CookiesMicrososoft Windows Vista ontwikkeling is afgerond

9 november 2006 19:45 door Hans Wind

Windows Vista versies
Na een ontwikkelingscyclus van ongeveer 5 jaar was het gisteren zover dat Microsoft Windows Vista de zogenaamde RTM (Release to Manufacturing) fase heeft bereikt. Dat impliceert dat de huidige versie ( voor de liefhebbers build nummer is 6000.16386.061101-2205 ) naar de verschillende PC fabrikanten kan gaan om op Vista op de nieuwste PC’s te zetten. Vanaf 30 januari 2007 zal Microsoft Windows Vista ruim verkrijgbaar zijn in de winkel. Er worden dan 4 verschillende versies aangeboden:
• Windows Vista Basic Home voor iedereen die e-mail, Internet en de basis Vista functies wil gebruiken.
• Windows Vista Home Premium. Dat is de Basic Home versie plus de Aero Glass interface, Media Center en Tablet PC mogelijkheden. Vanaf deze versie is ook HDTV ondersteuning aanwezig.
• Windows Vista Business voor de professionele gebruiker (o.a. met domein ondersteuning voor zakelijke netwerken)
• Windows Vista Ultimate, de meest uitgebreide versie waar dan werkelijk alle mogelijkheden inzitten.


Naast de bovengenoemde versies is er voor bedrijven nog een Windows Vista Enterprise edition die niet in de winkels zal verschijnen maar uitsluitend via een zakelijke volume licentie te koop zal zijn.

De prijzen zoals die voor de USA zullen gelden zijn respectievelijk:
• Windows Vista Basic Home: $ 199,00 en de upgrade versie $ 99,95
• Windows Vista Home Premium: $ 239,00 en de upgrade $ 159,00.
• Windows Vista Business: $ 299,00 en de upgrade $ 199,00.
• Windows Vista Ultimate: $ 399,00 en de upgrade $ 259,00
Op dit moment beschikken we nog niet over Nederlandse prijzen.

In feite staan alle genoemde versies op één enkele DVD. Door middel van de zogenaamde productkey wordt bepaald welke versie uiteindelijk geinstalleerd en geactiveerd wordt.

Op dit moment zijn 5 talen beschikbaar voor de leveranciers van PC’s. De Franse, Spaanse en Japanse waren versies waren zelfs al klaar voor de Engelse versie. Op 30 januari zullen er 18 talen beschikbaar zijn en in de ±100 dagen daarna loopt dit door tot 32 talen. Daarna, als alles klaar is zal Windows Vista beschikbaar zijn in meer dan 100 talen!.

Windows Vista ondersteunt meer hardware dan ooit tevoren. Honderden OEMs (fabrikanten) en duizenden system bouwers zullen Windows Vista leveren op hun nieuwe machines. Er zitten ruim 50% meer drivers standaard in Windows Vista vergeleken met Windows XP, en er komen nog duizenden drivers bij die via Windows Update beschikbaar zullen zijn voor 30 januari 2007.

Windows Vista is de meest, en langst geteste versie van Windows. Het besturingssysteem is dan ook miljoenen keren gedownload als pre-release versie en meer dan 60.000 machines bij Microsoft zelf draaien op dit moment Windows Vista””meer dan enige Windows versie bij RTM.