CookiesNHK Japan toont Super Hi-Vision HDTV

29 mei 2007 10:20 door Hans Wind

NHK Japan toont Super Hi-Vision HDTVTerwijl in ons land HDTV nog maar langzaam begint door te dringen zijn onderzoekers van het Japanse TV bedrijf NHK al druk bezig met een systeem met een enorme resolutie. Het zogenaamde “Super Hi-Vision” systeem heeft maar liefst 7680 x 4320 beeldpunten en dat is natuurlijk vele malen meer dan onze hoogste HDTV standaard van 1290 x 1080. Het grote breedbeeld heeft volgens de onderzoekers de scherpte van een afdruk van een ets waardoor kijkers de indruk krijgen dat ze de voorwerpen op het scherm ook werkelijk kunnen aanraken.

Het beeld heeft 4000 scan lijnen die zelfs van dichtbij niet of nauwelijk te onderscheiden zijn en het beeld maakt een een plastische 3D weergave mogelijk die nog versterkt wordt doordat het systeem een aanzienlijk grotere kijkhoek heeft.

Ook wat betreft geluid is het systeem bijzonder met een 3D audio systeem met 24 luidsprekers dat ook wel wordt aangeduid als 22.2 multi-kanaals.

Het gaat hier natuurlijk nog om een expirimenteel systeem maar dat toont wel aan dat de technologische grenzen op HDTV gebied nog lang niet in zicht zijn.

Bron: NHK