CookiesNASA’s eerste live HDTV uitzending vanuit de ruimte

10 november 2006 19:50 door Hans Wind

Nasa expeditie 14NASA schrijft volgende week geschiedenis met de eerste live HDTV uitzending vanuit de ruimte. De uitzending op 15 november aanstaande is een samenwerking tussen NASA, de Japanse Aerospace Exploration Agency, Discovery HD Theater en het Japanse televisie netwerk NHK.

In de twee geplande live uitzendingen spelen twee bemanningsleden van NASA Expeditie 14 de hoofdrollen. Dat zijn de commandant van het International Space Station (ISS) Michael Lopez-Alegria en de vlucht technicus Thomas Reiter, die voor deze gelegenheid ook als cameraman optreedt aan boord van het ruimtestation ISS op ongeveer 350 kilometer boven de aarde. De uitzendingen worden live uitgezonden door Discovery HD Theater en het Japanse HDK.


“HDTV levert een zes maal hogere resolutie dan normale analoge televisie”, aldus Rodney Grubbs van de NASA. “Op vorige vluchten hebben we wel HDTV materiaal opgenomen maar toen moesten we tot na de missie wachten voordat we de tapes konden bekijken en het materiaal konden delen met de wetenschappelijke collega’s en het publiek. Dit is echter de eerste keer dat we het HDTV signaal live kunnen “streamen” vanuit de ruimte zodat de kijkers direct kunnen mee beleven hoe het er daar uitziet”

De zogenaamde “Space Video gateway” stuurt het breedband digitale televisie signaal naar de aarde. De apparatuur om de HDTV uitzendingen op te nemen en te verzenden werd in september dit jaar al naar het ruimtestation getransporteerd met de Space Shuttle Atlantics. Meer over het ISS en expeditie 14 is te vinden op de NASA website.