CookiesNexus 7 review – 2013 versie is sterk verbeterd

7 januari 2014 14:02 door Hans Wind

Nexus 7 review - 2013 versie is sterk verbeterdIn deze Nexus 7 review bekijken we hoe deze 7 inch tablet verschilt van het voorgaande model en hoe de laatste 2013 versie in de praktijk bevalt. Voor deze review hebben we de Nexus 7 (2013) 32GB WiFi versie getest.

De 2013 versie van de Google Nexus 7 wordt, net als het voorgaande model, geproduceerd door Asus. De eerste versie van deze 7 inch tablet was zeker niet slecht te noemen maar Google is er samen met Asus toch in geslaagd om de 2013 versie aanzienlijk te verbeteren. Laten we eens een aantal opvallende verbeteringen noemen:

• de schermresolutie is verhoogd van 1.280×800 naar 1.920×1.200 en ondersteunt daarmee nu Full HD weergave op het 7 inch IPS scherm met 323 pixels per inch

• de maximale helderheid van het scherm is sterk verbeterd waardoor een betere contrastweergave mogelijk is

• het gewicht is met 50 gram verlaagd van 340 gram naar 290 gram

• de processor is nu een 1,5GHz quad-core chip met 2GB RAM en dat was een 1,2GHz quad-core processor met 1GB RAM

• de nieuwe versie heeft NFC aan boord en kan draadloos worden opgeladen met een optionele lader die compatibel is met Qi. Voor de volledige specificaties van de Nexus 7 (2013) kunt u een blik werpen op de Google website.

De Nexus 7 (2013) in de praktijk

Nexus 7 achterkantZoals eerder opgemerkt is deze Nexus 7 review gebaseerd op onze praktijkervaringen met de 32GB uitvoering met WiFi.

De Nexus 7 tablet komt keurig verpakt samen met een klein kaartje waarop niet veel meer wordt getoond dan de functie van de knoppen en hoe de meegeleverde USB kabel en adapter op het stopcontact kan worden aangesloten. Daarnaast wordt een klein garantie- en veiligheid boekje meegeleverd. Daarmee hebben we dan de inhoud van de doos dan ook wel beschreven. Google gaat er duidelijk van uit dat de rest de weg vanzelf wijst. Dat laatste is waarschijnlijk wel het geval bij ervaren Android gebruikers maar een nieuwe gebruiker, die zijn of haar eerste tablet koopt, had wel iets meer hulp op papier kunnen gebruiken. Wel is het zo dat na de eerste keer opstarten een aantal bedieningsinstructies op het scherm verschijnen. Wanneer u een Engelstalige handleiding wilt lezen dan kunnen we verwijzen naar de Asus website waar een korte Engelstalige handleiding staat van de uitvoering met GSM aan boord. Voor de goede orde: in deze Nexus 7 review bekijken we de versie met alleen WiFi aan boord.

Na het opstarten valt meteen op hoe helder en scherp het scherm van de Asus Nexus 7 is. Die helderheid kan, ten opzichte van de standaardinstelling, nog verder verhoogd worden via de systeeminstellingen al gaat dat dan wel ten koste van de batterijduur. De Full HD weergave op het 7 inch scherm van de Nexus 7 levert een bijzonder scherp plaatje op. De eerste installatie is eenvoudig en gebruikers die bijvoorbeeld hun contactgegevens bijhouden in “Google-contactpersonen” beschikken ook meteen over die informatie op de tablet nadat ze hun Google accountgegevens hebben ingevoerd.

De Nexus 7 werkt bijzonder prettig in de praktijk. De tablet is snel en bediening verloopt vloeiend en soepel. De tablet ligt goed in de hand dankzij de matte, kunststof achterkant. De randen naast het scherm hadden misschien wat smaller mogen zijn maar dat blijft ook een kwestie van smaak. In elk geval is de tablet goed vast te houden zonder dat het touchscreen per ongeluk wordt aangeraakt.

De tablet draait op een standaard Android versie 4.4.2 besturingssysteem en dat betekent dat snel nieuwe updates van Android voor de Nexus 7 beschikbaar zijn. Bij tablets met een aangepaste Android versie kan zo’n update nog wel eens een aantal maanden of langer op zich laten wachten.

De Nexus 7 beschikt over Dual-band Wifi (2,4G/5G) 802.11 a/b/g/n en Bluetooth 4.0 voor draadloze communicatie. Dual band WiFi is een duidelijk voordeel wanneer u beschikt over een geschikte router. De WiFi netwerken in onze woonomgeving worden zo langzamerkhand steeds drukker met als resultaat slechtere draadloze netwerkprestaties.

Handig is het feit dat ook de App Quickoffice wordt meegeleverd waardoor een behoorlijke compatibiliteit met Microsoft Office documenten mogelijk wordt gemaakt. Via de Google Playstore zijn op een eenvoudige manier grote aantallen Apps te downloaden naar de Nexus 7. We hebben geen problemen kunnen ontdekken bij het gebruik van de vele Nederlandse Apps die we hebben getest.

De ingebouwde camera’s (5 megapixel en 1,2 Megapixel) zijn – zoals bijna altijd bij tablets – van redelijke kwaliteit maar ook niet meer dan dat. Bij goed licht is er een behoorlijke opname mee te maken maar bij minder goede lichtomstandigheden moet u niet te veel verwachten van het resultaat. Er is geen flitsertje ingebouwd.

De batterijduur is met zo’n 8-9 uur goed te noemen, zeker wanneer we de uitstekende prestaties van de tablet daarbij in aanmerking nemen.

We vinden het jammer dat Google er niet voor gekozen heeft om de micro-USB aansluiting compatibel te maken met MHL. Dat laatstgenoemde protocol is zo langzamerhand toch wel een standaard om een Android tablet of smartphone via HDMI te koppelen met een HD TV. De Nexus 7 maakt gebruik van een optionele Slimport adapter – van micro-USB naar HDMI – voor aansluiting op een groot scherm als een HDTV. We hebben met een zelf aangeschafte SlimPort adapter getest en daarmee werd een mooi Full HD beeld op de televisie getoond.

Een ander punt van kritiek is het feit dat Google er helaas voor gekozen heeft om geen SD cardslot aan te brengen. Daardoor is het geheugen dus niet achteraf uit te breiden. Iets om rekening mee te houden bij aankoop. We adviseren om die reden dan ook het 32GB model te kiezen en niet de 16GB versie. Google gaat er duidelijk van uit dat opslag in de cloud plaatsvindt maar lang niet iedereen wil dat vanuit privacy overwegingen.

De toevoeging van NFC (Near Field Communication) is een welkome aanvulling om de Nexus 7 simpel met andere, geschikte apparaten te koppelen.

Nexus 7 review samenvatting en conclusie

De compacte Nexus 7 (2013) uit deze review is een plezier om mee te werken dankzij zijn snelheid en het fraaie, heldere en scherpe 7 inch IPS scherm. De tablet is licht maar maakt toch een degelijke indruk.

Bij een volgende versie zouden we graag een SD-cardslot toegevoegd zien.

Wanneer we de prijs bij onze ervaringen betrekken dan is de Nexus 7 een uitblinker wat betreft prijs-prestatieverhouding en we kunnen hem dan ook van harte aanbevelen.