CookiesMozart in eerste live HDTV uitzending op 10 december

8 december 2006 08:17 door Hans Wind

Mozart Da PonteTot nu toe werd HDTV in ons land alleen “ingeblikt” uitgezonden maar op zondag 10 december is het zover dat voor het eerst in Nederland HD live wordt uitgezonden.

De NPS heeft het initiatief genomen om, tweehonderdvijftig jaar na de geboorte van Mozart, zijn Da Ponte opera’s in HD te registreren en live uit te zenden. Die uitzendingen in HD vinden plaats op Film1HD in Nederland en op het Europese HD2 satelliet kanaal Euro1080. De eerste opera wordt op zondag 10 december uitgezonden. De opera’s zijn ook in ‘gewone’ kwaliteit rechtstreeks te zien bij de NPS met voorafgaand en in de pauze van de voorstelling een live talkshow vanuit Het Muziektheater. Bovendien zijn de opera’s ook op het digitale themakanaal Cultura en in 14 bioscopen in Nederland en Vlaanderen te zien. Na afloop van de live uitzendingen is het programma tevens beschikbaar voor internationale distributie op televisie en op HD-DVD.


De HD-uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de Mediaring Amsterdam, een glasvezelnetwerk van NOB dat video in de allerhoogste kwaliteit van verschillende Amsterdamse locaties naar de uitzendfaciliteiten op het Media Park brengt.

“Live opera leent zich uitstekend voor registratie en uitzending in HD-kwaliteit dat minimaal een factor 3 scherper en nauwkeuriger is dan SD (Standard Definition). HD zorgt immers ook voor een sterk verbeterde geluidskwaliteit middels Dolby 5.1 of Surround Sound. De NPS is dan ook zeer verheugd over deze primeur voor de Nederlandse televisie die bovendien in grote delen van Europa te zien zal zijn,” aldus Frank Van Praag, Uitvoerend Producent van de NPS.

“Registratie in hoge definitie stelt extra eisen aan de live video verbindingen die sinds jaar en dag door NOB geleverd worden ten behoeve van uitzending via onder andere de Publieke Omroep. Door de aansluiting van Het Muziektheater op de Mediaring Amsterdam gaan de beelden bovendien langs twee gescheiden routes naar het Media Park. Daar worden de beelden vervolgens in HD doorgezet naar Film1HD. De beelden worden ook teruggebracht naar SD-kwaliteit voor uitzending op Nederland 2 en internet”, aldus Oscar Kales, Manager Business Development NOB.

NOB heeft inmiddels met meerdere partijen afspraken gemaakt over gebruik van de Mediaring, onder meer: VARA, VPRO, NPS, AT5, DutchView, Het Muziektheater, Het Concertgebouw, Westergasfabriek, Zoom.in, Studio Plantage en Studio Desmet. Zo’n 35 locaties komen in aanmerking voor aansluiting, variérend van bijvoorbeeld Paradiso, Het Werktheater, Muziekgebouw aan het IJ, de Balie tot SBS en MTV. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld musea, uitgeverijen, filmbedrijven of reclamebureaus aansluiten.

Het signaal van de Mediaring Amsterdam komt binnen in de Media Gateway of Master Control Room van NOB op het Media Park. Hier is de connectiviteit gewaarborgd met distributiepartijen als ISP’s en kabelaars die het signaal vervolgens naar de gebruikers brengen. Voor NOB is de Mediaring Amsterdam de volgende stap in crossmediale contributie en distributie.

Meer over Mozart Da Ponte is te vinden op de website van De Nederlandse Opera.