CookiesNederland 1 HD tips

10 juni 2008 11:40 door Hans Wind

Nederland 1 HD tipsWe krijgen dagelijks tientallen vragen over Nederland 1 HD. De meeste vragen komen van consumenten die net een HD Decoder als de Samsung DCB-H360R hebben aangeschaft en last hebben van blokvorming in het beeld of haperingen in het beeld en geluid.

Om die reden willen we nog eens wat tips geven die vooral gericht zijn op Ziggo klanten met een Samsung HD decoder.

HDTV stelt hogere eisen aan uw bekabeling. In de eerste plaats is het belangrijk dat u zorgt voor een hoogwaardige kabel verbinding tussen uw meterkast – waar uw TV signaal binnenkomt – en de decoder. Bezuinig niet op deze verbinding en koop kwaliteitskabel (bijvoorbeeld van Hirschmann). Zorg ook voor goed afgeschermde kwaliteits pluggen (stekker verbindingen). Een plug met een metalen kap schermt het beste af en voorkomt daarmee allerlei storingen.

Een eventuele splitter waarmee het signaal van één kabel gesplitst wordt in twee moet kwaliteit zijn om te voorkomen dat storingen gaan optreden. Het is natuurlijk het beste om zo min mogelijk splitsingen en onderbrekingen in uw signaalaanvoer te hebben.

Check ook of uw eventuele antenne versterker wel geschikt is voor digitale TV ontvangst.

De makkelijkste verbinding tussen uw decoder en HDTV is via een HDMI kabel. Hiermee wordt zowel HD beeld als geluid via één kabel doorgegeven.

Vraag: Waarom zie ik geen verschil tussen Nederland 1 en Nederland 1 HD?
Antwoord: Alleen de evenementen zoals het EK 2008, Olympische spelen en de Tour de France worden in HD TV kwaliteit doorgegeven. De overige uitzendingen worden “opgeschaald” van standaard definitie (SD) naar een kwaliteit die ligt tussen SD en echte HD resolutie.

Vraag: Waar kan ik Nederland 1 HD eigenlijk vinden?
Antwoord: Nederland 1 HD zit bij de meeste kabelbedrijven op kanaal 14. De Samsung DCB-H360R zal de zender vinden nadat u via het decoder menu onder Kanaal de optie “Vernieuw lijst” heeft gekozen.

Vraag: Waarom heb ik geen geluid bij Nederland 1 HD?
Antwoord: Zorg dat de Samsung decoder staat ingesteld op “PCM” Digital Out. Dit kunt u wijzigen in het HD decoder menu onder: Systeem – Media instellen – Digital Out

Vraag: Hoe voorkom ik haperingen in geluid?
Antwoord: Druk op de afstandbediening van de HD decoder op de “Alt” toets en stel daar audio in op “dut” (dus niet op “du Dolby D”). In veel gevallen zal dit probleem dan aanzienlijk afnemen.

Vraag: Hoe minimaliseer ik haperingen in beeld en geluid?
Antwoord: Controleer om te beginnen of u de laatste versie van de Samsung decoder hardware en software hebt. Dat vindt u in het decoder menu onder: Systeem – Systeeminformatie. Op dit moment is de laatste versie voor S/W 130 en H/W 501.
In een aantal gevallen blijkt het zogenaamde resetten te helpen. Dit kunt u doen via het decoder menu: Installatie – Standaardinstellingen opnieuw instellen. Houd wel de juiste instellingen van uw kabelbedrijf bij de hand want die worden gevraagd bij deze actie. Vraag hulp aan een handige buurman of -vrouw als u dit niet kunt. Daarna zet u de decoder compleet uit (niet in standby) door de stroom van het apparaat te halen of de aan-uit knop op de achterkant van de decoder enige tijd op “uit” te zetten. Na het herstarten wel weer even het geluid op PCM zetten zoals hierboven aangegeven.
Update 11 juni 2008: De bovenstaande procedure is waarschijnlijk niet meer nodig na een wijziging die NOB en Ziggo inmiddels hebben aangebracht.

Tot slot moeten we ons natuurlijk wel goed realiseren dat HDTV nog nieuw is voor alle betrokken partijen in Nederland. Deze periode is gekozen om ervaring op te doen met dit fenomeen om uiteindelijk via de totale keten een zo goed mogelijk beeld en geluid bij ons op de HD TV te krijgen. We weten zeker dat alle partijen hier momenteel hard aan werken.

Vanzelfsprekend voert u de aangegeven handelingen uit op uw eigen verantwoordelijkheid. We kunnen geen garantie geven dat met de aangegevan tips alle problemen ook 100% verholpen zullen zijn maar uit ervaring van andere gebruikers weten we dat ze in een aantal gevallen wel verbetering van de kwaliteit gaven.

We wensen u veel kijkplezier in de komende periode!

We hebben een speciaal forum onderdeel geopend waarin u uw mening kunt geven over uw ervaringen met Nederland 1 HD bij Ziggo.

Gerelateerde artikelen:
Nederland 1 in HDTV kwaliteit
Ook Tour de France in HDTV kwaliteit
Samsung DCB-H360R test