CookiesNederlanders keken in 2005 minder TV dan in 2000

20 oktober 2006 08:07 door Hans Wind

Tijdsbesteding NLElke 5 jaar doet het Sociaal en Cultureel Planbureau een studie naar de tijdsbesteding van de Nederlandse bevolking. De resultaten zullen in boekvorm verschijnen onder de titel “De tijd als spiegel. Hoe Nederlanders hun tijd besteden” maar er is ook een website gemaakt waarop de interessante uitkomsten te lezen zijn.

Veranderend mediagebruik: minder tv, meer internet
Mediagebruik is al jaren met 19 uur per week de belangrijkste vrijetijdsbesteding. Daarbinnen is echter veel veranderd. Televisie kijken (incl. video/dvd) was met ruim 12 uur per week de meest voorkomende vorm van mediagebruik. Televisie kijken is nog altijd de grootste post binnen de mediatijd, maar heeft sinds 2000 terrein verloren. Dat is nooit eerder gebeurd. In 2005 bedroeg de kijktijd 10,8 uur per week, anderhalf uur minder dan in 2000. Ruim een uur van die bezuiniging op televisie kijken ging ten koste van publieke omroep. Die neergang betreft alle leeftijden en in alle leeftijdsgroepen werd in 2005 meer naar commerciƩle dan naar publieke zenders gekeken.


Nederlanders zaten in 2005 in hun vrije tijd wekelijks bijna vier uur achter de computer, dat is twee uur meer dan in 2000. Die twee uur extra computertijd is twee uur extra internettijd. Tieners besteden wekelijks achtenhalf uur vrije tijd (waarvan zes uur voor internet) achter de computer, dat is net zo lang als voor de tv. Zij kijken wekelijks een klein uur naar de publieke omroep en ruim 5 uur naar commerciƩle zenders.

Voor zover wij konden zien vermeldt dit onderzoek niet welk percentage van de computertijd werd besteed aan televisiekijken. Misschien een suggestie voor het volgende onderzoek in 2010?