruiken en de adapter is niet afhankelijk van een bestaand draadloos netwerk omdat hijzelf die verbinding onderhoudt met het Miracast bron-apparaat.

De koppeling tussen de smartphone en TV blijft tot ongeveer 6-7 meter actief. Het kan in sommige gevallen zo zijn dat metalen delen van de TV de verbinding wat afschermen. Microsoft levert een HDMI verlengkabeltje mee om wat meer afstand tot de TV te bereiken. Dat verlengkabeltje kan ook gebruikt worden wanneer blijkt dat de dongle te dik is om goed in de HDMI aansluiting te worden gestoken. Dat kabeltje had wat ons betreft wel iets langer mogen zijn.

De Microsoft Wireless Display Adapter kan worden gebruikt met Miracast ondersteunde Windows 8.1-tablets, laptops, telefoons en Android-apparaten met versie 4.2.1 of hoger. Het apparaatje kan ook zakelijk van pas komen om een draadloze verbinding te maken met een videoprojector indien die is voorzien van een HDMI en USB port. Eventueel kan ook een USB adapter de stroom leveren maar die wordt niet meegeleverd. De Wireless Display Adapter is gecertificeerd voor Miracast maar hij is ook Intel Wireless Display (WiDi) gecertificeerd.

Microsoft Wireless Display Adapter review samenvatting en conclusie

De Microsoft Wireless Display Adapter is een compact en handig apparaatje om een Android smartphone, tablet of Windows 8.1 bron eenvoudig via een HDMI-aansluiting te koppelen met een TV scherm, monitor of projector.

De adviesprijs van 69,99 euro vinden we – vergeleken met andere Miracast dongles – wel aan de forse kant maar de gevraagde winkelprijs ligt inmiddels al weer wat lager.