CookiesNederlands of buitenlands model HD TV kopen

10 december 2013 15:41 door Hans Wind

Nederlands of buitenlands model HD TV kopenWe krijgen nogal eens teleurgestelde reacties van consumenten die op het Internet voor een zeer scherpe prijs een HD TV hebben gekocht en vervolgens bij de installatie ontdekken dat de TV niet naar behoren werkt met de ingebouwde, digitale kabel- of satelliettuner. In veel gevallen komt dat doordat de betreffende Webshop niet een Nederlands TV model aanbiedt maar een exemplaar dat in het buitenland ingekocht is. Dit fenomeen wordt ook wel grijze import genoemd. Deze buitenlandse TV modellen kunnen soms aanzienlijk goedkoper geleverd worden dan het vergelijkbare Nederlandse model. In dit artikel proberen we aan te geven waar u op zult moeten letten om mogelijke problemen te voorkomen.

We zullen voor de uitleg van dit onderwerp de grootste leverancier – Samsung – als uitgangspunt nemen maar bij andere leveranciers zult u bijna altijd dezelfde aanpak tegenkomen.

Om de TV optimaal te ondersteunen voor landgebonden providers heeft een TV fabrikant per geografische regio verschillende submodellen van dezelfde televisie. Per land wordt – ook binnen Europa – specifieke software in de HD TV geladen zodat installatie en gebruik met regionale kabel- of satellietproviders makkelijker wordt gemaakt. Ook worden daarbij vaak lokale eisen van deze providers geïmplementeerd. Soms dienen die eisen het belang van de consument maar regelmatig spelen daar ook commerciële providerbelangen een rol. Die regionale software wordt in Nederland uitgebreid getest en gecertificeerd door kabelaars als UPC en Ziggo.

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Samsung UE55F7000 LED TV dan heeft deze TV in Nederland de aanduiding UE55F7000SLXXN. De Duitse versie heeft de aanduiding UE55F7000STXXU, de Engelse versie is UE55F7090SLXZG en de Franse uitvoering van deze TV is de UE55F7000SLXZF.

Buitenlands TV model – de voordelen en nadelen

Als we kijken naar het prijsverschil tussen een Nederlands en buitenlands model dan kan dat flink verschillen. Zo is op dit moment bij sommige webshops het buitenlandse model van de UE55F7000 maar liefst 500 euro goedkoper dan het goedkoopste Nederlandse model. Dat is in dit geval zo’n 20% en dat is natuurlijk een zeer groot verschil. Voor een actueel prijsverschil voor dit TV model kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig. Wel moeten we opmerken dat die verschillen zeker niet bij alle modellen zo groot zijn en we moeten ons ook realiseren dat Nederlandse prijsacties – zoals cashback acties – van fabrikanten niet gelden voor buitenlandse modellen.

Het prijsvoordeel lijkt dus duidelijk. Toch zitten er een aantal nadelen aan die u bij uw aankoop van een buitenlands model zult moeten overwegen en die zijn als volgt:

• De profielen van Nederlands providers zoals bijvoorbeeld UPC, Ziggo en CanalDigitaal zijn niet aanwezig in de TV software en dat betekent dat u zelf handmatig zenders zult moeten zoeken en sorteren. Dat zult u opnieuw moeten doen bij zenderwijzigingen of nieuwe zendertoevoegingen. Dit vereist behoorlijke technische kennis bij installatie van de TV, soms op transponder niveau. Bovendien kan dit bijvoorbeeld voor satelliet ontvangst een bewerkelijk klusje zijn.

• Het gebruik van de interne kabel-(DVB-C) en satelliettuner(DVB-S) wordt niet ondersteund door de provider maar ook niet door de leverancier, in ons voorbeeld Samsung. U kunt voor problemen op dit vlak dus niet terecht bij uw provider of de leverancier. Uiteraard blijft Samsung wel verplicht om de normale garantie te leveren op de TV.

• Regelmatig wordt bij een buitenlands model geen Nederlandse handleiding meegeleverd.

In het geval dat u de HD TV uitsluitend gebruikt met een externe ontvanger of decoder – waarbij u dus geen gebruik maakt van de ingebouwde digitale kabel- of satelliet TV-tuner – zult u geen last hebben van een aantal van de bovenstaande beperkingen. In dat geval gebruikt u de TV in feite alleen als monitor en daarbij is de regionale software niet relevant.

Wanneer u zelf de kennis in huis heeft om de installatie van een buitenlands model handmatig te doen kan het wel een voordeel zijn dat u de zendervolgorde zelf kunt bepalen. Nederlandse providers eisen namelijk een bepaalde, vaste zendervolgorde en die beperking kunt u met een buitenlands model vaak omzeilen. Toch blijft ons advies voor de minder technische consument om te kiezen voor het volledig ondersteunde NL model.

Wat ons betreft is het prijsverschil tussen het Nederlandse en “grijze import” TV model soms wel te groot maar we adviseren u toch om in elk geval, voor uw aankoop, goed te checken of u een Nederlands of buitenlands model TV koopt zodat u een bewuste keuze maakt.