CookiesNederland 1 in HDTV kwaliteit

1 juni 2008 10:28 door Hans Wind

Nederland 1 in HDTV kwaliteitVanaf vandaag is Nederland 1 in staat om HDTV kwaliteit weer te geven. Zoals eerder aangekondigd zal Nederland 1 HD tot en met 24 augustus aanstaande beschikbaar zijn om het EK voetbal en de Olympische spelen en de Tour de France door te geven in HD.

Onder andere Ziggo, UPC, Caiway en Canaldigitaal geven Nederland 1 HD door in de genoemde periode waarin de Nederlands Publieke Omroep (NPO) ook ervaring op wil doen voor de overschakeling naar HD volgend jaar.

Nu is het zeker niet zo dat opeens alle uitzendingen op Nederland 1 HD ook werkelijk HD TV kwaliteit zullen hebben. Een groot deel van het materiaal op deze zender zal worden opgeschaald naar een kwaliteit die tussen standaard(SD) en HD kwaliteit in ligt, simpelweg omdat het bron materiaal nog SD kwaliteit is.

Ook volgend jaar zal dat voor een groot deel nog het geval zijn omdat de echte omschakeling naar HD in de totale keten van opname naar consument nog maar geleidelijk zal verlopen in verband met de kosten die daaraan verbonden zijn.

Eén en ander werd nog eens bevestigd in een gesprek dat NCRV MediaMagazine vorige week had met Ferry Kesselaar, hoofd techniek bij de NOS.

Volgens Kesselaar was zijn organisatie in feite al klaar voor HD tijdens de omschakeling naar breedbeeld vorig jaar september toen de HD-studio klaar was. Hij ziet de omschakeling niet ingewikkelder dan de omschakeling van 4:3 naar 16:9 formaat.

Aanbieden van HD gaat niet altijd even soepel. Zo is de nieuwe kabelaar Ziggo nog steeds aan het worstelen om Eurosport HD aan haar klanten door te geven. Hoewel Ziggo had beloofd dat Eurosport HD vanaf 25 mei voor haar klanten beschikbaar zou zijn is dat nog steeds niet gelukt. Als oorzaak wordt aangegeven dat het Eurosport HD signaal problemen geeft in combinatie met de Samsung HD decoder. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing voor de opgetreden probleem maar wellicht zal een update van de HD decoder software hiervoor noodzakelijk zijn. Nog maar even afwachten dus.

Nog even een opmerking voor klanten van Ziggo en UPC, daar zit Ned 1 HD op kanaal 14. Bij Caiway is dat kanaal 401.

Update 5 juni 2008: Ook Tour de France in HDTV kwaliteit

Gerelateerd artikel: Nederland 1 HD tips